ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΡΓΑΣΙΑ… ΣΥΝ» ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ, ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ

.

 

  • Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ιουλίου: Οικονομία, Άμυνα, Πνευματικά Δικαιώματα, Ασφάλεια των Συνόρων και Μετανάστευση στο επίκεντρο
  • Σειρά συνεντεύξεων με Έλληνες Ευρωβουλευτές

 

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Νέοι κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα, η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και η συνεργασία για την άμυνα ήταν μερικά από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ιουλίου του 2018, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο.

Την Πέμπτη 5 Ιουλίου, οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την οδηγία σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολομέλεια του ΕΚ καταψήφισε με 318 ψήφους κατά, 278 υπέρ και 31 αποχές την προτεινόμενη διαπραγματευτική εντολή, την οποία εισηγήθηκε η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων στις 20 Ιουνίου. Ως εκ τούτου, η θέση του ΕΚ θα τεθεί τώρα υπό συζήτηση, θα κατατεθούν τροπολογίες και θα γίνει ψηφοφορία κατά την επόμενη σύνοδο ολομέλειας τον Σεπτέμβριο.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Axel Voss (ΕΛΚ, Γερμανία) δήλωσε τα εξής: «Λυπάμαι που η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών δεν υποστήριξε τη θέση που υποστηρίζω εγώ και η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Αλλά αυτό είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας. Θα επανεξετάσουμε το θέμα το Σεπτέμβριο και θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες, επικαιροποιώντας τους κανόνες περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ώστε να συμβαδίζουν αυτοί με το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον».

Ο εσωτερικός κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπει ότι αν τουλάχιστον το 10% των ευρωβουλευτών (76 Μέλη) αντιταχθεί, τότε πρέπει να προγραμματιστεί ψηφοφορία στην ολομέλεια προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί η απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο. Ο απαιτούμενος αριθμός ευρωβουλευτών είχε συμπληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οπότε και έληγε η προθεσμία για να καταθέσουν την πρότασή τους ότι αντιτάσσονται.

 

Νέοι κανόνες για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων

 

Στις 5 Ιουλίου, το Ε.Κ. υιοθέτησε νέους κανόνες για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς βίζα θα πρέπει στο μέλλον να ελέγχονται μέσα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS).

Από το 2021, το νέο σύστημα ETIAS θα επιτρέπει τη διενέργεια εκ των προτέρων ελέγχων και, όποτε απαιτείται, η άρνηση χορήγησης άδειας ταξιδίου προς τον χώρο Σένγκεν σε υπηκόους τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης. Ο συστηματικός έλεγχος θα αναγνωρίζει το άτομο που θεωρείται επικίνδυνο πριν φτάσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά δεν θα επιβαρύνει τους απλούς ταξιδιώτες. «Θα είναι μία εύκολη διαδικασία, ένας απλό διαδικτυακός έλεγχος, τον οποίο θα μπορούν να κάνουν πριν ταξιδέψουν στην ΕΕ» εξηγεί η εισηγήτρια Κίνγκα Γκάλ (ΕΛΚ, Ουγγαρία).

Το 2020 αναμένεται να φτάσουν στην ΕΕ 39 εκατομμύρια ταξιδιώτες χωρίς θεωρήσεις από πάνω από 60 χώρες, σε σύγκριση με τους 30 εκατομμύρια ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν την ΕΕ το 2014. Το άνοιγμα της Ευρώπης δεν πρέπει να επιβαρύνει την ασφάλειά της, γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS) αναπτύχθηκε για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων ασφάλειας.

Παρόμοια μοντέλα υπάρχουν ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες (ESTA), τον Καναδά και την Αυστραλία.

Οι αλλαγές που επέρχονται:

-Οι υπήκοοι χωρών χωρίς ευρωπαϊκή θεώρηση θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικό έντυπο πριν ταξιδέψουν συμπληρώνοντας τα προσωπικά τους δεδομένα (συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, της ημερομηνίας και του τόπου γέννησης, του φύλου και της εθνικότητας) καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Θα υπάρχουν βασικές ερωτήσεις σχετικά με το ποινικό τους μητρώο, παρουσία σε ζώνες συγκρούσεων κλπ.

-Αυτό θα επιτρέψει στις αρχές να αξιολογήσουν αν ένα άτομο αποτελεί κίνδυνο ασφάλειας, μετανάστευσης ή δημόσιας υγείας πολύ πριν φθάσει στη ζώνη Σένγκεν.

