Οι υπηρεσίες take away, delivery και drive-through επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών, σύμφωνα με τα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα που προβλέπει η ΚΥΑ

Ούτε και όρθιοι στον εξωτερικό χώρο της των café, των εστιατορίων, των σουβλατζίδικων κ.λπ.,περιμένοντας να να παραλάβουν την παραγγελία τους από το κατάστημα, δεν θα μπορούν πλέον να βρίσκονται οι πελάτες!

Τα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τη λειτουργία του κλάδου εστίασης περιγράφονται σε κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες αργά το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από σήμερα στις 6 το πρωί έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 8 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθοδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών χωρίς πάντως να μπορούν να παραμένουν στον εσωτερικό ή στον εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο της «ανάγκης αποφυγής συγχρωτισμού πέριξ χώρων εστίασης που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away)».

Το μέτρο εφαρμόζεται ανεξαρτήτως χρώματος περιοχής, δηλαδή τόσο στις «κόκκινες» όσο και στις «κίτρινες» περιοχές. Οι παραβάσεις τιμωρούνται για τη μεν επιχείρηση με την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 3.000 ευρώ για τους δε πελάτες με την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 300 ευρώ.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι επιχειρηματίες της εστίασης μετρούν παραπάνω από 90 ημέρες με κλειστά καταστήματα χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποιος προγραμματισμός να επαναλειτουργήσουν σύντομα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργο Καββαθά, περίπου 40.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του «λουκέτου» και πάνω από 200.000 εργαζόμενοι της απώλειας των θέσεων εργασίας τους, εάν δεν υπάρξει ένα συμπαγές σχέδιο για την επανεκκίνηση του κλάδου.

Πηγή: imerisia.gr