ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ
- «Ζητούμενο ο θεσμικός διάλογος και η επίτευξη συναινέσεων»
Η κ. Χαρά Κεφαλίδου Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής συναντήθηκε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Μετά τη συνάντηση προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«Συναντηθήκαμε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και να διατυπώσουμε θέσεις και προτάσεις.
Δηλώνουμε πως προσερχόμαστε στον διάλογο που άνοιξε -με κάποια καθυστέρηση-, με πρόθεση συνεργασίας και την ελπίδα ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με επίγνωση των εκπαιδευτικών αναγκών μπορεί να κινηθεί πάνω και πέρα από στενά κομματικά όρια και αγκυλώσεις.
Προϋποθέσεις για έναν διεξοδικό διάλογο για την Παιδεία είναι η συμφωνία στον επιδιωκόμενο στόχο, ο εντοπισμός, η ιεράρχηση των δομικών προβλημάτων, στα οποία αναζητούνται οι λύσεις και φυσικά η χάραξη του “οδικού χάρτη” Εκπαίδευσης. Χωρίς βασικό κορμό κάθε νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη ως ελλιπής και αποσπασματική.
Προτεραιότητα η επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ως αναγκαίου οργάνου θεσμικού διαλόγου και η τακτική σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
Αναδείχθηκαν επείγοντα ζητήματα εκπαιδευτικής καθημερινότητας, όπως η άμεση κάλυψη των “κενών” στην εκπαίδευση και η ολοκλήρωση της διαδικασίας για μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή.
Ζητήσαμε να υπάρξουν ολοκληρωμένες πολιτικές για την υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, για την ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου, του Γυμνασίου, του Λυκείου και της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Για τη Δευτεροβάθμια Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση διατυπώσαμε τη θέση μας ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική με σοβαρότητα που θα την ενισχύει και θα της αποδίδει την αξία που έχει σε όλο τον δυτικό κόσμο, καθιστώντας την ελκυστική εκπαιδευτική επιλογή.
Ιδιαίτερα για το Λύκειο, θέσαμε σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη, το συντομότερο δυνατό, να αποκτήσει τον αυτόνομο μορφωτικό του ρόλο και να προχωρήσει η θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Κάποια στιγμή στη χώρα αυτή θα πρέπει να υπάρξει ευρεία συναίνεση για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ώστε να μην αλλάζει κάθε τρεις και λίγο.
Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πιστεύουμε στην αναγκαιότητα του Ενιαίου χώρου ΑΕΙ και Έρευνας -Καινοτομίας με ισχυρούς εκπαιδευτικούς πόλους ανά Περιφέρεια και την επαναφορά του διακριτού ρόλου της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ, ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία και η εξωστρέφειά τους. Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση τόσο στην ψήφισή του, όπως είχε γίνει με το Ν. 4009/11, όσο και στην υλοποίησή του από τον πολιτικό κόσμο, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία.
Τέλος, θέσαμε επιτακτικά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των Δομών της Εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την επαναφορά του σημαντικού θεσμού του Σχολικού Συμβούλου.
Ελπίζουμε η σημερινή συνάντηση που έγινε σε θετικό κλίμα να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα συνεργασίας στα θέματα Παιδείας που είναι εθνική προτεραιότητα.
Η πρωτοβουλία και η ευθύνη ανήκει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας».