ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

  • Π. Καμπάκη Βουγιουκλή, Ομ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΔΠΘ: «Πάντα ο σεξισμός ξεκινάει από τις λέξεις» – «Πρέπει να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προσβάλλουμε ποτέ κανέναν, ούτε τις γυναίκες ούτε τους άντρες»
  • Ι. Μωυσίδης, Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Κ. Νευροκοπίου: «Έχει αυξηθεί σημαντικά η σωματική βία κατά των γυναικών. Ενώ τα χρόνια πριν από την πανδημία η πλειοψηφία των αδικημάτων ήταν αδικήματα λεκτικής και ψυχολογικής βίας, βλέπουμε ότι τώρα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά σωματικής κακοποίησης κυρίως στις γυναίκες»

 

Ενημερωτική εκδήλωση, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών διοργάνωσαν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, στο Δημοτικό Ωδείο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η κα Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα «Εκφάνσεις γλωσσικής διαφοροποίησης κατά φύλο – Γλωσσικός σεξισμός», και ο κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κ. Νευροκοπίου, με θέμα «Η ενδοοικογενειακή βία στον Νομό Δράμας και στοιχεία για τις οικιακές ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2022. Διερεύνηση του ρόλου της πανδημίας». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ερμηνευτική ανάγνωση από τη δικηγόρο κα Ευθυμία Λαζαρίδου σύντομων διηγημάτων με θέμα τη βία κατά των γυναικών, τα οποία περιλαμβάνονται στη συλλογική έκδοση «Ημερολόγιο 2023 – Βία κατά των Γυναικών» της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (εκδόσεις Ρώμη, Νοέμβριος 2022). Επίσης εκτέθηκε πίνακας σχετικός με το θέμα της εκδήλωσης της θεσσαλονικιάς εικαστικού Εμιλίας Ξανθοπούλου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, η υποψήφια Δήμαρχος της παράταξης «Project για τη Δράμα» και Δημοτική Σύμβουλος κα Παρθένα Κιόρτεβε, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κυριάκος Αποστολίδης, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Δράμας κ. Χρήστος Μακρυκώστας, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, ο Πρόεδρος της «ΔΡΑΣΗΣ» κ. Γαβριήλ Καμπουρίδης και ο πρώην Βουλευτής κ. Χρήστος Καραγιαννίδης.

Εισαγωγικά στην εκδήλωση μίλησαν οι δύο Πρόεδροι των συνδιοργανωτών συλλόγων, ο κ. Αναστάσιος Πούλιος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, και η κα Πολύνα Μπανά, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας. Γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν οι Βουλευτές του Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κα Χαρά Κεφαλίδου, καθώς και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου.

Στην ομιλία της η κα Καμπάκη – Βουγιουκλή αναφέρθηκε στο κατά πόσο η γλώσσα χρησιμοποιείται με σεξιστικό τρόπο, καθώς και στα σεξιστικά στερεότυπα που δημιουργούνται από τη χρήση της γλώσσας, δίνοντας παραδείγματα συγκεκριμένων λέξεων ή φράσεων. Όπως είπε, κλείνοντας την παρουσίαση της, «πάντα ο σεξισμός ξεκινάει από τις λέξεις», επισημαίνοντας πως «δεν φταίνε οι λέξεις, αλλά ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε». Επίσης, σημείωσε πως «δεν πρέπει να φοβόμαστε να κάνουμε νέες λέξεις», γιατί «οι λέξεις είναι πλούτος».

Σε δηλώσεις της στα τοπικά Μ.Μ.Ε., η κα Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία στη Δράμα και τη συμμετοχή της στην εκδήλωση. «Τη Δράμα την αγαπώ ιδιαίτερα, γιατί ήμουν για αρκετά χρόνια επιστημονική υπεύθυνη στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας», σημείωσε. Όσον αφορά το θέμα της ομιλίας της, η Ομότιμη Καθηγήτρια του Δ.Π.Θ. είπε πως «πρέπει να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προσβάλλουμε ποτέ κανέναν, ούτε τις γυναίκες ούτε τους άντρες, κανέναν. Γενικώς δεν πρέπει να προσβάλλουμε όταν χρησιμοποιούμε τη γλώσσα».

