ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
- Τιμώμενη προσωπικότητα ο Δρ. Γεώργιος Χαραλάμπους
Η τελετή απονομή του Μακεδονικού Βραβείου 2018 από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Τιμώμενη προσωπικότητα για το έτος 2018 είναι Δρ. Γεώργιος Χαραλάμπους, PhD, MBA Project Manager Hydro-Acoustics, CBTI/IMS/ED (Υπεύθυνος προγράμματος εγκατάστασης του υδροακουστικού δικτύου επιτήρησης των ωκεανών, CBTO) για το ήθος και την ανεκτίμητη προσφορά στο επιστημονικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα και στην παγκόσμια κοινότητα.
Πρόγραμμα
Κήρυξη τελετής έναρξης
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος – Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο
Αναφορά στην τιμώμενη προσωπικότητα από το Γραμματέα του Ιδρύματος κ. Ανέστη Τερζή
Χαιρετισμός και ομιλία από το τιμώμενο πρόσωπο Δρ. Γεώργιο Χαραλάμπους
Βράβευση και απονομή αναμνηστικού διπλώματος
Επετειακά τραγούδια από τη Χορωδία του Δήμου Δράμας
Λήξη τελετή
Βιογραφικό του Δρ. Γεώργιου Χαραλάμπους
Ο Γεώργιος Χαραλάμπους, αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Δράμας το 1983 και εισήχθη με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1987 με Άριστα. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε με υποτροφία μεταπτυχιακές σπουδές στο Duke University της Βόρειας Καρολίνας, Η.Π.Α.
Η έρευνα και η διδακτορική διατριβή του επικεντρώθηκαν σε μια νέα μέθοδο παθητικού εντοπισμού ηχητικών πηγών για την οποία του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορος (Ph.D) το 1993.
Το 2010, ολοκλήρωσε διετή κύκλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο CITY College σε συνεργασία με το University of Sheffield, Αγγλία, από όπου του απονεμήθηκε το Master of Business Administration, MBA with distinction.
Το 1994, υπηρέτησε στο Πολεμικό ναυτικό (Φρεγάτα ΗΠΕΙΡΟΣ F-456) ως στρατεύσιμος κελευστής στην επιστασία των ηχοβολιστικών συστημάτων SONAR εντοπισμού υποβρύχιων στόχων. Κατόπιν ξεκίνησε να εργάζεται ως επιστημονικό προσωπικό και εν συνεχεία ως επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων στο Κέντρο Υποθαλάσσιων Ερευνών SACLANTCEN-NATO (σημερινό CMRE) στη Λα Σπέτσια της Ιταλίας από όπου συνέχισε την συνεργασία του με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με αποκορύφωμα το ανθυποβρυχιακό πείραμα που οργάνωσε το 2002 σε συνεργασία με την Ελληνική Βάση Υποβρυχίων στη Σαλαμίνα και την συμμετοχή του Ελληνικού υποβρυχίου Τρίτων (S-112).
Από το 2009 εργάζεται στον CTBTO στη Βιέννη ως διαχειριστής του προγράμματος υδροακουστικών σταθμών του δικτύου IMS. Η εγκατάσταση των σταθμών στο νησί του Ροβινσώνα Κρούσου στον Ατλαντικό Ωκεανό περίπου 600 χλμ. από τη Χιλή καθώς και στα γαλλικά νησιά Κροζέ στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, σηματοδότησαν την επιτυχή ολοκλήρωση του δικτύου αυτού το οποίο προσφέρει μια «ακουστική ασπίδα» στους ωκεανούς ενάντια σε πυρηνικές δοκιμές.
Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συγγράμματα και βιβλία, και έχει μετάσχει, οργανώσει και προεδρεύσει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων με αντικείμενο την ακουστική. Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών και του Βρετανικού Επιμελητηρίου Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Ο Γεώργιος Χαραλάμπους, είναι παντρεμένος με την Αναστασία Πεταλωτή, δικηγόρο, και έχουν δυο κορίτσια, την Πάτρα και την Χρυσάνθη.