ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ Η ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ

 

  • Θ. Ζεκερίδης, Δήμαρχος Δοξάτου: «Η δράση της προκειμένου να δημιουργηθούν Κέντρα Υγείας υψηλού επίπεδου για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους δημότες είναι πάρα πολύ σημαντική και νομίζω ότι μαζί με την εργασία της ως γιατρός, την καταξιώνει ιδιαίτερα στις συνειδήσεις μας»
  • Γ.Κ. Χατζόπουλος, Πρόεδρος Εταιρείας Δραμινών Μελετών: «Ο βίος της ας είναι σταθερός οδηγός για τους νεότερους, οι οποίοι θα μιμηθούν το έργο της. Οι νέοι μας έχουν ανάγκη από υγιή πρότυπα, τα οποία έχουν χρέος οι άρχοντες να τους τα προσφέρουν. Και ένα τέτοιο υγιές πρότυπο ήταν η Βαγγελιώ»

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου η τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας του Νεροφράκτη σε «Πλατεία Ευαγγελίας Νεραντζάκη – Σαρήμπογια, Ιατρός». Με μια σεμνή τελετή τιμήθηκε η αείμνηστη ιατρός για την προσφορά της στους συνανθρώπους της. Η πρόταση για την ονοματοδοσία έγινε από την Εταιρεία Δραμινών Μελετών και ακολούθησαν ομόφωνες αποφάσεις τόσο το Συμβούλιο της Κοινότητας Νεροφράκτη, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δοξάτου.

Στην τελετή ονοματοδοσίας παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου κα Κυριακή Παπαζώτου, κ. Δημήτρης Καραμπακάλης και κ. Γιάννης Λουλούδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νεροφράκτη κ. Γιώργος Γουδάκης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών κ. Γιώργος Κ. Χατζόπουλος, κάτοικοι του Νεροφράκτη, καθώς και μέλη της οικογένειας της αείμνηστης Ευαγγελίας Νεραντζάκη – Σαρήμπογια, μεταξύ των οποίων και ο γιος της κ. Γιάννης Σαρήμπογιας.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από την κα Αγγελική Νεραντζάκη, Γραμματέα και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Λαογραφικού Συλλόγου Θρακιωτών Νεροφράκτη, Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου Δοξάτου, η οποία εισαγωγικά ανέφερε για την αείμνηστη Ευαγγελία Νεραντζάκη – Σαρήμπογια τα εξής: «Αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία του πάσχοντα συνανθρώπου μας, χωρίς υστεροβουλία και χωρίς να περιμένει οποιοδήποτε προσωπικό όφελος. Πιστή στον όρκο του Ιπποκράτη, έθεσε ως στόχο της ζωής της να προσφέρει την υπηρεσία της στην ανακούφιση του πόνου. Δυστυχώς η μοίρα έταξε να φύγει γρήγορα από τη ζωή και η φυγή της αυτή είχε ως αποτέλεσμα να την στερηθούν όχι μόνο οι συνδημότες της και οικογένειά της, αλλά και γενικά οι συνάνθρωποί μας. Ο Δήμος μας και η Τοπική Κοινότητα εκτιμώντας την ανθρωπιστική της προσφορά αποφάσισε ομόφωνα να την τιμήσει, ονομάζοντας την πλατεία της ιδιαίτερη πατρίδας της. Το έκαναν ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας, δείχνοντας έτσι τη βαθιά εκτίμηση προς το πρόσωπό της και γενικά την προσφορά της».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, ο οποίος σημείωσε: «Η απόφαση να δεχτούμε την εισήγηση την οποία μας έκανε το Τοπικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Δ.Σ. της Εταιρείας Δραμινών Μελετών διά του Προέδρου της κ. Χατζόπουλου και του Γραμματέα κ. Ιντζέ, ήταν ομόφωνη και χωρίς πολύ συζήτηση, προκειμένου να δοθεί σε μία από τις πλατείες της Κοινότητας Νεροφράκτη το όνομα της συναδέλφου μου, η οποία πραγματικά όσο ζούσε τίμησε ιδιαίτερα τον ρόλο της ως γιατρός. Είχε ιδιαίτερη δράση και μάλιστα σε μια δύσκολη ειδικότητα, όπως αυτή της Γενικής Ιατρικής, την οποία υπηρέτησε στα πρώτα χρόνια αυτού του θεσμού. Πραγματικά βοήθησε ιδιαίτερα τόσο σε θέματα υγείας, όσο και σε θέματα οργάνωσης του τομέα υγείας.

