- «Επικοινωνιακή διαχείριση Μητσοτάκη η δήθεν εκταμίευση χρημάτων από την Ε.Ε. για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία»
- «Να ανοίξει συζήτηση για την καθιέρωση του όρου “γυναικοκτονία”»
Να δεχθεί την τροπολογία που κατέθεσαν Βουλευτές του κόμματός του για την «κατάργηση της ποινικής ασυλίας των τραπεζιτών», προκειμένου να μην είναι ανακόλουθος προς όσα ο ίδιος έχει δηλώσει, κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατά τη συζήτηση του ν/σ της Δικαστικής Αστυνομίας στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Είναι θέμα που έχει πολύ μεγάλη σχέση με την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος. Βεβαίως, δεν ανακινήθηκε εν κενώ. Υπήρξε δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι θεωρεί ότι το αδίκημα αυτό δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση αλλά αυτεπαγγέλτως. Υποβάλλουμε λοιπόν την τροπολογία αυτή και ζητούμε από τον κ. Υπουργό να μην είναι ανακόλουθος με αυτά που έχει δηλώσει κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, να την αποδεχθεί ώστε οι πολίτες να αισθανθούν ότι πράγματι και αυτοί που διαχειρίζονται τα χρήματα των τραπεζών, για αλλότριους σκοπούς, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη».
Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στις καταστρεπτικές πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία και εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη για επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή που η χώρα μετρά τις πληγές της πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Καταλαβαίνω την αγωνία της κυβέρνησης να διαχειριστεί επικοινωνιακά όπως πολύ γνωρίζει το συντριπτικό για αυτήν και την κοινωνία αποτέλεσμα των πλημμυρικών φαινομένων και να επικαλείται ως μεγάλη επιτυχία την εκταμίευση κονδυλίων από την Ε.Ε. Ακούσαμε όμως από τον Υφυπουργό Οικονομικών τον κ. Παπαθανάση, ότι το μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών είναι από μη απορροφηθέντα κονδύλια του ΕΣΠΑ τα οποία είχαμε και είναι ελάχιστα τα χρήματα που συνεισφέρει η Ε.Ε. Και αυτό είναι σημείο κριτικής. Αυτή τη στιγμή και εγώ και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στεκόμαστε αρωγοί στην αγωνία των πολιτών να αντιμετωπίσουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα, την λειψυδρία, την αποκομιδή των νεκρών ζώων, τις μεταδοτικές ασθένειες, την λειτουργία των σχολείων, την αποκατάσταση των βασικών υποδομών. Βασική προτεραιότητα έχει η υγειονομική διαχείριση που κατεπείγει και η προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας».
Επίσης, με αφορμή το νέα δολοφονία γυναίκας από τον εν διαστάσει σύζυγό της που στη συνέχεια αυτοκτόνησε, στην Θεσ/νίκη, επανέφερε το ζήτημα της νομικής καθιέρωσης του όρου γυναικοκτονία, ζητώντας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ανοίξει συζήτηση για το θέμα αυτό.
Επί του νομοσχεδίου, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι από τον Ιούλιο του 2022 που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία ο ιδρυτικός νόμος της Δικαστικής Αστυνομίας μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για την υλοποίηση ή την εκκίνηση της λειτουργίας αυτού του εξαιρετικά πολύτιμου για την λειτουργία της Δικαιοσύνης σώματος. «Έχοντας την αρνητική παρακαταθήκη της πλήρους απραξίας της κυβέρνησης είμαστε επιφυλακτικοί για το αν τελεσφορήσει η νέα απόπειρα», συμπλήρωσε. Όπως είπε, στόχος του νέου σώματος είναι να συνεπικουρεί τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Επομένως ο χαρακτήρας του δεν μπορεί να είναι διαφορετικός. Και διατάξεις για πριμοδότηση όσων υπηρέτησαν στα ειδικά σώματα δεν συνάδει με τη φύση του. Και η αναλογία 1 προς 4 μεταξύ επιστημονικού και αστυνομικού προσωπικού αντίστοιχα, είναι ενδεικτικό της κατεύθυνσης που θέλει να δώσει το Υπουργείο. Όλα αυτά δεν μπορεί να ισχύσουν γιατί οδηγούν στη μετάλλαξη του χαρακτήρα της Δικαστικής Αστυνομίας. Η δικαιοσύνη έχει ανάγκη από εξειδικευμένους επιστήμονες», υπογράμμισε.