Σε θρίλερ εξελίχθηκε για ομάδα έμπειρων ορειβατών επιχείρηση ανάβασης στα Ιμαλάια. Στόχος ήταν να φτάσουν στην υψηλότερη κορυφή, την Κ2, με υψόμετρο 8.611 μέτρα.

Η κορυφή Κ2 των θεωρείται από τις μεγαλύτερες προκλήσεις καθώς είναι τραχιά, επικίνδυνη, με μεγάλες κλίσεις και για το λόγο αυτό προκαλούνται χιονοστιβάδες. Δεκάδες ορειβάτες έχουν χάσει κατά καιρούς τη ζωή τους ή αγνοούνται στην κορυφή της «ερημιάς» όπως αποκαλείται. Μέχρι στιγμής μόνο μία ομάδα το Νεπάλ κατάφερε να την «αγγίξει».

Στην νέα αποστολή για την 5η κορυφή των Ιμαλάιων, που ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2020, συμμετείχε και ο Έλληνας Αντώνης Συκάρης. Όμως, ο κορυφαίος ορειβάτης σταμάτησε περίπου στα 7.500 μέτρα καθώς έπαθε κρυοπαγήματα στα δάκτυλα του ποδιού του και από την Κυριακή νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην κοιλάδα Σκαρντού του Πακιστάν. Σημειώνεται ότι ο Αντώνης Συκάρης βρίσκονταν σε θερμοκρασίες που άγγιζαν τους -40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ομάδας του, ο Αντώνης αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει κρυοπαγήματα πιθανόν 3ου βαθμού στα δάχτυλα των ποδιών. «Έφτασα μέχρι εδώ με μεγάλη προσπάθεια ψυχική και σωματική. Οι περισσότεροι σέρπα έχουν κρυοπαγήματα και προσπαθούμε όλοι να διορθώσουμε την ζημιά που έχει γίνει. Δυστυχώς ο υπνόσακος μου είναι στο C2 και θα χρειαστεί να παραμείνω στα 7.440μ όλο το βράδυ στους -38 C. Από όλη την ομάδα έχουν ξεκινήσει 4 άτομα αλλά τα 2 επέστρεψαν λόγω του ψύχους», γράφει σε ανάρτηση του στο Facebook o Έλληνας ορειβάτης.

O Αντώνης Συκάρης το Σάββατο τελικά επέστρεψε στο base camp του Κ2 και εξετάστηκε από γιατρό, ενώ από την Κυριακή μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σκαρντού στο Πακιστάν και αναμένεται να υποβληθεί σε περισσότερες εξετάσεις και νοσηλεία σε νοσοκομείο του Ισλαμαμπάντ.

Τα φώτα στρέφονται πλέον στην αναζήτηση των τριών άλλων ορειβατών – Μοχάμεντ Αλί Σαντπάρα, Χουάν Πάμπλο Μοχρ, Τζον Σνόρι – που επίσης επιχειρούσαν να ανέβουν στο Κ2, τη  δεύτερη υψηλότερη κορυφή στον κόσμο, που πρόσφατα ανέβηκε για πρώτη φορά, χειμώνα μια ομάδα από το  Νεπάλ. Η περιπέτεια τους τυγχάνει μεγάλης προβολής από τα Μέσα ενημέρωσης ενώ ομάδες εθελοντών ετοιμάζουν αποστολές διάσωσης…

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Συκάρη ο οποίος σε ένα συγκινητικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα της Δευτέρας 8/2 έχοντας την ελληνική σημαία στο στήθος είπε συγκινημένος πως σύντομα θα αποκαλύψει τα όσα έζησε και αφιέρωσε σε όλους τους Έλληνες την προσπάθεια του αλλά και στους τρεις αγνοούμενους φίλους του.

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: Facebook , enikos.gr