ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • Κηρύχθηκε έκπτωτος ο ανάδοχος των πρόχειρων γευμάτων μετά την κατάσχεση 165 σάντουιτς με παραποιημένες ημερομηνίες λήξης
  • Απευθείας ανάθεση της πλήρης σίτισης, λόγω κατεπειγουσών αναγκών, για όσο ποσό χρειάζεται μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους ή μέχρι την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του διαγωνισμού
  • Εκατέρωθεν βολές ανάμεσα σε Δημοτική Αρχή και παρατάξεις της αντιπολίτευσης με κατηγορίες για: αδιαφορία, ανικανότητα, έλλειψη αντανακλαστικών και αδράνεια από την μια, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πολιτική εκμετάλλευση του θέματος από την άλλη
  • Το σώμα υιοθέτησε πρόταση της παράταξης «πόλη+ζωή» με το Γ.Γ. του Δήμου Ε. Αραμπατζή να αναφέρει πως «τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες, κατόπιν των τελευταίων γεγονότων»

 

 

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου 2019, έχοντας ως κυρίαρχο θέμα τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας. Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε συνολικά τρία θέματα (ένα σχετικά με τη μεταφορά του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από τη ΔΕΚΠΟΤΑ στο Δήμο και δύο σχετικά με το Μουσικό Σχολείο), ενώ το σώμα συνεδρίασε για περίπου τρεις ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στη συνεδρίαση ήταν μέλη της Διεύθυνσης του Μουσικού Σχολείου, μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ίδιου σχολείου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Όσον αφορά το θέμα για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά διόρθωσε προηγούμενη απόφασή του, περί σύστασης δύο προσωποπαγών θέσεων στο οργανόγραμμα του Δήμου και τις μετέτρεψε σε θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα με κάποιες παρατηρήσεις από μέλη της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούσαν τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου («Λύση σύμβασης-κήρυξη έκπτωτου οικονομικού φορέα» και «Έγκριση απευθείας ανάθεσης προμήθειας γευμάτων με διαδικασία κατεπείγοντος για τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Δράμας» οι ακριβείς τίτλοι). Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα την τοπική κοινωνία, καθώς τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 διαπιστώθηκε ότι 165 σάντουιτς που προορίζονταν για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου έφεραν παραποιημένη ημερομηνία λήξης. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, κατασχέθηκαν από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Το γεγονός αυτό ήρθε ως επιστέγασμα μιας ούτως ή άλλως προβληματικής διαδικασίας όσον αφορά τη σίτιση των μαθητών του εν λόγω σχολείου, η οποία από την αρχή της χρονιάς δεν εκτελούνταν κανονικά και αντί γευμάτων μοιράζονταν σάντουιτς. Εξάλλου, πρόσφατα και ενώ ο διαγωνισμός για τη σίτιση όδευε προς ολοκλήρωση, παρουσιάστηκε νέο πρόβλημα, καθώς η Υπηρεσία Επιτρόπου του Νομού Δράμας προχώρησε σε έκδοση Πράξης κι έτσι δεν μπόρεσε να προχωρήσει η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του διαγωνισμού για τη σίτιση με γεύματα. Κατά της Πράξης αυτή ο Δήμος Δράμας, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, άσκησε αίτηση ανάκλησης ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αθηνών.

Πάντως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο διαγωνισμός παρουσίασε κώλυμα και για αυτό στα μέσα Νοεμβρίου έγινε η επιλογή να σιτίζονται προσωρινά οι μαθητές με την παροχή σάντουιτς. Μάλιστα, κατά το παρελθόν, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν κατατεθεί προβληματισμοί από πλευράς αντιπολίτευσης για την ποιότητα της σίτισης των μαθητών με αυτό τον τρόπο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιο Ηλιόπουλο να επιδεικνύει στο σώμα ένα σάντουιτς που προορίζονταν για μαθητές του Μουσικού Σχολείου.

Με βάση αυτό το ιστορικό και σε συνέχεια των πρόσφατων γεγονότων, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας και έλαβε ομόφωνες αποφάσεις σχετικά με τη διαδικασία σίτισης των μαθητών του Μουσικού Σχολείου. Κατ’ αρχήν το σώμα αποφάσισε να κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο που είχε αναλάβει την παροχή σάντουιτς στα παιδιά, επιβάλλοντάς του μάλιστα και προσωρινό αποκλεισμό ενός έτους από τις προμήθειες του Δήμου.

Όσον αφορά την από εδώ και πέρα σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την απευθείας ανάθεση της σίτισης, λόγω των κατεπειγουσών αναγκών, για όσο ποσό χρειάζεται μέχρι τις 15 Μαΐου (λήξη της σχολικής χρονιάς) ή μέχρι την ανάδειξη αναδόχου από τον διαγωνισμό για τη σίτιση (εφόσον δηλαδή εκδοθεί θετική για το Δήμο απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο). Μάλιστα, το σώμα αποφάσισε η απευθείας ανάθεση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να γίνει στον επαγγελματία που είχε μειοδοτήσει στο διαγωνισμό, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία «σκιά» για την επιλογή αυτή. Βέβαια, η αρχική εισήγηση για το θέμα ήταν διαφορετική και πρότεινε η ανάθεση να γίνει μέχρι το ποσό των 24.800 ευρώ (το όριο για τις απευθείας αναθέσεις), όμως το σώμα αποφάσισε να υιοθετήσει διαφορετική πρόταση, κρίνοντας ότι έτσι επιλύεται το θέμα ακόμη και μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, καθώς το ποσό των 24.800 ευρώ επαρκούσε για τη σίτιση των συνολικά 392 μαθητών για περίπου 20 μέρες, χρονικό διάστημα που κρίθηκε πολύ μικρό και αμφίβολο αν επαρκεί για να υπάρξει απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο με την οποία θα προχωρούσε ο διαγωνισμός.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα σε Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής και σε Συμβούλους παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Από πλευράς αντιπολίτευσης υπήρξαν κατηγορίες προς τη Δημοτική Αρχή για αδιαφορία, ανικανότητα, έλλειψη αντανακλαστικών και αδράνεια, ενώ από πλευράς Δημοτικής Αρχής τέθηκαν κατηγορίες προς την αντιπολίτευση για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. Τοποθετούμενος ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε πως «δυστυχώς όλος ο διαγωνισμός από την αρχή μέχρι το τέλος πήγε στραβά» και αναρωτήθηκε: «Πιστεύετε ότι ο Δήμαρχος είναι άσπλαχνος και δεν ενδιαφέρεται για τα παιδιά;», ζητώντας παράλληλα νηφαλιότητα και ηρεμία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση που ψηφίστηκε από το σώμα έχει κατατεθεί εδώ και αρκετό καιρό από την παράταξη «πόλη+ζωή», χωρίς όμως να τύχει υιοθέτησης από πλευράς Δημοτικής Αρχής, καθώς διατυπώνονταν ενστάσεις, κατόπιν και προφορικών συνεννοήσεων, όπως αναφέρονταν, για το αν η διαδικασία είναι σύννομη. Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Ευάγγελος Αραμπατζής ανέφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση ότι για την επιλογή αυτή «τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες, κατόπιν των τελευταίων γεγονότων», εννοώντας το θέμα που ανέκυψε με τις παραποιημένες ημερομηνίες λήξης σάντουιτς που προορίζονταν για τους μαθητές.