Συζητήθηκε χθες στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου για το το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Απαντήσεις από πλευράς Υπουργείου Υγείας δόθηκαν από τον Υφυπουργό κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

«Καμία απάντηση από τον Υφυπουργό Υγείας για την κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας!»

Σε ανακοίνωση της Βουλευτού κ. Χαράς Κεφαλίδου για τη συζήτηση της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

Στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης της Χαράς Κεφαλίδου για το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης περιορίστηκε στον απολογισμό των γενικών δράσεων του Υπουργείου. Η κατάσταση όμως στο μοναδικό δημόσιο Νοσοκομείο του Νομού παραμένει κρίσιμη. Έχουμε ήδη θρηνήσει θύματα λόγω του Covid 19 συμπολίτες μας και εργαζόμενους στο Νοσοκομείο.

Τα ερωτήματα που ΔΕΝ απάντησε ο Υφυπουργός παραμένουν:

– πώς θα ενισχύσει η Κυβέρνηση το Νοσοκομείο της Δράμας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

– πώς θα καλύψει αποτελεσματικά τις ελλείψεις σε στοιχειώδεις υποδομές;

– πώς θα διευκολύνει την οργάνωση χωρίς υποδομές τριών κλινικών ώστε να μην κινδυνεύσουν ασθενείς και προσωπικό;

– ποια μέριμνα θα υπάρξει για τις οικογένειες του προσωπικού που χάθηκε στη μάχη με τον κορωνοϊό;

– πότε επιτέλους θα αντιληφθεί το Υπουργείο ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας να εντάξει στα ΒΑΕ όλο το προσωπικό του ΕΣΥ;

– πότε θα αποφασίσει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να ενημερώνονται επίσημα ως κρίσιμος κρίκος της εθνικής προσπάθειας;

Είναι γεγονός ότι όποιος σχεδιασμός κι αν υπήρχε η πραγματικότητα θα τον ξεπερνούσε. Η κυνική αποδοχή της σημερινής τραγικής εικόνας του Γ.Ν. Δράμας όμως είναι αδιανόητο να αποτελεί την επίσημη στάση της Πολιτείας.  Αυτή όμως ήταν η αποστομωτική παραδοχή του Υπουργού: γνώριζαν την πραγματική κατάσταση από τον Σεπτέμβριο και επέτρεψαν να εξελιχθεί.

Το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας που έχουν ανάγκη οι πολίτες χρειάζεται διοίκηση με ψυχραιμία. Ψυχραιμία όμως σημαίνει συναίσθηση της ευθύνης, της κατάστασης, έγκαιρη κινητοποίηση, σχέδιο, οργάνωση και αξιοπιστία ώστε να μην κινδυνεύουν ασθενείς και υγειονομικοί. Εκείνο που σίγουρα δεν θέλει είναι σκληρότητα, αναλγησία και ανικανότητα.

Είναι απογοητευτική η διαπίστωση ότι τίποτα ελπιδοφόρο δεν προοιωνίζεται ενόψει του τρίτου κύματος πανδημίας για το Νοσοκομείο της Δράμας. Όλες οι προσδοκίες των πολιτών στο εμβόλιο!

 

Όλα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης

Αναλυτικά ο διάλογος που αναπτύχθηκε ανάμεσα στη Βουλευτή κ. Κεφαλίδου και στον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στο πλαίσιο συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης για το Νοσοκομείο Δράμας ήταν ο εξής:

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους, καλησπέρα, κύριε Υπουργέ. Είναι αλήθεια ότι προβληματίστηκα πάρα πολύ για την κατάθεση αυτής της επίκαιρης. Η εποχή επιβάλλει πολλή δουλειά και λίγα λόγια και η σκέψη μου είναι αν μία επίκαιρη και τόσες άλλες αναφορές και ερωτήσεις, που έχουν προηγηθεί, μπορούν να βοηθήσουν στην ανατροπή της οριακής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο του Νομού Δράμας, που εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη και μόνο χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια και αυταπάρνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Από τις απαντήσεις σας μένει να φανεί αν είχε νόημα ή όχι.

Το νοσοκομείο μας είναι υποστελεχωμένο. Θα μου πείτε ότι δεν το ακούτε πρώτη φορά. Εμείς είμαστε 50% κάτω από το προσωπικό που προβλέπει το οργανόγραμμα. Έχουμε εδώ και χρόνια ελλείψεις και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές και μέσα σε όλο αυτό το ζοφερό κλίμα κληθήκαμε να σηκώσουμε και μία πανδημία χωρίς καμία ενίσχυση. Το γνωρίζαμε, νομίζω, όλοι πολύ καλά, ότι χωρίς υποδομές και στελέχωση δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά. Γνωρίζαμε, επίσης, ότι σε αυτό το δεύτερο κύμα θα είχαμε αυξημένες ανάγκες.

Φτάνουμε, λοιπόν, Δεκέμβρη και μετράμε ήδη ανθρώπινες απώλειες. Εκατό συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους, άλλοι εκατό άνθρωποι, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, έχουν νοσήσει ή βρίσκονται σε καραντίνα και, δυστυχώς, αυτή η θλιβερή πρωτιά μας στις αεροδιακομιδές ασθενών είναι αυτή που έδειξε -και είναι και η τραγική απόδειξη, αν θέλετε- την οριακή λειτουργία του νοσοκομείου και την αδυναμία να περιθάλψει τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν την αμφισβητεί κανείς, εκτός από τον ίδιο τον κ. Κικίλια, ο οποίος σε συνέντευξή του τι βρήκε να πει; Ότι το νοσοκομείο της Δράμας δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, ότι το πρόβλημα το έχει η πόλη της Δράμας και πως το νοσοκομείο έχει επαρκές προσωπικό.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα για λίγο την ανοχή σας, γιατί είναι πολύ σημαντική η ερώτηση.

Πρέπει να σας πω ότι, μετά από σειρά επίμονων επικοινωνιών που είχα με όλους τους θεσμικούς παράγοντες εδώ και ένα μήνα, πρώτα φρόντισα να ενημερωθώ και στη συνέχεια να ενημερώσω και να επισημάνω εγκαίρως την οριακή κατάσταση που διαμορφωνόταν για το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας. Δυστυχώς, όμως, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική λύση.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, ποιο είναι; Ότι όταν κάποια στιγμή -και σας ευχαριστώ πάρα πολύ- αναγκάστηκα να έρθω σε επικοινωνία μαζί σας και μιλήσαμε, όπως και με τον κ. Χαρδαλιά που μόλις έφυγε, διαπίστωσα ότι ο τρόπος με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε και ζούμε ορισμένα πράγματα στη Δράμα, δεν είναι αντίστοιχα ίδιος με την εικόνα που έχετε εσείς εδώ στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχε επέμβει ο Περιφερειάρχης, ο κ. Μέτιος -τον οποίο επίσης ευχαριστώ- και δεν είχε έρθει ο Υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης, στη Δράμα, θα συνέχιζαν να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί μέχρι να έχουμε τις πρώτες αεροδιακομιδές και πια το θέμα να μην μπορεί να μείνει κρυφό.

Σας ρωτώ, λοιπόν, τα εξής: Γιατί, κύριε Υπουργέ, έπρεπε να ξεφύγει η κατάσταση τόσο πολύ, να χάνουμε ανθρώπους και αυτό να είναι και από την αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί, αλλά και από την έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης, οργάνωσης και έγκυρου σχεδιασμού; Πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο να μην ξέρει ότι αυτήν την κρίσιμη περίοδο έπρεπε αυτό το νοσοκομείο να εξυπηρετεί έναν ολόκληρο νομό;

Πώς είναι δυνατόν να αφήνετε τη διοίκηση του νοσοκομείου να ενεργεί σπασμωδικά και ασχεδίαστα, ανοίγοντας και άλλες κλίνες ΜΕΘ χωρίς να έχει τη δυνατότητα για αυτό και αφήνοντας άλλα πολύ κρίσιμα περιστατικά είτε να μην εξυπηρετούνται είτε να κινδυνεύουν να κολλήσουν;

Ρωτάω λοιπόν: Τι γίνεται με το νοσοκομείο τώρα, έστω και με καθυστέρηση; Τι άμεσες ενέργειες θα κάνετε και ποια μέτρα θα λάβετε;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Κεφαλίδου, ευχαριστώ πραγματικά για την επικοινωνία που είχαμε. Επιτρέψτε μου όμως να βάλω λίγο τα πράγματα στη θέση τους σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Ναι, θα το επαναλάβω -το λέμε πάντα- το παραλάβαμε υποστελεχωμένο. Δεν υποστελεχώθηκε από τη μία μέρα στην άλλη. Και βεβαίως τα κενά και οι ελλείψεις δεν καλύπτονται από τη μία μέρα στην άλλη. Και την περίοδο της πανδημίας την εκμεταλλευτήκαμε προκειμένου να καλύψουμε χαμένο έδαφος και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε.

