Πώς θα επιτευχθεί η ψηφιακή μετάβαση των διπλωμάτων οδήγησης σύμφωνα με τον ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος – Πότε θα τεθούν σε ισχύ

Έως τα τέλη Ιουλία έχει θέσει ως στόχο το υπουργείο Μεταφορών, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη ψηφιοποίηση τόσο ταυτοτήτων όσο και των διπλωμάτων οδήγησης στα κινητά μας τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλού έως τα τέλη του μήνα θα έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι διαδικασίες.

Μετά την ταυτότητα και το δίπλωμα τα υπόλοιπα

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι ο στόχος είναι συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα, τόσο το δίπλωμα όσο και η ταυτότητα να έχουν μπει στα κινητά μας τηλέφωνα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν το ΚΤΕΟ και η ασφάλεια, χωρίς ωστόσο να καταργείται η διαδικασία να χρησιμοποιούνται και τα έντυπα.

Η ψηφιακή μεταβίβαση

Μιλώντας για την ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων που ανακοινώθηκε την Παρασκευή είπε ότι αφορά «μία απλή διαδικασία, που προέκυψε από τη συνεργασία των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ήδη έχει αρχίσει να δίνει μετρήσιμα ποιοτικά αποτελέσματα».

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος θέλοντας να γίνει περιγραφικός ανέφερε χαρακτηριστικά,  ότι την ώρα που ανακοινωνόταν, η ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων, είχαν ήδη γίνει δύο μεταβιβάσεις.

Αυτοματοποίηση των ελέγχων

Επίσης, η νέα αυτή διαδικασία, αυτοματοποιείται ο έλεγχος των προϋποθέσεων της μεταβίβασης, καταργείται η προσκόμιση δικαιολογητικών και καθιερώνεται μία ψηφιακή βεβαίωση με την οποία ο αγοραστής μπορεί να διασφαλίσει άμεσα το όχημά του. Παράλληλα, ο πωλητής αποδεσμεύεται από την υποχρέωση επίσκεψης στην υπηρεσία, μειώνεται ο χρόνος ελέγχου από τον αρμόδιο υπάλληλο ενώ ενισχύεται και η διαφάνεια σε όλα τα στοιχεία του προς πώληση οχήματος.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 405.000 προσωρινές άδειες οδήγησης, έχουν επίσης υποβληθεί 20.000 αιτήσεις από πολίτες που ζητούν ανανέωση της άδειας του οχήματός τους και έχουν εκδοθεί 36.000 ιατρικά πιστοποιητικά.

 

Πηγή:newmoney.gr