ΑΡΘΡΟ
Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου
Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.
16/4 ξεκίνησε από την Ολυμπία το ταξίδι για το Παρίσι η φλόγα για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Διεξαγωγή 26/7 έως 11/8 με αναφορά στον θεό της μουσικής Απόλλωνα με μια μυσταγωγική τελετή από τα ερείπια του Ναού της Ήρας.
Μετά τους Ολύμπιους θεούς στην αρχαία Αθήνα ίσως υπήρξε βωμός αφιερωμένος στον άγνωστο θεό, κατάφαση της θρησκευτικής αναζήτησης των αρχαίων μας και γενικά όλων των ανθρώπων.
Έτσι δημιουργήθηκαν θρησκείες που λειτούργησαν με ερμηνευτική προσέγγιση, ώστε να κατανοήσει ο άνθρωπος πολλά μυστήρια της ζωής του και του φυσικού του κόσμου.
Στην τάση λοιπόν των ανθρώπων να πιστεύει σε μια ανώτερη ύπαρξη κρύβονται τόσο τα ψυχολογικά όσο και τα κοινωνικά κίνητρα.
Μια ομάδα ερευνητών σε αρχεία κείμενα 414 κοινωνιών πριν 1.000 χρόνια, έλεγαν ότι οι άνθρωποι τα κατάφεραν μια χαρά και χωρίς τους θεούς τιμωρούς. Η ύπαρξη και η διάδοσή τους δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση (enet-press, Σ. Δρόκαλης).
Θρησκεία είναι ο σεβασμός, ο φόβος, η αφοσίωση του ανθρώπου προς ένα Υπέρτατο Ον. Σφάλμα η υπερωνυμοποίηση για κάθε μεταφυσική κοσμοθεωρία, ακόμα και για όσες δεν εμπεριέχουν το υπερφυσικό.
Βασικά συστατικά της θρησκείας: πίστη, λατρεία, ιερός φόβος, ήθος.
Θρησκεία = θροέω = θορυβώ μεγαλοφώνως.
Επικράτησε και εξαπλώθηκε ο Χριστιανισμός (λόγω της Ευρωπαϊκής απικιοκρατίας).
Ο Κωνσταντίνος (ο οποίος σκότωσε τη γυναίκα του, τον γιό του, τον σύζυγο της αδελφής του και θεωρήθηκε Άγιος) στο Βυζάντιο έκανε την επιλογή μιας νέας αριστοκρατίας –περιφερειακής καταγωγής- ως ιδεολογικό όπλο για την ανατροπή της παραδοσιακής αριστοκρατίας, η οποία ήταν δεμένη με την ελληνορωμαϊκή κουλτούρα και την εθνική θρησκευτικότητα που είχε στα χέριά της τον στρατό, αλλά όχι τον πλούτο για να αντιπαρατεθεί, ώστε να αρπάξει την εξουσία. Εδραιώθηκε με χρήση βίας, αίμα, καταστροφές, λεηλασίες του μεγαλύτερου μέρους της αρχαίας σκέψης και τέχνης (enet-press).
Ο δε Θεοδόσιος έκανε επίσημη θρησκεία του Βυζαντίου τον Χριστιανισμό και έκλεισε ιερά, κατεδάφισε βωμούς, κατήργησε τους Ολυμπιακούς αγώνες το 393 μ.Χ. Κατέστρεψαν οι Χριστιανοί τον 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ. τη βιβλιοθήκη –ναό – Σεράπειο της Αλεξάνδρειας όπως και χώρους λατρείας φιλοσοφικών και ρητορικών σχολών. Μάλιστα το 415 (8-3) έγινε η φρικτή δολοφονία της φιλοσόφου Υπατίας, Ελληνίδα – κόρη του αστρολόγου Θέωνα – Διευθύντρια Πλατωνικής Σχολής, αστρονόμος και μαθηματικός στην Αλέξανδρεια από όχλο φανατικών Χριστιανών πιθανότατα με εντολή του Πατριάρχη Κύριλλου που γιορτάζεται ως Άγιος. Την λιθοβόλησαν και το σώμα της διαμελίστηκε και κάηκε σε κομμάτι στην πυρά (Σ. Δάσκαλος, συγγραφέας, διεθνολόγος, ιστορικός).
Η γνώση του Χριστιανισμού προέρχεται από θρησκευτικά κείμενα και όχι από ιστορικές πηγές. Η δε Ελληνική γλώσσα για την εξάπλωση του Χριστιανισμού ήταν η διπλωματική γλώσσα της εποχής.
Τελειώνω με τη μέρα 9 Μάη που καταγράφεται στην ιστορία ως ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και όχι ημέρα της Ευρώπης, όπως θέλει η Ε.Ε. 9/5/1945 η Ιστορία δεν συσκοτίζεται, δεν παραποιείται, δεν παραχαράσσεται.