ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

  • Αναφορές με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα στη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία, στις Φυλακές Νικηφόρου και στη σύνδεση της Δράμας με το φυσικό αέριο
  • Αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα επίσκεψη στη Δράμα του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα
  • Παρών στη Δράμα και ο Προϊστάμενος του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γ. Αγγελόπουλος
  • Σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Α. Πατακάκη και των Δημάρχων Χρ. Μαμσάκου, Α. Λύσσελη και Α. Σωτηριάδου – Ικανοποιημένοι οι θεσμικοί από τη συνάντηση με την Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας της στη Δράμα, η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (αναλυτικές λεπτομέρειες στις σελίδες 4-5 και της εφημερίδας) και την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου είχε επαφές με θεσμικούς εκπροσώπους του Νομού, ενώ πραγματοποίησε και επισκέψεις σε κοινωνικές δομές της Δράμας, μεταξύ άλλων, στο Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. και στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ..

Την κ. Νοτοπούλου, στο πρόγραμμα των επαφών και επισκέψεων, συνόδευαν ο Προϊστάμενος του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτρης Καρβούνης.

Στο πλαίσιο των επαφών της στη Δράμα, η κ. Νοτοπούλου συμμετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου Δράμας, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αργύρη Πατακάκη και των Δημάρχων Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, Προσοτσάνης κ. Άγγελου Λύσσελη και Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου. Ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης με επιστολή του εξήγησε τους λόγους της απουσίας του (αναλυτικά στη σελίδα 14 της εφημερίδας), ενώ ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Βασίλης Γιαννόπουλος αν και έφτασε στη Δράμα, λόγω μιας μικρής αδιαθεσίας δεν συμμετείχε στη σύσκεψη.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης τόσο η Υφυπουργός κ. Νοτοπούλου όσο και οι συμμετέχοντες Δήμαρχοι στις δηλώσεις του ανέπτυξαν τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε.

Όπως διαφάνηκε η επίσκεψη της Υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και του Προϊσταμένου του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, λειτούργησαν ως προάγγελος επίσκεψης στη Δράμα του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης, στο πλαίσιο των δηλώσεών της, η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε σε μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το Ν. Δράμας, όπως είναι η σύνδεση με την Εγνατία και οι Φυλακές Νικηφόρου, αλλά και η ανάπτυξη δικτύου οικιακού φυσικού αερίου, θέτοντας συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για την έναρξη υλοποίησής τους.

Η κ. Νοτοπούλου, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., χαρακτήρισε ως ενδιαφέρουσα τη σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Δημάρχους, σημειώνοντας: «Η Δράμα είναι μια πολύ όμορφη περιοχή, με απίστευτο πολιτιστικό πλούτο, είναι όμως μια παραμελημένη και ταλαιπωρημένη περιοχή. Επομένως νομίζω ότι η επίσκεψή μου εδώ αποκτά και τούτο ακριβώς το χαρακτήρα, καθώς στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης στη νέα μεταμνημονιακή εποχή, αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της περιφέρειας ως πρωταγωνιστή. Και ιδιαίτερα της Μακεδονίας και της Θράκης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, καθώς αντιμετώπιζε το παράδοξο και παραλυτικό φαινόμενο της συγκέντρωσης αρμοδιοτήτων χωρίς την ταυτόχρονη άντληση πόρων για αυτές. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια η δική μας Κυβέρνηση έχει στηρίξει και έχει δείξει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ενισχυμένους αυτοτελείς πόρους, μέσω του προϋπολογισμού, και κυρίως με το πρόγραμμα του “ΦιλόΔημου Ι και ΙΙ”. Την επόμενη περίοδο έρχονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μετά από πάρα πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έρχονται προσλήψεις χιλιάδες στους Δήμους, αλλά και στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Δύο δισεκατομμύρια από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, ώστε 325 Δήμοι, ανάλογα με τον πληθυσμό και τους οικισμούς που έχουν, αλλά φυσικά και τις ανάγκες, να καλύψουν τις ανάγκες τους σε χρηματοδότηση για υλοποίηση έργων, προμηθειών και υπηρεσιών».

Η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης ανέφερε ότι συζητήθηκε «και μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα της περιοχής», επισημαίνοντας ότι «η ανάπτυξη περνά μέσα από τις κοινωνικές δομές και τις υποδομές». Ειδικότερα για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία, η κ. Νοτοπούλου δήλωσε: «Το πρόβλημα απασχολεί την περιοχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αν θυμάμαι καλά προκάτοχός μου προ δεκαετιών στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, είχε ανακοινώσει τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό. Σήμερα είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι, γιατί βρισκόμαστε απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος και θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της Δράμας για αυτό. Τέλος του 2018 ολοκληρώνονται οι μελέτες, ταυτόχρονα είμαστε σε αναζήτηση πόρων χρηματοδότησης του έργου και αρχές του 2019 δημοπρατείται το πρώτο κομμάτι του. Επομένως ένα ζήτημα που έχει αφήσει πίσω την περιοχή αποκτά πλέον έναν χρονικό οδικό ορίζοντα».

Για τη σύνδεση της Δράμας με το φυσικό αέριο, η κ. Νοτοπούλου τόνισε: «Είχαμε επίσης το παράδοξο φαινόμενο να περνάει ο αγωγός από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά να μην τροφοδοτούνται τα σπίτια. Μέσα στο 2019, λοιπόν, ξεκινάει η κατασκευή του δικτύου του φυσικού αερίου, η επέκταση του οικιακού δικτύου. Αυτό απαίτησε μια τροποποίηση στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Μιλάμε για κατασκευή 111 χλμ. που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2021 και αφορά περίπου 2.000 νοικοκυριά».

Για τις Φυλακές Νικηφόρου, η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης σημείωσε: «Προβαίνουμε σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Επομένως οι Φυλακές θα λειτουργήσουν. Θα λειτουργήσουν με το εντευκτήριο, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ήδη η ΚΤΥΠ αυτή τη στιγμή τρέχει τους διαγωνισμούς. Μαζί με την πρόσληψη προσωπικού θα υπάρχει η νέα Φυλακή».

«Συζητήσαμε πολλά από τα ζητήματα που δικαίως απασχολούν τους Δημάρχους και το επόμενο διάστημα μαζί με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε καθοριστικά στην επίλυσή τους» ανέφερε η κ. Νοτοπούλου και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Νομίζω ότι είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση. Το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται και ο Πρωθυπουργός στην πόλη της Δράμας για να δούμε πώς προχωράν όλα τα έργα που πραγματικά απασχολούν τους πολίτες».

 

Ικανοποιημένοι από τη συνάντηση οι συμμετέχοντες Δήμαρχοι

 

Στις δηλώσεις τους στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και οι τρεις συμμετέχοντες στη σύσκεψη Δήμαρχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συζήτηση.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι τέθηκε ως θέμα η Συμφωνία των Πρεσπών και ότι «μεταφέραμε τον προβληματισμό της τοπικής μας κοινωνίας σχετικά με αυτή την υπογραφή της Συμφωνίας και τονίσαμε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας». Άλλα θέματα που συζητηθήκαν ήταν ο «Κλεισθένης» και ο «ΦιλόΔημος», ενώ για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία ο κ. Μαμσάκος σημείωσε: «Ένα θέμα, το οποίο ταλανίζει πάρα πολλά χρόνια όλο το Νομό και το Δήμο μας. Μάλιστα οι βεβαιώσεις που έχουμε από την κ. Υφυπουργό είναι ότι μέχρι τέλος του 2018 ή το πολύ τους πρώτους μήνες του 2019 θα έχουν οριστικοποιηθεί πλέον όλες οι μελέτες και συγχρόνως θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2019 το πρώτο κομμάτι του δρόμου, τα 10 χλμ., που είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, μετά από πολλά χρόνια που έχουμε πρόβλημα με τη σύνδεσή μας με την Εγνατία». Όσον αφορά τις Φυλακές Νικηφόρου, ο Δήμαρχος Δράμας δήλωσε: «Ήδη δρομολογείται η πρόσληψη προσωπικού και πλέον μπαίνει ένα σοβαρό χρονοδιάγραμμα στη λειτουργία των Φυλακών. Ένα ζήτημα που απασχολούσε τις τοπικές μας κοινωνίες πάρα πολλά χρόνια και βλέπω ότι βρίσκεται στην τελική φάση». Για τη σύνδεση της Δράμας με το φυσικό αέριο ο κ. Μαμσάκος υπογράμμισε: «Μέχρι τέλος του 2018 οριστικοποιείται η δημοπράτηση και το 2019 ξεκινάει το έργο, όπου μέσα από αυτό συνδέονται πάνω από 2.000 νοικοκυριά και υπάρχει μια παρέμβαση σε 111 χλμ. μέσα στο Δήμο Δράμας. Στη συνέχεια, μετά το Δήμο της Δράμας, είναι να προταθούν για να περάσει το φυσικό αέριο και από τους άλλους Δήμου». Ακόμη, για τις εξισωτικές αποζημιώσεις, από τις οποίες εξαιρούνται περιοχές του Νομού, ο κ. Μαμσάκος υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι είμαστε στο τελικό στάδιο και μάλιστα η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα». Ακόμη, τέθηκαν ζητήματα όπως η δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου και η συνεργασία με το ΕΑΠ, η αναβάθμιση των Τμημάτων ΤΕΙ της Δράμας σε Πανεπιστημιακές Σχολές. Ο κ. Μαμσάκος έκανε λόγο για «πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά γόνιμη» την κουβέντα, σημειώνοντας: «Η νιότη της Υπουργού, η διάθεσή της για δουλειά, η φρεσκάδα της, ένα αλλιώτικο μάτι από τα γνωστά πολιτικά μάτια που έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα, δίνει μια σημαντική νότα αισιοδοξίας στα ζητήματα της Βορείου Ελλάδας, αλλά και εδώ στα δικά μας της Δράμας». Όπως είπε συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και συνέχισε λέγοντας: «Εκτιμούμε ότι μέχρι την έλευση του Πρωθυπουργού στο Νομό, θα έχουμε κάποιες εξελίξεις στα ζητήματα αυτά και βέβαια θα είμαστε σε μια διαρκή επαφή με την Υπουργό και το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν στην περιοχή μας, έτσι ώστε να δίνονται λύσεις». Ένα από τα ζητήματα που έθεσε, σημείωσε ο κ. Λύσσελης, είναι η κατάσταση του εσωτερικού οδικού δικτύου του Δήμου, ένα θέμα το οποίο απασχολεί το σύνολο των Δήμων της περιφέρειας, και στο οποίο δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις, καθώς οι χρηματοδοτήσεις της Αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένες.

