ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

 

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα και αντίμετρα που αφορούν φορολογικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα καθώς επίσης και θέματα που άπτονται της λειτουργίας της αγοράς όπως το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, τον Πτωχευτικό Κώδικα και τις εργασιακές σχέσεις.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι τα νέα φορολογικά μέτρα και υπό το βάρος των ήδη υφιστάμενων δυσβάσταχτων φόρων και εισφορών και σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη συρρίκνωση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης, οδηγούν σε ύφεση, με ταυτόχρονη μείωση της εισπραξιμότητας από το δημόσιο και τα ταμεία, λόγω της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το σπιράλ θανάτου για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξελίσσεται όπως είχε ήδη προβλεφθεί στην αρχή της κρίσης με τις πολιτικές λιτότητας και την αδυναμία των απαραίτητων ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων την στιγμή που έπρεπε. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή της κλίμακας του φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, την ελάττωση των επιβαρύνσεων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και της επαναφοράς του ΦΕΝΠ στα επίπεδα του 26% από 29% που ισχύει σήμερα, ενώ είναι θετικές πρωτοβουλίες, η εφαρμογή τους υπό προϋποθέσεις από το έτος 2020 φαντάζει μακρά και αβέβαιη, σύμφωνα πάντα με τις πραγματικές σκληρές συνθήκες που βιώνουν σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίοι.

Επισημαίνουμε ακόμη ότι στο Ασφαλιστικό ο επανακαθορισμός της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες το 2018, με βάση τα ακαθάριστα κέρδη του προηγούμενου έτους (συμπεριλαμβανομένων των καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών), φορτώνει με επιπλέον επιβαρύνσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε περίοδο ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας δεν μπορεί να αυξήσει τα ακαθάριστα έσοδα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ούτε την απασχόληση σε αυτές. Απλά θα οδηγήσει τον τζίρο προς εκείνους που αντέχουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή, δηλαδή των πολυκαταστημάτων και των αλυσίδων λιανικής πώλησης. Η υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο αναγνώρισε ότι η Κυριακάτικη αργία αποτελεί συνταγματικό, απαραβίαστο και αναντικατάστατο δικαίωμα των επαγγελματιών και εργαζομένων δυστυχώς δεν έγινε σεβαστή και οδεύουμε έτσι στην εξόντωση ακόμη περισσότερων μικρών επιχειρήσεων και απώλειας θέσεων εργασίας, με ότι επιπτώσεις θα υπάρξουν κατ’ επέκταση και στο ασφαλιστικό σύστημα και τα έσοδα του δημοσίου γενικώς.

Η ψήφιση του νόμου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωρίς καμία προστασία του οφειλέτη από Τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τρίτους, προκαλεί δικαίως την έντονη αγανάκτησή μας, διότι κατά την άποψη μας ο συγκεκριμένος νόμος είναι κοινωνικά ανάλγητος και επαχθής, σε μια χώρα που ζει επτά χρόνια ύφεσης και διάλυσης της οικονομίας της, με μέτρα λιτότητας που είχαν στόχο αποκλειστικά την διάσωση ενός παραπαίοντος Τραπεζικού συστήματος. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα εξομοιώνονται τα εκατομμύρια Ελλήνων που φτωχοποιήθηκαν από την επιβολή των μέτρων λιτότητας και εξαθλίωσης, με τους παραδοσιακούς κακοπληρωτές. Σε μια χώρα ύφεσης και κατάρρευσης του παραγωγικού ιστού, η οποιαδήποτε αδιάκριτη εφαρμογή πλειστηριασμών ηλεκτρονικών ή μη, θα οδηγήσει σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής και έντονες αντιδράσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Ακόμη οι συνεχείς κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών αδιακρίτως, χάριν του πρωτογενούς πλεονάσματος, έχουν οδηγήσει σε ασφυκτικές καταστάσεις πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ότι συνεπάγεται αυτό. Η λειτουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, δεν έχει ψηφισθεί λόγω αντιρρήσεων των δανειστών και διότι δεν δείχνει να έχει χαρακτηρισθεί ως εμπροσθοβαρής & αναγκαία ενέργεια παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Η αναθεώρηση του πτωχευτικού κώδικα δεν μπορεί να είναι επιτυχής, αν δεν προβλέπει με ευέλικτες διατάξεις την «Δεύτερη Ευκαιρία» στους ειλικρινά και τίμια πτωχεύσαντες.

Τέλος το ερώτημα που μένει να απαντηθεί στο μέλλον, είναι αν ο νόμος που ψηφίσθηκε και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταστάσεις που βιώνουμε 7 χρόνια ύφεσης και κρίσης, πραγματικά ολοκληρώνει έναν κύκλο βίαιων παρεμβάσεων ή ανοίγει ακόμη έναν κύκλο στο μέλλον αναγκαστικών επιπλέον μέτρων, πράγμα που όλοι μας απευχόμαστε.

 

Στέφανος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας