ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Πρώην Βουλευτή Ν. Δράμας

Μέλους Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

 

Τα θρησκευτικά μνημεία είναι μία παρακαταθήκη του ανθρώπινου πολιτισμού. Έχουν ιστορικότητα, συμβολισμούς και αναφορές στις θρησκευτικές πεποιθήσεις μεγάλου μέρους του πληθυσμού της οικουμένης. Η προσπάθεια προσβλητικής μετατροπής τους, το γκρέμισμα τους, η εσκεμμένη παραμέληση που οδηγεί σε φθορά είναι επιλογές κατακριτέες και καταδικαστέες. Όχι μόνο από τους θεσμικούς φορείς, αλλά και από την πλειοψηφία του κόσμου που μπορεί να έχει και διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Δεν είναι κάποιο φοβερό μυστικό αλλά στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κοινοβουλευτική «δημοκρατία» που έχει περισσότερα χαρακτηριστικά χούντας παρά δημοκρατίας. Επίσης δεν είναι κάποιο φοβερό μυστικό ότι τα οικονομικά της Τουρκίας πάνε κατά διαόλου. Με αυτά τα δύο δεδομένα το μόνο που πάντα κάνουν οι απατεώνες εθνικιστές όπως ο Ερντογάν είναι να πουλήσουν πατρίδα και θρησκευτικό φανατισμό.

Σε αυτό εμείς πρέπει να απαντήσουμε με το διεθνές δίκαιο και με τη σύναψη συμμαχιών για την υποστήριξη της Αγίας Σοφίας να παραμείνει ως έχει. Ως θρησκευτικό μνημείο του χριστιανισμού που συμβολίζει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των χριστιανών απανταχού.

Και λίγα ιστορικά στοιχεία για την Αγιά Σοφιά γιατί περίσσεψε η μισαλλοδοξία. Η πρώτη εκκλησία εγκαινιάστηκε το 360 επί Κων/νου Β’ και καταστράφηκε από πυρκαγιά το 404. Ο νέος Ναός που χτίστηκε εγκαινιάστηκε από το Θεοδόσιο Β’ το 415 και υπέστη μεγάλες ζημιές με την πυρπόληση της κατά τη Στάση του Νίκα το 532. Η σημερινή της μορφή θεμελιώνεται το 532 και εγκαινιάζεται από τον Ιουστινιάνο Α’ το 537. Το 1204 με την πρώτη πτώση της Κων/πολης στους Φράγκους ο Ναός υπέστη πολύ μεγάλες καταστροφές από τους κατακτητές. Μικρή διευκρίνιση οι σταυροφόροι ήταν Χριστιανοί και πήγαν να μεταδώσουν το λόγο του Χριστού. Με εριστικό τρόπο θα σας έλεγαν οι κάτοικοι της Πόλης αν μπορούσαν να μας τα εξιστορήσουν σήμερα. Από το 1204 έως το 1261 η Αγία Σοφία λειτουργεί ως ρωμαιοκαθολικός ναός. Αφού επανήλθε στα χέρια των βυζαντινών (μια ονομασία που ουσιαστικά είναι μεταγενέστερη ανακάλυψη μια και οι τότε κάτοικοι θεωρούσαν τους εαυτούς υπηκόους της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) η Κων/πολη, η εκκλησία λειτούργησε μέχρι το 1453 και την δεύτερη άλωση της από τους Οθωμανούς. Από το 1453 η Αγία Σοφία λειτούργησε ως μουσουλμανικό τέμενος μέχρι και το 1934 όταν και ο Κεμάλ Ατατούρκ την μετέτρεψε σε Μουσείο. Υπέστη επίσης καταστροφές και αυτή την περίοδο.

Εάν κάποιος θέλει να εντρυφήσει στην ιστορία της εκκλησίας και της Πόλης θα διαπιστώσει πως οι μεγαλύτερες ζημιές και προσβολές δεν έχουν έρθει από αλλόθρησκους αλλά από χριστιανούς. Αυτό βέβαια με τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για οποιαδήποτε καταστροφή σήμερα. Αλλά καλό είναι να το γνωρίζουμε.

Θα κλείσω με μια άλλη ημερομηνία που οι περισσότεροι σε αυτή τη χώρα θέλουν να την αγνοούν. Πριν 25 χρόνια, στις 11 Ιουλίου 1995, οι Σερβοβόσνιοι μπαίνουν στην Σρεμπρένιτσα που ήταν ένας προστατευόμενος θύλακας Βόσνιων μουσουλμάνων. Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ απλά παραδίδουν την πόλη στους εθνικιστές Σέρβους και παρατηρούν ως θεατές την επερχόμενη σφαγή. Επί μέρες οι Σέρβοι χριστιανοί εκτελούν 8000 άρρενες Βόσνιους μουσουλμάνους 12 με 80 χρονών. Είναι η μεγαλύτερη σφαγή άμαχου πληθυσμού που συνέβη στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Από χριστιανούς.

Η μισαλλοδοξία, το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος, ο εθνικισμός είναι κινητήρια δύναμη για όλες τις ανθρωποσφαγές που γνώρισε η Ευρώπη εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. Η γνώση, οι αξίες της αλληλεγγύης, της αγάπης, της ειρηνικής συνύπαρξης, της πολυπολιτισμικότητας είναι η κινητήρια δύναμη για να ζήσουμε μεταξύ μας χωρίς να χρειαστεί να αιματοκυλίσουμε τον κόσμο για πολλοστή φορά. Θα τα καταφέρουμε;