ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΜΟΥ»

Στο βιβλίο με τίτλο «Τα άρθρα μου και άλλα δημοσιεύματά μου» περιέχονται τα σημαντικότερα κείμενα του κ. Δημοσθένη Βασιλού, συνταξιούχου Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος στο παρελθόν διατέλεσε και Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας, ο πρώτος αιρετός στη συγκεκριμένη θέση.

Στο βιβλίο του κ. Βασιλού, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύζυγό του Λίτσα, περιέχονται το κείμενό της παραίτησής του από τη θέση του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου, υπηρεσιακά κείμενα από την περίοδο που υπηρετούσε τη Δικαιοσύνη, καθώς και άρθρα τα οποία δημοσιεύτηκαν στο τοπικό Τύπο της Δράμας, μεταξύ των οποίων και στην εφημερίδα «Εργασία… συν». Μάλιστα, στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται και συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Βασιλός στην «Εργασία… συν» και στον δημοσιογράφο Θανάση Σιουτόπουλο.

Στον πρόλογο της έκδοσης, τον οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει «σαν πρόλογο», ο κ. Δημοσθένης Βασιλός αναφέρει τα εξής:

«Παραιτήθηκα από τη Δικαιοσύνη το 1990.

Παραιτήθηκα γιατί η Δικαιοσύνη ήταν ο μεγάλος μου έρωτας και όπως κάθε μεγάλο έρωτα, την ήθελα τέλεια.

Όμως δεν ήταν. Διαπίστωσα ότι και στη Δικαιοσύνη είχαμε καταντήσει να έχει μεγαλύτερη αξία η ιδεολογική μας ταυτότητα από το ίδιο μας το έργο.

Βέβαια και μετά την παραίτησή μου, συνέχισα να σκαλίζω το βράχο με τα νύχια και να ματώνω.

Έτσι βρέθηκα Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας. ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος. Όμως μετά δύο χρόνια και πάλι παραιτήθηκα. Παραιτήθηκα γιατί πίστευα και πιστεύω ότι τα αξιώματα δεν τα κατακτούμε, για να έχουμε ή για να είμαστε κάτι, αλλά για να κάνουμε κάτι. Και εγώ δεν μπορούσα, δεν ήθελαν, δεν με άφηναν να κάνω κάτι για τον τόπο μου.

Οι παραιτήσεις μου αυτές, επικρίθηκαν από ορισμένους. Στους επικριτές μου απάντησα: Όποιος δεν είναι έτοιμος να παραιτηθεί από μια καρέκλα, είναι έτοιμος να υποταχθεί σ’ αυτή και εγώ δεν προτίθεμαι να θυσιάσω την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μου για καμιά καρέκλα.

Τώρα γράφω, χωρίς να θορυβώ γύρω από το όνομά μου, χωρίς να συμμετέχω στο παζάρι της καθημερινής συναλλαγής, αποφεύγοντας συστηματικά τις σειρήνες της δημοσιότητας. Γράφω όταν θυμώνω, όταν πονώ, όταν χαίρομαι, γράφω».

 

Βιογραφικό Δημοσθένη Βασιλού

 

Το βιογραφικό του κ. Βασιλού, όπως παρουσιάζεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Τα άρθρα μου και άλλα δημοσιεύματά μου», έχει ως εξής:

Ο Δημοσθένης Βασιλός γεννήθηκε στη Χωριστή Δράμας. Είναι παντρεμένος με τη ζωγράφο Λίτσα Βασιλού και έχουν δύο παιδιά.

Κατά την περίοδο των μαθητικών χρόνων ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και τον κλασικό αθλητισμό. Ως φοιτητής της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ήταν μέλος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου (Ε.ΔΗ.Ν.) και συμμετείχε, με πρωταγωνιστικό ρόλο, σε όλους τους αγώνες της γενιάς του 1-1-4 και των δύο ανένδοτων αγώνων του Γεωργίου Παπανδρέου (Γέρου της Δημοκρατίας).

Στο Δικαστικό κλάδο μπήκε το 1964. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και Πρόεδρος των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων και Αποφυλακιζομένων, επί 15 χρόνια. Από το έτος 1985, ήρθε σε σύγκρουση με τον τότε Επιθεωρητή – Αρειοπαγίτη και αργότερα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Κόκκινο, για θέματα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Τον Αύγουστο του 1990 αναγκάσθηκε να παραιτηθεί με τον βαθμό του Εισαγγελέα Εφετών.

Λίγες μέρες πριν, καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Κόκκινο, για κομματισμό στη Δικαιοσύνη, σε σχετική αναφορά του, έγραφε με πίκρα και αγανάκτηση: «ακόμη και στη Δικαιοσύνη καταντήσαμε να έχει μεγαλύτερη αξία η ιδεολογική μας ταυτότητα από το ίδιο μας το έργο… Γι’ αυτό και τους δικαστικούς λειτουργούς, που δεν υποτάσσονται στον ένα, τους κατηγορούν ότι υποτάχθηκαν στον άλλο. Χρειάζεται βαθιά δημοκρατική συνείδηση για να κατανοήσουν ότι η Δικαιοσύνη δεν ανήκει σε κανένα. Γιατί όταν ανήκει, παύει να είναι Δικαιοσύνη…».