Κρατώ αυτό το βιβλίο στα χέριά μου, γιατί ήταν ένα πόνημα το οποίο το άφησε και για τους επόμενους, να κοιτάξουν να κάνουν δράσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν την παροχή υπηρεσιών υγείας στους αγρότες, στους ανθρώπους του χωριού, στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν, κινούνται, δραστηριοποιούνται σε χώρους, οι οποίοι δυστυχώς πολλές φορές είναι ξεχασμένη και από το κράτος και από τους επίσημους θεσμούς.

Η κίνησή της αυτή, η δράση της προκειμένου να δημιουργηθούν Κέντρα Υγείας υψηλού επίπεδου για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους δημότες είναι πάρα πολύ σημαντική και νομίζω ότι μαζί με την εργασία της ως γιατρός, την καταξιώνει ιδιαίτερα στις συνειδήσεις μας.

Ήθελα πραγματικά να πω ότι ο γιός της πρέπει να είναι υπερήφανος για τη μαμά του, το ίδιο και οι γονείς και βέβαια ο φίλος μου ο Πάρης Σαρήμπογιας, ο οποίος μου είπε ότι θέλει να μείνει σε μια άκρη και να μην κάνουμε αναφορές σε αυτόν. Είναι μια οικογένεια. Κανείς δεν κάνει μόνος του δράσεις. Όλη η οικογένεια στηρίζει τις προσπάθειες κι έτσι έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε.

Νομίζω ότι θα παραμείνει η μνήμη της αιωνία, λόγω του ότι οι παρεμβάσεις της και οι προτάσεις της για τα θέματα της οργάνωσης της δημόσιας υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα μείνουν πάντα χαραγμένες και στη μνήμη μας, αλλά και στην καθημερινή μας πρακτική. Κι αυτή η ενασχόλησή μας με θέματα τα οποία ανέδειξε ως σημαντικά, θα είναι αυτά τα οποία θα την κάνουν να ζει ανάμεσά μας.

Δεν θα πω τα κοινά, τα τυποποιημένα, ότι όποιον τον θυμόμαστε, δεν πεθαίνει κλπ. Αυτά τα λέμε συνήθως σε νεκρώσιμες συζητήσεις. Δεν ήρθα να κάνω νεκρολογία. Ήρθα να αναδείξω το έργο, το οποίο έκανε και το οποίο είναι σημαντικότατο και σε αυτό πρέπει να μείνουμε και αυτό πρέπει να σεβαστούμε.

Ήθελα να ευχαριστήσω τόσο το Τοπικό Συμβούλιο όσο και την Εταιρεία Δραμινών Μελετών που ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία και μας έδωσαν την ευκαιρία να αναδείξουμε κυρίως το ιατρικό κομμάτι της. Θα μπορούσα να αναφερθώ και στο αυτοδιοικητικό κομμάτι της δράσης της, το οποίο βέβαια θεωρώ ότι είναι πραγματικά ήσσονος σημασίας, σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών υγείας. Έχετε ακούσει πολλές φορές να λέω ότι γιατρός είμαι. Το Δήμαρχος ήρθε, έφυγε, θα φύγει πολύ γρήγορα. Πολύ λίγα λέει. Το γιατρός λέει πάρα πολλά. Και η Ευαγγελία το τήρησε, το σεβάστηκε και προσπάθησε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε αυτόν τον τομέα. Έτσι κι αλλιώς θα είναι αιωνία η μνήμη της και δεν χρειάζεται να το ευχηθούμε εμείς για να γίνει».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλία από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Δραμινών Μελετών κ. Γιώργο Κ. Χατζόπουλος, ο οποίος επεσήμανε: «Άνθρωποι, που άφησαν αξεθώριαστο το αποτύπωμά τους με την προσφορά τους στον συνάνθρωπο, έχουν χρέος οι μεταγενέστεροι να τους τιμούν όπως πρέπει.

Αυτή η σκέψη έρχεται στο νου μου κατά τη σημερινή σεμνή τελετή απονομής τιμής στην αείμνηστη ιερουργό του τεμένους του Ασκληπιού, στην μακαριστή Ευαγγελία Νεραντζάκη, που αναπαύεται εδώ και λίγα χρόνια στους κόλπους του Αβραάμ στον Παράδεισο.

Συγχωρήστε, φίλοι ακροατές, τη συγκίνηση, που κυριαρχεί στη ψυχή μου. Και αυτό, γιατί η αείμνηστη ήταν ένας από τους σπάνιους ανθρώπους που αντάμωσα στη ζωή μου.