Η Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Σωτηριάδου έκανε λόγο για «γόνιμη κουβέντα» και αναφέρθηκε στα ζητήματα που έθεσε στην Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης. Μεταξύ αυτών ήταν η ένταξη στις μειονεκτικές περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, η καθυστέρηση της απόδοσης των καυσοξύλων στους δημότες, το ζήτημα βελτίωσης της εθνικής οδού Δράμας – Ξάνθης. Για το συγκεκριμένο θέμα, που είναι πιο έντονο στη γέφυρα της Μαρμαριάς στο Νικηφόρο και στη γέφυρα του Νέστου, η κ. Σωτηριάδου ανέφερε ότι ζητήθηκε η ανάθεση της εκπόνησης μελέτης για την κατασκευή νέας γέφυρας. Για το Φράγμα του Τεμένους, η κ. Σωτηριάδου σημείωσε: «Ένα θέμα που δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ, γιατί αυτό θα εξασφαλίσει την οικολογική παροχή στον ποταμό Νέστο, αλλά και τη δυνατότητα άρδευσης των κάμπων της Δράμας και της Ξάνθης». Η Δήμαρχος Παρανεστίου μίλησε και για τις Φυλακές Νικηφόρου. «Είναι αλήθεια, όπως επεσήμανε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, ίσως περισσότερα από όσα έχουν γίνει τα προηγούμενα 15, αλλά ακόμη οι Φυλακές δεν έχουν στελεχωθεί. Μας είπε η Υπουργός ότι τις τελευταίες 10 ημέρες έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο η διαδικασία» ανέφερε η κ. Σωτηριάδου και πρόσθεσε: «Δρομολογείται και η διαδικασία πλέον και της προκήρυξης των θέσεων, όπως είπε η Υπουργός, το τελευταίο δεκαήμερο, καθώς και της κατασκευής του εντευκτηρίου, το οποίο είναι το κτήριο το όποιο λείπει από το κατασκευαστικό κομμάτι των Φυλακών που έχει προηγηθεί». Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε είναι η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου και οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται από έλλειψη ασθενοφόρου και οδηγού ασθενοφόρου. Ακόμη τέθηκαν γενικότερα θέματα ανάπτυξης της περιοχής και ζητήματα που αφορούν τον ορεινό όγκο. «Τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα δεν είναι πρώτη φορά που τα θέτουμε, όμως θέλω να πιστεύω ότι με αυτό το καινούριο ξεκίνημα, με αυτή την καινούρια επαφή, κάποια από αυτά τα ζητήματα –ελπίζω αυτά που είναι άμεσης προτεραιότητας και πολύ σημαντικά για τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή, ζητήματα δηλαδή που λύνονται πολύ γρήγορα, όπως τα θέματα του Δασαρχείου ή του Κέντρου Υγείας, που μπορούν να λυθούν εφόσον υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση- νομίζω ότι θα μπουν σε έναν πολύ καλό δρόμο» σημείωσε η κ. Σωτηριάδου.

 

Επισκέψεις σε κοινωνικές δομές και Πυροσβεστική

 

Μετά το Δημαρχείο Δράμας, η κ. Νοτοπούλου, μαζί με τους κ.κ. Αγγελόπουλο, Πατακάκη και Καρβούνη, επισκέφθηκε το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α., όπου συζήτησε με τα μέλη της δομής και με το προσωπικό της και ξεναγήθηκε στους χώρους.

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης επισκέφθηκε το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δράμας, όπου την υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Σωτήρης Σωτηριάδης, άλλα μέλη της Διοίκησης, καθώς και το προσωπικό του Παρατήματος.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας και στην Πυροσβεστική, όπου την Υφυπουργό υποδέχθηκε ο Διοικητής, Αντιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Δαδούδης. Η κ. Νοτοπούλου ξεναγήθηκε στους χώρους και ενημερώθηκε από τον κ. Δαδούδη για ζητήματα που απασχολούν την υπηρεσία του.