ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Στις 29-11-2017 οι συνταξιούχοι της ΑΤΕ είχαμε Πανελλήνιες Εκλογές για την ανάδειξη οργάνων και αντιπροσώπων του Συλλόγου μας. Αγωνιζόμαστε για αναβαθμισμένο, μάχιμο, διεκδικητικό Σύλλογο. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε τον κατήφορο και την παρακμή. Κανένας μας δεν περισσεύει. Ας δούμε την Ιστορία της ΑΤΕ και το ξεπούλημά της.

Κατέρρευσαν μια σημαντική σε πελατειακό μέγεθος και όχι μόνο Τράπεζα. Μία Τράπεζα με πρόκληση τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα της οικονομίας που εμφανίστηκε σε μια κρίσιμη φάση εξέλιξης του Ελληνικού Καπιταλισμού. 1928. Η αγροτική πίστη βασίζεται στους γεωργοκτηματίες, ενώ οι μικροί αγρότες δεν μετείχαν (όλες τις αρμοδιότητες τις είχε η Εθνική Τράπεζα).

Η δημιουργία της ΑΤΕ απέβλεπε στη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα και τη διευκόλυνση του εκ-χρηματισμού της γεωργικής παραγωγής και την ενδυνάμωση των παραγωγών και στήριξη της υπαίθρου, ώστε να μην υπάρξει αστυφιλία και μετανάστευση. Οι αγρότες να μην είναι έρμαια της βούλησης των ισχυρών αγροτοεμπόρων, αλλά να έχουν τιμολογιακή δικαιοσύνη και παραχώρηση αγροτικών εφοδίων (σπόρους, λιπάσματα κτλ).

Βέβαια οι Μεταπολιτευτικές Κυβερνήσεις ασέλγησαν με αναξιοκρατικούς διορισμούς, με χαριστικές δανειοδοτήσεις, με χάρισμα γεωργικών χρεών.

Προοδευτικά η ΑΤΕ αποκτά την αυτοτέλειά της από την Εθνική Τράπεζα με πλήρες μηχανογραφικό σύστημα και εξειδίκευση: φυτικής, αλιευτικής, δασικής παραγωγής.

  1. Μεταμορφώνεται σε Εμπορική Τράπεζα. 2001. Γίνεται η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. 2003. Αρχίζει η χρεοκοπία της (σιγά – κρυφά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε εμεί οι υπάλληλοι). Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για μια από τις Ιστορικές Τράπεζες της χώρας μας, αλλά το 2004 γίνεται επιχείρηση αναστήλωσής της. Βασική πηγή χρεοκοπίας της τα δάνεια προς το Ελληνικό Κράτος και οι επενδύσεις σε ομόλογα υψηλού ρίσκου. Επί Διοικητή Μηλιάκου γίνεται επένδυση 750 εκ. ευρώ με ζημία 14 εκ. ευρώ. Υπάρχουν και ακίνητα 3.102 αξίας 703 εκ. ευρώ. 2010. Δήλωση Υπουργού Αικ. Μπατζελή: η ΑΤΕ δεν αξίζει ούτε 1 ευρώ. Δήλωση Διοικητή Πανταλάκη: Θα είμαι ο τελευταίος Διοικητής. Άρα όχι κρατική βοήθεια, όχι ανακεφαλαίωση, αλλά απαξίωση της ΑΤΕ. Οπότε αρχίζει σχέδιο καλοστημένο εξόντωσης – κατάρρευσης – ξεπουλήματος της ΑΤΕ.
  2. Ο Σάλλας αποκτά την Πειραιώς με Κυβέρνηση Μητσοτάκη. 2003. Αντιπρόεδρος της Πειραιώς ο Προβόπουλος, ο κατόπιν Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (2004-2014). Το 2012 ζητά το κούρεμα ομολόγων όλων των Τραπεζών (χάσιμο αποθεματικών) εκτός του δικού του μαγαζιού. Τότε ο Σάλλας της Πειραιώς υποβάλλει αίτημα εξαγοράς της ΑΤΕ με 370 εκ. ευρώ. Τι παράξενο! Το 2012 εξαγοράζει την ΑΤΕ με 95 εκ. με απορρόφηση του υγιούς μέρους της (κόκκινα δάνεια για το Κράτος). Στην πραγματικότητα σαν να αγόρασε 1 από τα κτήρια της. Το κτήριο στο Καστρί που κάναμε σεμινάρια άξιζε 75 εκ. ευρώ και το ιστορικό κτήριο στην Πανεπιστημίου 23 εκ. Γίνονται δικαστικές αποφάσεις για προβληματικά δάνεια επί Διοικητή Λάμπρου της ΑΤΕ, με μάρτυρα υπεράσπισης τον Στουρνάρα! Το παιχνίδι καλά στημένο για όσους διαχειρίστηκαν τον πακτωλό των χρημάτων της ΑΤΕ. Σκοτεινές εγκληματικές υποθέσεις χωρίς τιμωρίες.

Τιμωρίες όμως από το λαό στους υποψήφιους των κομμάτων με τη σωστή ψήφο μας, μαύρο σε Κυβερνήσεις που τις έχουμε δοκιμάσει και είναι ενάντια στο λαό. «Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα», η μεγάλη πολιτική εξόρμηση του Κ.Κ.Ε..

Βγάζουμε τα συμπεράσματά μας και είμαστε καταπέλτης και φυσικά με απλή αναλογική…