Τι να πρωτοεπαινέσω από τις αρετές της; Τη σεμνότητά της, την ταπεινότητά της, την ανυστεροβουλία της, την ξέχειλη αγάπη της για τον συνάνθρωπο, την πιστή τήρηση του όρκου του πατέρα της Ιατρικής, του Ιπποκράτη, την απλόχερη βοήθεια προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Ανέφερα τις πιο πάνω αρετές της όχι για να υπακούσω στο έθιμο να λέει κάποιος καλά λόγια για έναν που έφυγε από τη ζωή. Αλλά γιατί αυτές τις αρετές της τις έζησα από κοντά. Θεώρησα ευτυχή τον εαυτό μου, που γνώρισα έναν άνθρωπο, που συγκέντρωνε όλες εκείνες τις αρετές, που πρέπει να στολίζουν την ψυχή ενός ανθρώπου.

Η αείμνηστη Ευαγγελία, η Βαγγελιώ, όπως την αποκαλούσα σαν να ήταν παιδί μου, ήταν ο άνθρωπος, που έδινε χωρίς φτηνούς υπολογισμούς την αγάπη της σε όσους τη ζητούσαν, αλλά και εισέπραττε την ειλικρινή αγάπη από τον κόσμο που βοηθούσε απλόχερα και χωρίς υστεροβουλία. Κι όταν την αδικούσαν, και την αδίκησαν αρκετά οι ζηλόφθονες, επειδή εξέφραζε υπομονετικά τη δικαιολογημένη πικρία της, εκείνη δεν απαντούσε οργισμένη.

Μαχητική, χωρίς να επιδιώκει τον παρασκηνιακό δρόμο, διακρίθηκε στο ιερό λειτούργημα του θεράποντα ιατρού. Αρίστευσε σε ότι επιδίωκε με σεμνότητα, με αποτέλεσμα να κατακτήσει τον δίκαιο έπαινο.

Είχα την εύνοια της τύχης να συνεργαστώ μαζί της στην Εταιρεία Δραμινών Μελετών. Με εντυπωσίαζε το γεγονός ό,τι της έλεγα, αυτή καταλάβαινε διπλά. Τόσο υψηλός ήταν ο δείκτης της νοημοσύνης της.

Η ορθή γνώση της επιστήμης, την οποία υπηρέτησε με αγάπη αλλά και πλήρη συναίσθηση του χρέους, αποτυπώθηκε στις πολλές ιατρικές μελέτες της, οι οποίες αποσκοπούσαν στην καλύτερη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, τα οποία αντιμετωπίζανε οι ασθενείς.

Και στεκόταν ως φύλακας άγγελος πάνω στον πάσχοντα συνάνθρωπο, και ούτε και λυπόταν να βάζει το χέρι βαθιά στο βαλάντιό της για να τον στηρίξει οικονομικά. Για την αείμνηστη η άσκηση της ιατρικής δεν ήταν μόνο επάγγελμα, αλλά και χρέος συνειδητό, ήταν λειτούργημα. Εύλογο λοιπόν ήταν να κερδίσει την αγάπη του κόσμου, που αποτυπώθηκε έμπρακτα, όταν, παρά την αποτροπή μου, να ασχοληθεί με τα αυτοδιοικητικά πράγματα, τιμήθηκε με τον αριθμό 12.500 ψήφων στις εκλογές. Ψήφοι που ήταν ανταπόδοση αγάπης και όχι ρουσφετολογικής είσπραξης. Και αυτή η ανεπανάληπτη επιτυχία της, δυστυχώς, υπήρξε η αιτία να εισπράξει τον φθόνο.

Και όταν κάποια στιγμή μου διατύπωσε κατά τρόπο σεμνό το παράπονό της γι’ αυτόν τον κατατρεγμό, που δεχόταν, της αποκρίθηκα: Δεν ήταν Βαγγελιώ για σένα ένας τέτοιος στίβος αγώνα. Σου το είπα προτού κατεβείς στις εκλογές. Πίστευες ότι θα φέρεις την άνοιξη στον πολιτικό χώρο. Και η άνοιξη δεν ήρθε.

Η απώλειά της, δυστυχώς, ήταν ένα πλήγμα για τον κοινωνικό χώρο. Είχε όνειρα να προσφέρει κι άλλα, πολλά και χρήσιμα στον πάσχοντα συνάνθρωπο, όμως ο καλός Θεός τη θέλησε κοντά του, αδιαφορώντας για την πίκρα με την οποία πότισε τους οικείους της, αλλά και τους ειλικρινείς φίλους της.