Να υπενθυμίσω ότι από τον αρχικό μας σχεδιασμό για δύο χιλιάδες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, έχουμε ξεπεράσει τις επτά χιλιάδες προσλήψεις αυτήν τη στιγμή. Ήδη μόνιμοι γιατροί βρίσκονται σε όλο το εθνικό σύστημα υγείας, έχουν αναλάβει υπηρεσία και οι κρίσεις ολοκληρώνονται και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να ενισχύσουν το σύστημα υγείας.

Θα αναφερθώ ενδεικτικά στην ανακοίνωση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας όπου περιγράφονται οι προσλήψεις. Είναι δέκα ειδικών γιατρών, τριάντα εννέα νοσηλευτών, δεκατριών για προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων, καθώς και η έγκριση πίστωσης για ακόμη είκοσι τρία άτομα.

Ταυτόχρονα συνάφθηκαν εξάμηνες συμβάσεις με δύο ιδιώτες γιατρούς στις ειδικότητες Αναισθησιολογίας και Πνευμονολογίας και υλοποιήθηκαν μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από τα Κέντρα Υγείας. Να θυμίσω επίσης ότι ήμασταν εκείνοι που νομοθετήσαμε την παράταση όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, δηλαδή και του επικουρικού προσωπικού, έως το τέλος Οκτωβρίου του 2021 προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες στο εθνικό σύστημα υγείας.

Μας εγκαλείτε για τη διαχείριση της πανδημίας λέγοντας ότι δεν είχαμε σχέδιο. Αυτό δεν ισχύει. Και βέβαια δεν είναι μόνο θέμα ανθρώπων. Ναι, έγιναν προσλήψεις, θα πρέπει να γίνουν και άλλες, να καλυφθούν όλα τα κενά. Ο σχεδιασμός μας υλοποιείται κανονικά, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και η Δράμα όπως και πολλές άλλες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι δυνάμεις και οι δυνατότητες κάθε νοσοκομείου είναι συγκεκριμένες και όχι ανεξάντλητες. Είχαμε μία τεράστια έξαρση των κρουσμάτων και λογικό είναι να δεχθούν αυτήν την πίεση την οποία δέχτηκαν όλα τα νοσοκομεία.

Λογικό είναι ένα επαρχιακό νοσοκομείο να χρειάζεται τη βοήθεια ενός μεγαλύτερου νοσοκομείου προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Και με τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αυτό έγινε. Αυτό έγινε και με τις διακομιδές του ΕΚΑΒ σε άλλα νοσοκομεία και με τις αεροδιακομιδές. Εδώ βλέπουμε ότι άλλες χώρες διακομίζουν ασθενείς σε όμορες χώρες.

Στο Νοσοκομείο της Δράμας προχωρήσαμε στην απαιτούμενη αναδιάρθρωση των λειτουργιών του για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πάρα πολύ μεγάλη πίεση των περιστατικών των ασθενών με κορωνοϊό. Και υλοποιήσαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο αφενός για να προστατεύσουμε το προσωπικό του νοσοκομείου -που πρέπει να το κάνουμε και αυτό και εδώ έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων απ’ όλους μας, όχι μόνο για να βγούμε εμείς ασφαλείς από την κρίση αυτή, αλλά για να προστατεύσουμε και το υγειονομικό προσωπικό το οποίο δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή αυτή τη στιγμή και πρέπει να παρέχει υπηρεσίες υγείας όχι μόνο στους ασθενείς με κορωνοϊό αλλά και σε όλους τους άλλους ασθενείς που έχουν διάφορα προβλήματα υγείας- και αφετέρου για να εξυπηρετήσουμε την περίθαλψη όσων νοσούν από κορωνοϊό.

Να θυμίσω ότι έχουν απαγορευτεί τα επισκεπτήρια από συγγενείς και φίλους. Μειώθηκαν οι χειρουργικές πράξεις, τα τακτικά χειρουργεία. Διασφαλίστηκε επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας. Αναπτύχθηκαν εκατόν σαράντα και πλέον κλίνες, ναι, σε ένα τέτοιο νοσοκομείο, για ασθενείς με κορωνοϊό και δώδεκα κλίνες ΜΕΘ. Ναι, πράγματι ένα μικρό νοσοκομείο όπως αυτό της Δράμας, και όχι μόνο αυτό, αλλά και άλλα νοσοκομεία υπερέβαλαν εαυτόν προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Και ειδικά για τις κλινικές αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα τα οποία τηρούνται απαρέγκλιτα από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Αυτά τα πρωτόκολλα επιβάλλουν κλινικές που νοσηλεύουν ασθενείς με κορωνοϊό να μην νοσηλεύουν ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Επομένως, δεν μπορεί να ισχύσει η συνύπαρξη ασθενών κορωνοϊού με non COVID.