Για το αν τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών έχουν σχέση με τη γλώσσα, η κα Καμπάκη – Βουγιουκλή είπε: «Έχουν πολύ μεγάλη σχέση με τη γλώσσα, γιατί η γλώσσα είναι ένα όργανο, το οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά. Είναι όργανο επικοινωνίας. Επομένως η γλώσσα είναι η αυτή η οποία μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά πληγές. Πολλές φορές η λάθος χρήση της μπορεί να σχηματίσει λάθος εντυπώσεις. Δηλαδή να θέλεις κάτι άλλο να πεις και να εννοηθεί κάτι άλλο. Αυτά όλα μαθαίνονται νομίζω και στο σχολείο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι δάσκαλοι δηλαδή να διδάξουν στα παιδιά όλα αυτά τα πράγματα. Και φυσικά σε σχέσεις που υπάρχουν μέσα σε ανθρώπινες κοινωνίες, στον ευρύτερο οικογενειακό ιστό». «Όταν λες συνέχεια “θα σε δείρω”, “θα σου δώσω μια”, “θα σε χτυπήσω” χωρίς να το κάνεις, κάποια φορά θα το κάνεις κιόλας», πρόσθεσε.

Επίσης, η κα Καμπάκη – Βουγιουκλή επεσήμανε για τα γλωσσικά στερεότυπα πως «είναι δύσκολο να αλλάξουν γιατί έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια». «Είναι απαραίτητο να γίνει από το σχολείο κάτι. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του σχολείου. Αλλά φυσικά και η οικογένεια» ανέφερε η Ομότιμη Καθηγήτρια του ΔΠΘ και πρόσθεσε: «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικός, γιατί ακόμη και ένα βιβλίο με σεξιστικά πρότυπα μέσα, μπορεί από έναν καλό δάσκαλο να χρησιμοποιηθεί ως το κακό παράδειγμα. Αντίθετα, ένα βιβλίο που έχει μέσα τα θετικά πρότυπα, ένας δάσκαλος που δεν ξέρει να τα παρουσιάσει, μπορεί να τα παρουσιάσει λάθος στα παιδιά».

Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης παρουσίασε στοιχεία για τις οικιακές ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που απασχόλησαν τον Νομό Δράμας, εξετάζοντας και διερευνώντας συγχρόνως τον ρόλο της πανδημίας. Όπως είπε ο κ. Μωυσίδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., «από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται ότι υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στις συνθήκες της πανδημίας και στην ενδοοικογενειακή βία, η οποία παρουσιάζεται αυξημένη». Ειδικά για τον Νομό Δράμας ο κ. Μωυσίδης επεσήμανε πως «υπάρχει αύξηση των περιστατικών». «Τα χρόνια 2021-2022, προς το τέλος δηλαδή και μετά τα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουμε μια σαφή αριθμητική αύξηση των υποθέσεων, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και θεωρούμε ότι σίγουρα οι αρνητικές συνθήκες της πανδημίας, η απομόνωση, η αύξηση των οικογενειακών επεισοδίων, οι καταχρήσεις ουσιών, η έξαρση των ψυχικών προβλημάτων, έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο, ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Μωυσίδης, «παντού υπάρχει μια αύξηση, αλλά στη Δράμα είναι τα δύο τελευταία χρόνια λίγο μεγαλύτερη η αύξηση».

Ακόμη ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κ. Νευροκοπίου σημείωσε πως «υπάρχουν και δύσκολα περιστατικά. Τον περασμένο Ιούνιο δυστυχώς είχαμε και μια σοβαρή περίπτωση γυναικοκτονίας στην Προσοτσάνη με αυτοκτονία μετά του δράστη συζύγου. Ένα έγκλημα που μας ταρακούνησε όλους. Πρέπει να σας πω ότι είναι κάτι που έχει αρχίσει στην Ελλάδα να καταγράφεται και αυτό, περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν και σοβαρές υποθέσεις». Όπως είπε ο κ. Μωυσίδης, «έχει αυξηθεί σημαντικά η σωματική βία κατά των γυναικών. Ενώ τα χρόνια πριν από την πανδημία η πλειοψηφία των αδικημάτων ήταν αδικήματα λεκτικής και ψυχολογικής βίας, βλέπουμε ότι τώρα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά σωματικής κακοποίησης κυρίως στις γυναίκες».