Η Βαγγελιώ δεν είχε εχθρούς. Όσοι στάθηκαν απέναντί της, ήταν γιατί την ζήλευαν, γιατί ζήλευαν το ήθος της, τον χαρακτήρα της.

Όμως οι σώφρονες συνάνθρωποί της, που τη γνώρισαν, δεν την λησμόνησαν και ούτε θα τη λησμονήσουν.

Ο Θ. Ζεκερίδης ως συνάδελφός της επειδή γνώριζε τις αρετές της όχι μόνο συνηγόρησε για την απόδοση τιμής σ’ αυτήν, αλλά και επίσπευσε τη χρονοβόρα διαδικασία για να την τιμήσει. Αυτή ακριβώς η πράξη του αποτελεί τον δίκαιο έπαινο προς την αείμνηστη. Έπραξε το χρέος του, όπως ταιριάζει σε έναν δημοτικό άρχοντα, να αποδίδει χωρίς υστεροβουλία τιμή σ’ ανθρώπους, που στη ζωή τους λειτούργησαν με ανθρωπισμό, μακριά από φτηνές σκοπιμότητες. Το χρέος του έπραξε και ο Πρόεδρός σας ο Γιώργος Γουδάκης. Η Εταιρεία Δραμινών Μελετών τους ευχαριστεί θερμά.

Προτού κλείσω την αναφορά μου στην αείμνηστη Βαγγελιώ θέλω να σας κάνω γνωστό ένα μεγάλο όραμά της. Ήθελε να ιδρυθεί Κέντρο Υγείας για τα παχύσαρκα άτομα. Ένα έργο με τεράστια σημασία τόσο για την σωματική, όσο και την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Ο Δήμαρχος σας Θ. Ζεκερίδης ξέρει πολύ καλά ως γιατρός τι βάσανο είναι για τον άνθρωπο η παχυσαρκία. Είμαι βέβαιος ότι ο Θ. Ζεκερίδης θα αγωνιστεί για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της Βαγγελιώς. Θα είμαστε δίπλα του.

Η Ευαγγελία Νεραντζάκη – Σαρήμπογια, γύρισε όλη την Ελλάδα για να δει διάφορά κέντρα υγείας, ώστε το όραμά της να πλησιάσει την τελειότητα. Και έγραψε σχετικό βιβλίο, που το τύπωσε με έξοδά της και το μοίρασε δωρεάν.

Φίλοι κάτοικοι του Νεροφράκτη, η αποψινή τιμή δεν είναι μόνο για την Βαγγελιώ, αλλά και για σας που από τα σπλάχνα σας βγήκε ένας άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Για αυτό και πολύ καλά κάνατε που την τιμάτε με την παρουσία σας.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω περισσότερο. Επιτρέψτε μου να σας εξομολογηθώ ότι η μνήμη της Βαγγελιώς θα μου μείνει αξεθώριαστη. Ο βίος της ας είναι σταθερός οδηγός για τους νεότερους, οι οποίοι θα μιμηθούν το έργο της. Οι νέοι μας έχουν ανάγκη από υγιή πρότυπα, τα οποία έχουν χρέος οι άρχοντες να τους τα προσφέρουν. Και ένα τέτοιο υγιές πρότυπο ήταν η Βαγγελιώ.

Ο καλός Θεός, ο Θεός της αγάπης, την έχει κατατάξει εν σκηναίς δικαίων, στον παράδεισο, για όσα αυτή έπραξε στη ζωή της. Ας είναι αιώνια η μνήμη της».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νεροφράκτη κ. Γιώργος Γουδάκης, ο οποίος στάθηκε κυρίως στη στήριξη της Ευαγγελίας Νεραντζάκη – Σαρήμπογια στους κατοίκους του χωριού της και στον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Με θερμά λόγια για την αείμνηστο γιατρό μίλησε και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κα Κυριακή Παπαζώτου, η οποία αναφέρθηκε στο όραμα της Ευαγγελίας Νεραντζάκη – Σαρήμπογια για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας για παχύσαρκα άτομα, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος Δοξάτου έχει αναλάβει ήδη την πρωτοβουλία για να υλοποιηθεί στον Νεροφράκτη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη τις πινακίδας η οποία φέρει το όνομα της Ευαγγελίας Νεραντζάκη – Σαρήμπογια, από τον Δήμαρχο Δοξάτου κ. Ζεκερίδη και τον Πρόεδρο της Εταιρείας Δραμινών Μελετών κ. Χατζόπουλο.