Και μία αναφορά, επιτρέψτε μου, στην επάρκεια σε οξυγόνο για το νοσοκομείο. Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι -το λέμε και το αντιλαμβανόμαστε, και το παραδεχόμαστε- ότι η αύξηση στη ζήτηση όχι μόνο για οξυγόνο, αλλά και για άλλες υπηρεσίες ήταν κατακόρυφη. Και το Νοσοκομείο της Δράμας συγκεκριμένα κλήθηκε να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος δυσανάλογο του μεγέθους του και τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής.

Να θυμίσω ότι οι ανάγκες για παροχή οξυγόνου στους ασθενείς επταπλασιάστηκαν από 3,4 λίτρα το λεπτό σε 25 με 30. Και πάλι εκεί ανταποκριθήκαμε άμεσα και με επάρκεια και σε συνεργασία με τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας προχωρήσαμε σε εργασίες αναβάθμισης του υποσταθμού και διασφαλίσαμε τις αυξημένες ανάγκες παροχής οξυγόνου.

Θα συνεχίσω στη δευτερολογία.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με πολλή προσοχή και παρακολουθώ στενά τα όσα γίνονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας, τις προσπάθειες, τους χρόνους, τα μέτρα που παίρνονται φυσικά.

Εγώ να δεχθώ ότι όποιο σχεδιασμό και αν είχατε η πραγματικότητα θα τον ξεπερνούσε. Εκείνο, όμως, που δεν χρειαζόταν ήταν να φτάσουμε στη σημερινή τραγική εικόνα και στη δεινή κατάσταση του νοσοκομείου για να διαπιστώσουμε τώρα αυτά που έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει και που οφείλατε να γνωρίζατε από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Γιατί, αν δεχθούμε ότι γνωρίζατε την πραγματική εικόνα, τότε μιλάμε για σημαντικότατη αμέλεια. Αν πάλι δεν τη γνωρίζατε, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τότε έχετε σίγουρα πρόβλημα με τη διοικητική σας βάση και με τους διαύλους ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Μπορεί αυτό που σας περιγράφω να είναι κάτι το οποίο δεν σπανίζει στη δημόσια διοίκηση, να το δεχθώ. Όταν όμως βρισκόμαστε, όπως λέει ο Πρωθυπουργός, σε πόλεμο τότε οφείλετε να βρίσκεστε στον μέγιστο βαθμό επαγρύπνησης και οφείλετε να ελέγχετε τη διοικητική σας βάση και να έχετε εικόνα για κάθε νοσοκομείο, ακόμα και για το πιο απομακρυσμένο, γιατί εκεί καθημερινά αγωνίζονται άνθρωποι για να σώσουν ζωές και για να σώσουν τη ζωή τους και κανένας εφησυχασμός δεν χωράει.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι σε αυτόν τον πόλεμο δεν θα έχουμε απώλειες. Δουλειά σας, όμως, είναι να κάνετε τα πάντα ώστε να τις περιορίσετε και δική μας δουλειά είναι να επισημαίνουμε και να αναδεικνύουμε τις ελλείψεις και τις αστοχίες, ειδικά αυτές οι οποίες μπορούν να διορθωθούν άμεσα, έχοντας την εμπειρία του πρώτου κύματος. Όπως και να έχει, οργάνωση και σχέδιο θα έπρεπε να υπάρχει για την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση του προσωπικού.

Θέλω να σας πω ότι είμαστε το νοσοκομείο που δεν είχε μοριακό αναλυτή. Ούτε καν αιτήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Τα δείγματα πηγαινοέρχονται -μέχρι πριν λίγες ημέρες αυτό γινόταν- στον «Δημόκριτο» με τέσσερις-πέντε ημέρες καθυστέρηση. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάθαμε ότι ο συνάδελφος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πήγε και πήρε έναν από το ΔΙΠΑΕ της Θεσσαλονίκης και το έφερε στο νοσοκομείο μας.

Επίσης, το νοσοκομείο μας, ξέρετε, έκανε αυτήν την επέκταση στις εκατόν σαράντα κλίνες με οριζόντια διάταξη, όχι κατακόρυφη, όπως είναι τα διεθνή στάνταρντς. Και φυσικά αυτό επέτεινε το πρόβλημα που είναι γνωστό από τον προηγούμενο Μάρτιο και είναι η διαθεσιμότητα του οξυγόνου, στο οποίο πολύ καλά κάνατε και αναφερθήκατε. Εδώ μιλάμε ότι πριν από λίγες ημέρες υπήρχε συνεννόηση με την Περιφέρεια -και αυτό είναι το θετικό, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση τουλάχιστον δείχνει να έχει αντανακλαστικά- και υπήρξε εξασφάλιση κονδυλίων για να μπορέσει να υπάρξει αναβάθμιση υποδομής στο Νοσοκομείο και μόλις την Πέμπτη ήρθαν εξήντα πέντε φιάλες οξυγόνου από την Ιταλία.

