Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η πιθανή μεταναστευτική πίεση οδηγούν σε μέτρα θωράκισης του Εβρου και του Ανατ. Αιγαίου
Σε ενίσχυση της αστυνόμευσης και θωράκισης σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο προσανατολίζονται Αστυνομία, Λιμενικό και Ενοπλες Δυνάμεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες μεταναστευτική πίεση στα σύνορα με την Τουρκία λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), με τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας να έχουν, κατά πληροφορίες, ήδη επεξεργαστεί μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων, αντίστοιχων με εκείνα που είχαν θέσει σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2020 στην κρίση στον Εβρο.
Πηγές από την Αστυνομία δήλωσαν στην «Κ» ότι η κατασκευή του μήκους 27 χιλιομέτρων φράχτη στον Εβρο έχει ήδη ολοκληρωθεί, όπως επίσης και η εγκατάσταση και λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης συνόρων (σ.σ. σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός του Σεπτεμβρίου). Πρόκειται για σύστημα 11 νέων καμερών και ραντάρ με δυνατότητα να «βλέπουν» μέχρι και 15 χιλιόμετρα μέσα στο τουρκικό έδαφος και να μεταφέρουν εικόνα σε επιχειρησιακά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ. κατά μήκος των συνόρων. Την ίδια στιγμή, οι επικεφαλής της Αστυνομίας στην περιοχή επισημαίνουν ότι έχουν ήδη αποφασίσει την αύξηση των περιπολιών και κατοπτεύσεων στα σύνορα, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα προβαίνουν σε ελέγχους των επιχειρησιακών μέσων που διαθέτουν στις αποθήκες τους, όπως τα δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Η ίδια πηγή ενημέρωσης αποκάλυψε ότι έχουν ενεργοποιηθεί drones για τον έλεγχο της μεθορίου, καθώς και ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενισχυθεί η παρουσία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων. Σε μετακίνηση προσωπικού και μέσων στο Ανατολικό Αιγαίο προχωράει ή αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και το Λιμενικό, με τα στελέχη του σώματος να διευκρινίζουν ότι εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν θα θέσουν σε ισχύ σχέδιο αντίστοιχο με εκείνο του Μαρτίου του 2020: «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η στάση μας θα είναι αποφασιστική», σχολίασε αρμόδιος αξιωματούχος. Προς το παρόν πάντως, οι μεταναστευτικές ροές στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα περιγράφονται ως «οι συνήθεις για την καλοκαιρινή περίοδο». Το Λιμενικό αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση 4-5 συμβάντα, ενώ μεγαλύτερη είναι η πίεση στον Εβρο, καθώς καθημερινά υπολογίζεται ότι πάνω από 500 άτομα (αρκετοί από αυτούς είναι Αφγανοί) προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα.
Τα σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας ανάσχεσης ροών περιλαμβάνουν μετακίνηση μέσων και προσωπικού σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την κατόπτευση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για αναστολή της διαδικασίας ασύλου, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα πρωτοβουλίες σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου αφενός να υπάρξει μια κοινή στρατηγική των κρατών-μελών της Ε.Ε. που, σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεταναστευτική πίεση και αφετέρου να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία να ανακόψει εκείνη τη ροή μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν προς την Ε.Ε. Aρμόδιοι αξιωματούχοι ανέλυσαν στην «Κ» ότι η ένταση της μεταναστευτικής πίεσης θα εξαρτηθεί αρχικά από τη στάση που θα τηρήσει το νέο καθεστώς στην Καμπούλ, το οποίο αρχικά τουλάχιστον έχει επιδιώξει να εκπέμψει ένα μήνυμα μετριοπάθειας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Εναμουλάχ Σαναμανί, μέλους της πολιτιστικής επιτροπής των Ταλιμπάν, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν είναι έτοιμο να παράσχει στις γυναίκες περιβάλλον εργασίας και σπουδών και να εξασφαλίσει την παρουσία τους σε κυβερνητικές δομές». Μια δεύτερη παράμετρος είναι η στάση που θα κρατήσει η τουρκική κυβέρνηση, με δεδομένη την πολιτική πίεση που υφίσταται εξαιτίας της παρουσίας στη χώρα μεγάλου αριθμού μεταναστών. Υπολογίζεται ότι στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας βρίσκονται σήμερα 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν. Ελληνες αξιωματούχοι πάντως καταλήγουν στην εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, όπως έκανε τον Μάρτιο του 2020.
Πηγή: kathimerini.gr