ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

 

  • «Απαραίτητη προϋπόθεση η κατάθεση των απαραίτητων μελετών από τον Δήμο Δράμας»
  • Γ. Βασιλειάδης, Υφυπουργός Αθλητισμού: «Για μας, εφόσον υπάρχει μελέτη -το δηλώνω δημόσια- θα είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας να προχωρήσουμε σε όποια αποκατάσταση»
  • Χρ. Καραγιαννίδης, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας: «Προσήλωση στην επίτευξη στόχων σε συνεργασία με ανθρώπους με τους οποίους οι πολιτικές μας ταυτότητες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες»

 

Επίκαιρη ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατατέθηκε από το Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδης, προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με τα προβλήματα στις υποδομές του Δημοτικού Σταδίου της Δράμας. Η ερώτηση του Δραμινού Βουλευτή συζητήθηκε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 και η απάντηση δόθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη. Στην ερώτησή του ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε πως τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο πεδία: α) στον ελαστικό τάπητα και β) στις κερκίδες, και για αυτό τίθενται τεράστια εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή των προπονήσεων των Δραμινών αθλητών και αθλητριών. Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο κ. Καραγιαννίδης έθετε τα εξής ερωτήματα: «1. Έχει υποβάλει ο Δήμος Δράμας κάποια μελέτη ή πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υποδομές του σταδίου, δηλαδή οι κερκίδες και ο ελαστικός τάπητας, και αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες; 2. Ποια μέτρα ή λύσεις θα μπορούσε να προτείνει για την επίλυση των προαναφερθέντων σημαντικότατων προβλημάτων;».

Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στις ενέργειες της Κυβέρνησης όσων αφορά τις αθλητικές υποδομές, κάνοντας λόγο για αύξηση κατά 300% του σχετικού κονδυλίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης στάθηκε στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», το οποίο προβλέπει χρηματοδότηση αθλητικών έργων μέχρι το ποσό των 600.000 ευρώ. «Με αυτήν την πολιτική θέλουμε να δίνουμε στις τοπικές κοινωνίες, στις δημοτικές αρχές τον πρώτο λόγο για τα έργα που πρέπει να γίνουν και όχι στο ίδιο το Υπουργείο, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι δίνεις αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, έτσι αποκεντρώνεις σοβαρά τις πολιτικές. Όμως, ο όρος και η προϋπόθεση για να γίνει ένα έργο είναι να υπάρχουν μελέτες. Για το Εθνικό Στάδιο δεν έχει υπάρξει στην υπηρεσία διαχρονικά, όπως ενημερώνει το αρμόδιο τμήμα, καμμία πρόταση μελέτης», πρόσθεσε ο κ. Βασιλειάδης. Ειδικότερα για το Δημοτικό Στάδιο Δράμας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού επεσήμανε ότι «εφόσον υπάρξει μια μελέτη… εμείς θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τις εκτεταμένες παρεμβάσεις που χρειάζονται, εφόσον επαναλαμβάνω έχουμε μελέτες και να δημιουργήσουμε κι άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο». Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Επομένως, για μας, εφόσον υπάρχει μελέτη -το δηλώνω δημόσια- θα είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας να προχωρήσουμε σε όποια αποκατάσταση. Αν δεν πάμε στο σύνολο τώρα, τουλάχιστον να ξεκινήσουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα τώρα ώστε να γίνει η εγκατάσταση χρηστική. Το θέμα είναι να υπάρξει μελέτη», υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης.

 

«Η συνεργασία βασικό στοιχείο για την επιτυχία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων»

 

Μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του, ο Βουλευτής του Ν. Δράμας κ. Καραγιαννίδης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«…Η ανάγκη να επαναλειτουργήσει το Δημοτικό Στάδιο Δράμας και ως χώρος προπόνησης αλλά και ως χώρος αθλητικών αγώνων είναι πλέον απαραίτητη όσο ποτέ. Η συνέργεια της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κατάθεση μελετών προς το αρμόδιο υπουργείο θα δώσει πνοή όχι μόνο στον αθλητικό χώρο αλλά και στους ανθρώπους που εμπλέκονται στην αθλητική ζωή του τόπου μας.

Η ερώτηση συζητήθηκε με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισα ότι με το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” οι Δήμοι μπορούν να καταθέσουν μελέτες για κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεών τους. Παράλληλα, ανέδειξα την περίπτωση του Δημοτικού Σταδίου ως ένα έργο που χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας, λόγω των εκτεταμένων φθορών του, η αποκατάσταση των οποίων μπορεί να υπερβαίνει τον ανώτατο επιτρεπτό προϋπολογισμό του προγράμματος.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε καταρχήν τη θετική του διάθεση για την πλήρη αποκατάσταση των φθορών και την επέκταση των υποδομών του Δημοτικού Σταδίου. Έθεσε όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάθεση των απαραίτητων μελετών από τον Δήμο Δράμας. Ο κ. Βασιλειάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χρηματοδότηση για μια τέτοια εκτεταμένη παρέμβαση μπορεί να γίνει και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή από νέα –ειδικά σχεδιασμένα– χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού με το πρόγραμμα Φιλόδημος έχουν καλυφθεί οι μικρότερες ανάγκες που δέσμευαν κονδύλια από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τη συζήτηση στη Βουλή είναι πως η συνεργασία μεταξύ μας είναι βασικό στοιχείο για την επιτυχία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων. Εκτός βέβαια κι αν υπερισχύει η άποψη ορισμένων περί της μη επιθυμίας συνεργασίας μου με την τοπική αυτοδιοίκηση λόγω πολιτικών διαφωνιών. Είναι γνωστό εξάλλου πως οι έχοντες αυτή την άποψη βοήθησαν τα μέγιστα τη Δράμα τα προηγούμενα χρόνια, και τα αποτελέσματα αυτής της βοήθειας είναι ορατά σε όλους και όλες μας.

Η προσωπική μου άποψη ήταν και είναι απέναντι σε τέτοιες στάσεις και το έχω αποδείξει με την προσήλωσή μου στην επίτευξη στόχων σε συνεργασία με ανθρώπους με τους οποίους οι πολιτικές μας ταυτότητες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες».