- «Η Κυβέρνηση έχει πάρει λάθος δρόμο με την αλά καρτ νομοθέτηση»
- «Η τροποποίηση του 187 ΠΚ παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας»
- «Αόριστες υποσχέσεις Κώτσηρα για μελλοντικές αλλαγές»
Με αναφορά στο πόρισμα της Επιτροπής Πικραμένου για την αναδιάρθρωση της διοικητικής Δικαιοσύνης που αποκλείει την Δράμα από τη δημιουργία έστω δικαστηρίου τηλεματικής, ξεκίνησε την ομιλία του ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος. «Θέλουμε να έχει η Δράμα την αντιμετώπιση που έχουν τα μεταβατικά δικαστήρια των όμορων περιοχών», τόνισε.
Στη συνέχεια ο κ. Ξανθόπουλος, ανέπτυξε την Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 187 ΠΚ και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο νομικό κόσμο της χώρας, τονίζοντας: «Είχαμε πει από τη ψήφιση της επίμαχης διάταξης για την αναστολή-μετατροπή της ποινής και την αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης ότι δεν μπορείτε να ψηφίζετε κατά δοκούν με κριτήριο τον ποινικό λαϊκισμό, γιατί υπάρχουν υπέρτεροι νόμοι και το τεκμήριο αθωότητας. Ήρθε τον Μάρτιο η Σ.Ε της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και εξέφρασε την αντίθεσή της στην διάταξη που αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας προκηρύσσοντας αποχή η οποία συνεχίζεται, με αλλεπάλληλες αποφάσεις της Ολομελείας έως την 31-3-2023».
Στη συνέχεια επικαλέσθηκε αποφάσεις δικαστηρίων που αρνούνται να εφαρμόσουν την επίμαχη διάταξη και έθεσε το ερώτημα αν προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για τη νομοθετική κατάργηση – τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ, όπως προστέθηκε με το ν. 4908/2022 καθώς και ποια είναι η θέση της απέναντι στην απόφαση της Ολομέλειας.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας, στην απάντησή του, παραδέχθηκε την αυξημένη ποινική αυστηρότητα της διάταξης, αλλά υποστήριξε ότι δεν παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας και άφησε ανοικτό στο μέλλον το ενδεχόμενο μιας πιο νηφάλιας αξιολόγησης και βελτιωτικής κίνησης ανάλογα με τη νομολογία, που δεν θα θίγει όμως τον πυρήνα της.
«Επαναλαμβάνετε την εισηγητική έκθεση της τροποποίησης. Εγώ ρώτησα για τις κινητοποιήσεις της Ολομέλειας και τις αποφάσεις των δικαστηρίων τα οποία εμποδίζουν την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου. Αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο βελτίωσης, αλλά φοβάμαι μήπως είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και καθυστερήσει πολύ η αλλαγή με το πρόσχημα και άλλων δικαστικών αποφάσεων», ανταπάντησε ο κ. Ξανθόπουλος. «Νομοθετείτε αλα καρτ και κάτω από την πίεση της επικαιρότητας, Όμως εν θερμώ και υπό την πίεση των πρωτοσέλιδων δεν μπορούμε να φτιάξουμε αξιόπιστο και αποδοτικό ποινικό σύστημα. Να επισπεύσετε την διαδικασία της αλλαγής της διάταξης γιατί προσκρούει στο σκληρό πυρήνα της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Η έννομη τάξη σας δείχνει ότι έχετε πάρει εσφαλμένο δρόμο. Αλλάξτε τη για να αποκατασταθεί και η ηρεμία στα δικαστήρια και να πάψει να θίγεται το τεκμήριο αθωότητας», κατέληξε.