Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 19 Απριλίου 2023, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο θέμα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

Εμείς το ρυθμίσαμε το δημόσιο χρέος και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Το αφήσαμε υψηλό, αλλά ρυθμισμένο. Το αφήσαμε 356 δισ. ευρώ. Ξέρετε πόσο έχει φτάσει αυτά τα τέσσερα χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία; 400 δισεκατομμύρια ευρώ το δημόσιο χρέος.

Το μόνο που ήξερε (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) όταν εμείς δίναμε τη μάχη και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από το βούρκο της χρεοκοπίας και να βγάλουμε τη θηλιά των μνημονίων απ’ τον λαιμό της χώρας, το μόνο που ήξερε τότε ο αθεόφοβος, είναι να λέει ότι ανταλλάξαμε τη μη μείωση των συντάξεων -θυμάστε τότε που μας πιέζανε να μειωθούν οι συντάξεις- με τη Μακεδονία. Αυτά λέγανε. Αυτή η αθλιότητα και αυτή η τοξικότητα.

Και αναρωτιέμαι, γιατί κι εδώ στη Δράμα, υπήρξαν πολλοί συμπολίτες μας τότε, οι οποίοι, παρασυρμένοι οι περισσότεροι από το κλίμα των ημερών, τάχθηκαν εναντίον μας. Πού είναι σήμερα όλοι αυτοί; Πού είναι σήμερα όλοι αυτοί να συζητήσουμε με ειλικρίνεια μαζί τους; Εμείς παραδώσαμε μια χώρα στα βόρεια σύνορά μας που δεν λέγεται Μακεδονία όπως λεγόταν μέχρι τότε, αλλά Βόρεια Μακεδονία. Και τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να περιφρουρούν τον εναέριο της χώρο. Τι θα ήταν σήμερα αυτή η χώρα αν δεν επιτελούσαμε το πατριωτικό μας καθήκον; Θα ήταν μια χώρα όπως η Λιβύη στο νότο, μια Λιβύη στα βόρεια σύνορά μας όπου τρίτες χώρες και κυρίως η Τουρκία, θα έπαιζαν κεντρικό ρόλο.

Και φανταστείτε τη στιγμή που ακόμα και οι σκανδιναβικές χώρες θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ, τι πιέσεις θα δεχόταν όποια κυβέρνηση και αν ήταν σήμερα, αυτή η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ με τη συνταγματική της ονομασία, που τότε ήταν «Μακεδονία».

Αυτά κάναμε εμείς τότε, όταν οι «βάστα Σόιμπλε» μας έλεγαν ότι δήθεν ανταλλάσσουμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις. Και σήμερα βέβαια όλοι αυτοί, που τότε έλεγαν μεγάλα λόγια και έκαναν τους υπερπατριώτες, ομνύουν στη δική μας πολιτική και καλά κάνουν.

Αλλά αναρωτιέμαι, αυτοί οι συμπολίτες μας που τότε παρασύρθηκαν, πού είναι για να δουν τα λόγια τα ψεύτικα, τα μεγάλα, να κρίνουν και να συγκρίνουν;