Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου αναμένεται να ανακοινωθεί νέα δέσμη οικονομικής στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την Ευαγγελία Μπαλτατζή και την εκπομπή “Ναι μεν αλλά” ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το οικονομικό επιτελείο αναμένει να μετρήσει τις επιπτώσεις, τα πραγματικά δεδομένα από τη μετάλλαξη Όμικρον.
Ως γνωστόν, τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν προληπτικά, αφορούσαν τους εργαζόμενους. Αναμένουμε τις πραγματικές επιπτώσεις στον τζίρο των επιχειρήσεων γι αυτό και βλέπουμε εβδομαδιαία τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πρέπει να δούμε τον χρόνο εξέλιξης της υπόθεσης για να δούμε πόσο θα κοστίσει. Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τη διαχείριση από τα αποθεματικά.


Έχουμε κάνει εκτεταμένες συζητήσεις, πρόσθεσε. Αναμένουμε τις επιπτώσεις στον πραγματικό τζίρο (να βλέπουμε τι αποδείξεις έκοψε κάθε επιχείρηση). Αυτή τη στιγμή, τα πρώτα μέτρα που επείγουν είναι όπου υπάρχει ανάγκη να μπουν εργαζόμενοι σε αναστολή όπως στα νυχτερινά κέντρα. Στην εστίαση, θα αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στις επόμενες μέρες.

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αφορούν το τέλος Ιανουαρίου. Άρα έχουμε λίγες μέρες να μετρήσουμε τι όντως συμβαίνει στις επιχειρήσεις και τους ΚΑΔ. Θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον τζίρο των επιχειρήσεων, δηλαδή τι συμβαίνει στη μέγιστη δυνατή εξατομίκευση, παρά στη λήψη οριζόντιων μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ενέργειας, είπε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην αγορά του φυσικού αερίου, δεδομένου ότι το πετρέλαιο επέστρεψε στα επίπεδα του 2019. Δεν είναι το πετρέλαιο το κύριο πρόβλημά μας. Είναι το φυσικό αέριο που αποτελεί σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειάς μας. Πριν από μια βδομάδα-δέκα ημέρες το φυσικό αέριο έφτασε στα 150-160 ευρώ στην Ολλανδία. Σήμερα έφτασε στα 70 ευρώ, το χαμηλότερο εδώ και δύο μήνες. Άρα τα μέτρα θα είναι αναλογικά της αύξησης στους λογαριασμούς.

Θα είναι μέτρα εκτεταμένα σε κοινωνία και οικονομία, θα μοιάζουν λίγο με αυτό που λέμε “μόνιμο μηχανισμό” και θα προσαρμόζονται στο ύψος των αυξήσεων. Θα πρέπει να προσαρμόζονται σε μια πολύ δύσκολα προβλέψιμη αγορά.
Τα μέτρα θα είναι χωριστά για νοικοκυριά και χωριστά για επιχειρήσεις. Εξαρτάται αν θα έχουν την άδεια της αρμόδιας Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ από το αν θα έχουν πιο εξειδικευμένο χαρακτήρα ή θα είναι γενικής εφαρμογής.

 

Πηγή: ertnews.gr