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Αναστάσιος Πούλιος είπε πως οι δύο σύλλογοι διοργάνωσαν μια διαφορετική εκδήλωση, καθώς «δεν μείναμε μόνο στις εισηγήσεις των δύο εξαιρετικά ενδιαφερόντων ομιλητών, όσον αφορά τον σεξισμό στη γλώσσα από την κα Καμπάκη και όσον αφορά το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας στον Νομό Δράμας από τον κ. Μωυσίδη, αλλά ακολούθησε και μία ερμηνευτική ανάγνωση διηγημάτων που έχουν σχέση με το θέμα. Επίσης τοποθετήθηκε ο πίνακας της κυρίας Ξανθοπούλου, θεσσαλονικιάς, ζωγράφου, με το ίδιο αντικείμενο. Θεωρώ ότι ήταν μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα αυτό». «Είναι η εποχή, έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες, που πρέπει να σταματήσουμε να κλείνουμε το στόμα, να μιλάμε όλοι μας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί και στη χώρα μας, όπως και παγκοσμίως», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

Η κα Πολύνα Μπανά, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., είπε πως οι δύο σύλλογοι συνέπραξαν «για δεύτερη φορά στη διοργάνωση και διεξαγωγή μιας εκδήλωσης με αφορμή και καλή αιτία την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, την 25η Νοεμβρίου». Ακόμη η κα Μπανά ανέφερε «πόσο σημαντικό είναι να αναδεικνύεται το συγκεκριμένο θέμα, μιλώ και ως γυναίκα και ως μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και βεβαίως δεν θα μπορούσα να υπερτονίσω περισσότερο ότι δεν πρέπει να αρκούμαστε σε μια ημέρα τον χρόνο και δη τη θεσπισμένη ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, αλλά είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο, αφορά την παγκόσμια κοινωνία, και πρέπει να είναι στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων και της επικαιρότητας όλο τον χρόνο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας εξέφρασε την ελπίδα ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα συνεισφέρουν στο να ανοίξουν περισσότερα στόματα και πρόσθεσε: «Εκείνο που σίγουρα εξασφαλίζουμε με αυτές τις εκδηλώσεις, για αυτό και ενημερωτικές εκδηλώσεις ο χαρακτηρισμός τους, είναι το να μαθαίνουμε και να συνειδητοποιούμε, μιλώ για τις γυναίκες, στις οποίες αφορά, ότι δεν είμαστε μόνες μας, δεν είναι μόνες τους, σε αυτό που τους συμβαίνει και βιώνουν, ότι είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο, γίνεται και στη διπλανή και στην απέναντι πόρτα και στο απέναντι σπίτι. Αυτό νομίζω ότι χαλυβδώνει τις γυναίκες να βρουν σε τελική αναγωγή τη δύναμη και να το πουν προς τα έξω, όπως είναι το ζητούμενο και το ευκταίο».

Τέλος, ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, σε σχέση με την εκδήλωση, δήλωσε πως «αυτές οι πρωτοβουλίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί και το θέμα της κυρίας Βουγιουκλή έχει σχέση με τη λεκτική βία, που πολλές φορές δημιουργεί αυτά τα φαινόμενα της βίας που οδηγούν σε ακραίες περιπτώσεις, όπως είναι οι γυναικοκτονίες, αλλά και το θέμα του κ. Μωυσίδη και έχει σχέση με τα στατιστικά στοιχεία από την ενδοοικογενειακή βία όλο αυτό το διάστημα από το 2010 μέχρι το 2022, νομίζω είναι ενδεικτικά του πόσο αυτό το φαινόμενο έχει αυξητικές τάσεις και πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Έχουμε υποχρέωση όλοι, λοιπόν, μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις να μεταλαμπαδεύσουμε αυτό το μήνυμα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών».