Πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα για να υπάρχει μια ασφαλής τουριστική σεζόν τόνισε  η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα για το θέμα των νησιών κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει και δεν θα χρειαστούν άλλες παρεμβάσεις. Ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης των ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά όπου κρίνεται απαραίτητο και ότι επαναξιολογείται το πρωτόκολλο. Επίσης, είπε ότι έλεγχοι γίνονται και θα ενταθούν κι άλλο.

«Είδατε όλοι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Μύκονο. Η πανδημία είναι μια δυναμική κατάσταση την οποία παρακολουθούμε και όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε με σημειακές παρεμβάσεις τέτοιου τύπου, όπως τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο κυρίως μέτρα περιορισμού της μεταμεσονύκτιας διασκέδασης. Θα ήθελα να πω ότι αυτό θα πρέπει να είναι ένα καμπανάκι για όλους, να τηρούν τα μέτρα και είναι το ελάχιστο που ζητάμε από τους τουριστικούς προορισμούς το οποίο θεωρούμε κι αυτονόητο. Ελπίζω λοιπόν ότι θα τηρηθούν τα μέτρα και δεν χρειαστεί να παρέμβουμε».

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα τόνισε ότι: «Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών», σημείωσε.

«Ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάστηκε στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους Δήμος Ίου, Θήρας και Πάρου. Για το λόγο αυτό, από το περασμένο Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα. Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων».

Θύμισε ότι: «Επιπλέον, από το περασμένο Σάββατο μέχρι την επόμενη Δευτέρα 26/7, απαγορεύτηκε στη Μύκονο -λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας- η κυκλοφορία από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, καθώς και η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε η σχετική ΚΥΑ και ισχύουν από το περασμένο Σάββατο νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των χώρων διασκέδασης που αποκαθιστούν ελευθερίες των εμβολιασμένων και θεσπίζουν μέτρα προστασίας για τους ανεμβολίαστους».

Έχουν γίνει ήδη πάνω από 9.720.000 εμβολιασμοί

«Έχουν γίνει ήδη πάνω από 9.720.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση πάνω από 5.430.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 4.590.000.

Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επικράτηση του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό τον άμεσο εμβολιασμό των μεγαλύτερων, αλλά και των πιο ευπαθών συμπολιτών μας που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. Επείγει, ωστόσο, και ο εμβολιασμός των νέων μας που αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων και μπορούν να γίνουν επιταχυντές της επιστροφής μας στην κανονικότητα».

Πηγή: ertnews.gr