Γράφει η Νόπη Χατζηιγνατιάδου

Δημότισσα Δράμας

 

Η οδός Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ως γνωστό, για τους Δραμινούς κατοίκους, έχει αφετηρία το δικαστικό μέγαρο και πέρας την πλατεία των Πέντε Δρόμων. Επί της συγκεκριμένης οδού συναντώνται: το κτίριο του ΕΟΠΥΥ, ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία, ιδιωτικές κατοικίες, νηπιαγωγείο και δεκάδες καταστήματα. Καθημερινά επίσης, η Παλαιολόγου αποτελεί υποχρεωτική διέλευση πολλών μαθητών προς σχολεία όλων των βαθμίδων. Πρόκειται δηλαδή για μία πολυσύχναστη οδό.

Παρά ταύτα, η κατάσταση και η εικόνα της συγκεκριμένης οδού είναι λίαν επιεικώς άθλια και τριτοκοσμική. Είναι ανύπαρκτα τα πεζοδρόμια επί της οδού και στα σημεία όπου υπάρχουν είναι υπερβολικά μικρής έκτασης, σε διαστάσεις ενός μόλις πλακιδίου. Η καθαριότητα επίσης από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία είναι σπάνια έως απούσα.

Τα καθημερινά λοιπόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες είναι τα ακόλουθα: αδύνατη διέλευση αναπηρικών αμαξιδίων και παιδικών καροτσιών (εξαιτίας της στενότητας και ανυπαρξίας των πεζοδρομίων), δύσκολη πρόσβαση στα καταστήματα (λόγω σταθμευμένων οχημάτων στις εισόδους αυτών, συχνά μάλιστα είναι δυσχερές το άνοιγμα της πόρτας, όπως και η είσοδος του κόσμου εντός των καταστημάτων), βρωμιά και δυσωδία.

Με αφορμή λοιπόν τα άνω προβλήματα κατατέθηκε στις 22/06/2015 η υπ’ αριθ. πρωτ. 26207 ενυπόγραφη αίτηση από εκατοντάδες συνδημότες μας στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας με αίτημα την ανακατασκευή και επέκταση πεζοδρομίων, όπου αυτή επιτρέπεται. Η απάντηση της προϊσταμένης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, πολιτικού μηχανικού κας Παπαδοπούλου Ιωάννας ήταν άμεση, πλην όμως διόλου θετική, σχετικά με το αίτημά μας και κοινοποιήθηκε εγγράφως την 25/06/2015 με εντολή δημάρχου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση των αρμοδίων, οι οποίοι συμμεριζόμενοι την επιχειρηματολογία και τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία περιγράφονται στην αίτηση, μας ενημέρωσαν ότι πρόθεση και σχεδιασμός τους είναι η ανακατασκευή της οδού Παλαιολόγου, ειδικά των πεζοδρομίων, όμως είναι προφανές ότι το κόστος των απαιτούμενων εργασιών είναι ιδιαίτερα υψηλό και ο Δήμος Δράμας αδυνατεί να ασχοληθεί άμεσα με το έργο, ελλείψει πόρων.

Μετά από δύο έτη, Ιούνιος του 2017, φυσικά και η εικόνα της οδού εξακολουθεί χείριστη. Στον αντίποδα, η Δημοτική Αρχή παρουσιάζει και προβάλλει περίτρανα και με υπερηφάνεια έργα της. Τα έργα αυτά αποδεικνύουν ότι ο Δήμος καταφέρνει να εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους για έργα που προφανώς και αυταπόδεικτα, θεωρούνται μείζονος σημασίας, ή μήπως τα έργα που παρουσιάζονται δεν απαιτούν οικονομικό κόστος;

Τα ερωτήματα ακόμα που προκύπτουν ευλόγως είναι τα κάτωθι: η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή ή η εκάστοτε, εν πάση περιπτώσει, αφουγκράζεται τα σοβαρά προβλήματα των δημοτών της, καθώς και τις ανάγκες αυτών; Η ασφάλεια των ανθρώπων, η λειτουργικότητα, η αισθητική και η καθαριότητα των δημοσίων χώρων και ακολούθως η ποιότητα ζωής των δημοτών για ποιους λόγους παραγκωνίζεται; Εν τέλει, μήπως υποτιμάται η νοημοσύνη των δημοτών και η «πολιτική» είναι συνυφασμένη πλέον με το θεαθήναι;