-Οι ταξιδιώτες που αποτελούν κίνδυνο ασφάλειας, μετανάστευσης ή επιδημίας θα απορρίπτονται

-Το σύστημα ETIAS θα τεθεί σε λειτουργία από το 2021

Πλέον η νομοθεσία πρέπει να εγκριθεί τυπικά από το Συμβούλιο των Υπουργών. Ο στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία έως το 2021. Το σύστημα ETIAS συμπληρώνει το σύστημα «έξυπνων συνόρων» κατά το οποίο διενεργούνται έλεγχοι των ατόμων κατά την είσοδό τους στην ΕΕ και θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως το 2020.

Επίσης, στις 3 Ιουλίου οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας (EDIDP). Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέου εξοπλισμού και τεχνολογιών για να καταστήσουν την ΕΕ πιο ανταγωνιστική στον τομέα.

 

Το πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών

Οι Ευρωβουλευτές κατέκριναν την αποτυχία των ηγετών της Ε.Ε. να βρουν λύσεις στο πρόβλημα της μετανάστευσης σε συζήτηση στις 3 Ιουλίου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το μεταναστευτικό και τις πολιτικές ασύλου.

Η ολομέλεια του Ε.Κ. συζήτησε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών προς την Ε.Ε. παρουσία του Προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο Πρόεδρος Τουσκ, περιέγραψε τη συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. να δεχθούν, ως μέρος μιας συμβιβαστικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό, προτάσεις για τη δημιουργία πλατφόρμων αποβίβασης εκτός Ευρώπης, δημιουργία ειδικού δημοσιονομικού εργαλείου στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ενίσχυση της στήριξης της Ε.Ε. στην ακτοφυλακή της Λιβύης, την γαλλο-ιταλική πρόταση για τη δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων στην επικράτεια της ΕΕ, καθώς και αυξημένη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της Αφρικής.

«Χάνουμε ζωές κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα στη Μεσόγειο. Κάθε ζωή είναι σημαντική. Πρόκειται για απίστευτο σκάνδαλο το ότι δεν αναλαμβάνουμε κοινή δράση», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο ΕΚ Ούντο Μπούλμαν (Γερμανία), τονίζοντας ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής.

Ο Ιταλός Ευρωβουλευτής της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Ραφαέλε Φίτο είπε ότι «το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να βρούμε μια λύση. Όταν πρόκειται για τη συνολική συμφωνία για τη μετανάστευση, όλα όσα λέγονται είναι πάρα πολύ γενικά».

Από την πλευρά του, ο Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ, Γερμανία) χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί. «Ο κ. Γιούνκερ ρώτησε αν το ποτήρι είναι μισό άδειο ή μισό γεμάτο. Μετά το τελευταίο Συμβούλιο είχαμε ένα άδειο ποτήρι και τώρα είμαι χαρούμενος που βλέπω κάτι μέσα».

Ο Κούρτσιο Μαλτέζε (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία), χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ως «ένα θέαμα που δεν είναι για την εξεύρεση λύσεων αλλά για φτηνές και εύκολες ψήφους χρησιμοποιώντας ρητορική μίσους και φόβου». «Ο πρόεδρος Τούσκ είπε ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Αφρική. Την έχει ήδη εγκαταλείψει. Θα ήθελα να μάθω πως αντιμετωπίσαμε τις αιτίες της μαζικής μετανάστευσης», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη να συνεργαστεί η Ε.Ε. με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν δίνουμε την εντύπωση μιας νεο-αποικιακής στάσης. Δεν εξαρτάται από εμάς να αποφασίσουμε για την Αφρική. Θα πρέπει να αποφασίσουμε μαζί με την Αφρική».

Επίσης, εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν υπήρξε συμφωνία σχετικά με τη νομοθεσία που πρότεινε η Επιτροπή. «Πρέπει να βιαστούμε και όχι να επιβραδύνουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, αντί να μείνουμε πίσω».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιμένει από το Νοέμβριο του 2017 την πρόταση του Συμβουλίου, για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, που είναι καθοριστικής σημασίας για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Οι Ευρωβουλευτές κάλεσαν επανειλημμένα τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να επιδείξουν πραγματική πολιτική βούληση για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το άσυλο. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018 μόνο, 45.000 άνθρωποι διακινδύνευσαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο.

«Συμφωνήσατε για ένα νέο σύστημα ασύλου;», ρώτησε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο ΕΚ Γκι Φερχόφσταντ, και συνέχισε «πού είναι η θέση του Συμβουλίου; Εμείς (το ΕΚ) είμαστε έτοιμοι από το Νοέμβριο και από τότε περιμένουμε τη θέση του Συμβουλίου. Δεν έχετε πει κουβέντα για αυτό. Η μόνη απάντηση που δίνεται είναι ότι “εργάζεστε πάνω σε αυτό”».

Στη ίδια διάθεση και η τοποθέτηση της Σκά Κέλερ (Πράσινοι, Γερμανία), η οποία κατέκρινε τη Σύνοδο Κορυφής για την αποτυχία του στην εύρεση λύσης και συμφωνία στο μεταναστευτικό και εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με τη δημιουργία πλατφόρμων αποβίβασης. «Θα βάλετε μακριά, τους πρόσφυγες, κάπου στα στρατόπεδα στη Σαχάρα και αυτό θα είναι το τέλος τους. Εάν αυτό εφαρμοστεί, είναι βασικά το τέλος του δικαιώματος τους να ζητήσουν άσυλο εδώ στην Ευρώπη. Θα μεταφέρετε απλώς τους πρόσφυγες μακριά, σε κάποιους καταυλισμούς κάπου στη Σαχάρα και αυτό θα είναι το τέλος της ιστορίας. Αυτό αποτελεί βασικά το τέλος του δικαιώματος να ζητήσει κανείς άσυλο στην Ευρώπη».

Κάποιοι Ευρωβουλευτές θεώρησαν το αποτέλεσμα της συνόδου, ως αλλαγή στάσης των κρατών μελών στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ (Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Βρετανία) είπε ότι η Ιταλία απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας, εκτός αν πετύχει το στόχο της για το μεταναστευτικό και αν η συμφωνία για τα περιφερειακά κέντρα διανομής υποχωρήσει σε λίγες ώρες.

Ο συμβιβασμός στη Σύνοδο Κορυφής «θέτει τέλος στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις και επιμένει στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων. Αυτή είναι μια ήττα για τους Επιτρόπους των Βρυξελλών και το ζευγάρι Μακρόν-Μέρκελ», σύμφωνα με τον Νίκολας Μπέι (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Γαλλία).

Επίσης, σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε στις 4 Ιουλίου, οι ευρωβουλευτές ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις σχετικά με την προστασία των δεδομένων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις μελλοντικές συμφωνίες για τη διαβίβαση δεδομένων μεταξύ της Ευρωπόλ και της Ιορδανίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Τυνησίας, του Μαρόκου, του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Αλγερίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας για την τρομοκρατία και τη σοβαρή εγκληματικότητα.

Επίσης, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, συζήτησε μαζί με τους ευρωβουλευτές, στις 4 Ιουλίου, το μέλλον της Ένωσης.

Ακόμη, την Ολομέλεια απασχόλησαν και κάποια επιμέρους ζητήματα. Την Τρίτη 3 Ιουλίου, οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν έκθεση με συστάσεις για ευρωπαϊκούς κανόνες με σκοπό να αποσαφηνιστούν πολλά νομικά ζητήματα που αφορούν τις 3D εκτυπώσεις, όπως η αστική ευθύνη και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στις 3 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ περιέγραψε τις επιτυχίες της χώρας του το πρώτο εξάμηνο του 2018, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στο Συμβούλιο. Εν τω μεταξύ ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρς, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την επόμενη εξάμηνη θητεία, ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για τις προτεραιότητες της Αυστρίας.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές απέρριψαν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της μεταρρύθμισης για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και παρέπεμψαν το φάκελο στην επιτροπή μεταφορών για περαιτέρω εξέταση. Οι προτάσεις αφορούν την ενημέρωση των κανόνων για το χρόνο ανάπαυσης των οδηγών, τις ενδομεταφορές και την απόσπαση των οδηγών.

Κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας την Τετάρτη 4 Ιουλίου, η ολομέλεια του ΕΚ απέρριψε τις τροπολογίες της επιτροπής Μεταφορών σε προτάσεις για την επικαιροποίηση του χρόνου ανάπαυσης των οδηγών, τις ενδομεταφορές («καμποτάζ») καθώς και την απόσπαση οδηγών και τις παραπέμπει στην επιτροπή για επανεξέταση, σύμφωνα με το άρθρο 59, παράγραφος 4, του κανονισμού του ΕΚ.

Οι προτάσεις σχετικά με την απόσπαση των οδηγών, τις περιόδους ανάπαυσης τους και την πρόσβαση στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα και της αγοράς οδικών εμπορευματικών μεταφορών, αποτελούν μέρος της «δέσμης μέτρων για την κινητικότητα» που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2017.

 

Σειρά συνεντεύξεων και επαφών με Έλληνες Ευρωβουλευτές

 

Σημαντική ήταν η παρουσία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών οι οποίοι ενημέρωσαν την ελληνική κοινή γνώμη για όλα τα παραπάνω, δίνοντας έμφαση περισσότερο στην Οικονομία που αφορούσε και την χώρα μας, την Μετανάστευση όπου παρών ήταν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων που για μία ακόμα φορά το Γραφείο της Αθήνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσκάλεσε στο Στρασβούργο.

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» και το τηλεοπτικό δίκτυο ENA CHANNEL ήταν για μία ακόμα φορά προσκεκλημένοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατέγραψαν θέσεις και απόψεις των Ελλήνων Ευρωβουλευτών για τα θέματα που προαναφέρθηκαν.

Αναφέρθηκαν επίσης στη συζήτηση που έγινε σχετικά με την Οικονομία, αλλά και τα εύσημα που δόθηκαν στην Ελληνική Κυβέρνηση από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Θεμάτων κ Πιέρ Μοσχοβισί, καθώς και τον νέο Πρόεδρο του Eurogroup κ Μάριο Σεντένο, ενώ δεν παρέλειψαν (οι κ.κ. Παπαδημούλης και Κούλογλου ) να στηλιτεύσουν τη στάση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και τις υποδείξεις όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά από τον κ. Μητσοτάκη αλλά και τον επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη.

Η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ ερωτηθείσα για τη στάση τόσο του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μηστοτάκη αλλά και του επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του κόμματός της κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη απάντησε πως «έχουμε κουραστεί να ακούμε διάφορα πράγματα τα οποία δεν τηρούνται» για να καταλήξει, πως πρέπει τελικά η Ελληνική Κυβέρνηση να μιλάει στο λαό με σαφήνεια και κατανόηση προκειμένου ο καθένας να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες και να ετοιμάζεται για την ημέρα των εκλογών που δεν είναι άλλη από τις 26 Μαίου 2019.

Θετική αλλά με σημεία βελτίωσης που πρέπει να γίνουν, χαρακτήρισε ο Ευρωβουλευτής της Ελιάς κ. Νίκος Ανδρουλάκης την συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ως τόσο πως το θέμα της Εθνικότητας αλλά και της Γλώσσας έπρεπε να δουλευτεί περισσότερο από την Ελληνική Κυβέρνηση, κάνοντας ουσιαστικά κριτική στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τον τρόπο που χειρίστηκε όλο αυτό το θέμα. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε επίσης και στα εσωκομματικά του Πα.Σο.Κ. αφήνοντας κάποιες αιχμές για τις πολιτικές κινήσεις της Προέδρου κ. Φώφης Γεννηματά και τονίζοντας πως πολλές από τις προτάσεις που έκανε στο συνέδριο για την Κεντροαριστερά δεν λήφθηκαν υπόψη από κανέναν.

Ο κ. Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε θετικότατη την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η όποια, όπως δήλωσε, «καθιστά την Χώρα μας βασικό συντελεστή ασφάλειας και Προόδου στην Βαλκανική Χερσόνησο».

Τέλος ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως η Ελλάδα άλλαξε το εις βάρος της κλίμα στην Ευρώπη και διατύπωσε την αισιοδοξία του για πρόοδο, σταθερότητα και ανάπτυξη στην Βαλκανική Χερσόνησο, κάτι που θα οδηγήσει την ελληνική κοινωνία να αποφασίσει θετικά για συνέχιση του κυβερνητικού έργου στις επερχόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.

Ήταν εν κατακλείδι μία ουσιαστική ολομέλεια στο Στρασβούργο και θέλω μέσα από αυτές τις γραμμές να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τιμή που έκανε τόσο στην εφημερίδα «Εργασία… συν» όσο και στο τηλεοπτικό δίκτυο ENA CHANNEL για να ακουστεί η φωνή της Ευρώπης από τις Σέρρες μέχρι τον Έβρο, τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου καθώς και σε τμήμα της Χαλκιδικής.