Θέλω, όμως να σας ρωτήσω: ξέρει κανείς αν όλα αυτά καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου; Γιατί έτσι και αλλιώς η εικόνα που υπήρχε από τις ανακοινώσεις της διοίκησης είναι ότι «εμείς ελέγχουμε απόλυτα την κατάσταση», πριν καν ακόμη γίνουν αυτές οι ενέργειες. Και δυστυχώς, θέλω να σας πω ότι εδώ υπάρχει μία συγκλονιστική κατάθεση-εξομολόγηση νοσηλεύτριας, που θα την καταθέσω μετά, στο «Πρώτο Θέμα», που λέει τι ακριβώς συμβαίνει με την έλλειψη οξυγόνου στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Είμαστε το νοσοκομείο που έχει εκατόν πέντε ανθρώπους στους πεντακόσιους εργαζόμενους, οι οποίοι παλεύουν να σωθούν, γιατί ή νοσούν ή είναι σε καραντίνα σε σχέση με αυτό που γίνεται στο νοσοκομείο. Είναι ένας πνευμονολόγος -το ξέρετε πολύ καλά- και ένας επικουρικός, τέσσερις παθολόγοι εκ των οποίων δύο νοσούν, και εσείς τι κάνατε; Πολύ καλά κάνατε. Αποσπάσατε άλλους δύο από γειτονικά νοσοκομεία για ένα μήνα και έναν εθελοντή από το «Ερρίκος Ντυνάν». Αυτό, όμως, ξέρετε, σε έναν κόσμο ο οποίος δουλεύει νυχθημερόν με συνεχόμενες υπερωρίες…

Λοιπόν, χωρίς προστατευτικές στολές, με συνεχόμενες εφημερίες, με τρομερή ψυχική και σωματική κόπωση αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να λειτουργήσουν τρεις κλινικές COVID, που στήθηκαν όντως την τελευταία στιγμή εκ των ενόντων. Μάλιστα, η διοίκηση ήθελε και τέταρτη κλινική COVID να στήσει, χωρίς όμως να έχει επίγνωση ότι ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες που το ίδιο το νοσοκομείο τής παρείχε. Η κατάσταση κάποια στιγμή, όπως καταλαβαίνετε, έφτασε στο απροχώρητο.

Και ακούστε τι θα σας πω, επειδή μιλάμε για ψυχραιμία και για διοίκηση, η οποία πρέπει να έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Μην μπερδεύουμε την ψυχραιμία με τη σκληρότητα και με την αναλγησία. Ψυχραιμία για να έχει κανείς, όταν διοικεί, πρέπει να έχει πρώτα απ’ όλα συναίσθηση της ευθύνης, να έχει καλή εικόνα της κατάστασης, να είναι έγκαιρα κινητοποιημένος, να έχει σχέδιο και οργάνωση, να είναι δίκαιος και αξιόπιστος και να μην κινδυνεύουν ασθενείς και προσωπικό.

Γι’ αυτό θέλω να σας πω. Θα ήταν προτιμότερο να είναι η μεγαλύτερη έγνοια του Υπουργείου πώς θα ενισχύσει σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το νοσοκομείο, πώς θα καλύψει αποτελεσματικά τις ελλείψεις στις στοιχειώδεις υποδομές, πώς θα διευκολύνει αυτήν την οργάνωση των τριών κλινικών, ώστε να μην κινδυνεύουν ασθενείς και προσωπικό, ποια μέριμνα θα δώσει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εν ώρα υπηρεσίας έχασαν τη ζωή τους, είτε είναι νοσηλευτές, είτε είναι βοηθητικό προσωπικό, είτε γιατροί.

Και πότε επιτέλους εσείς θα αντιληφθείτε ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας…

Επιτέλους, πότε θα αποφασίσετε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να ενημερώνονται επίσημα -γιατί είναι ένας κρίκος της αλυσίδας της εθνικής προσπάθειας και μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα-, αντί να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα για τις κλίνες στις ΜΕΘ, όπου είναι τέσσερις οι γιατροί με επτά κλίνες ΜΕΘ και τώρα με δώδεκα είναι επίσης τέσσερις;

Και για το οξυγόνο που είπατε, μέχρι στιγμής δεν έχουμε εικόνα.

Ευχαριστώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Κεφαλίδου, αναφέρατε ότι έχουμε κρύψει κάτω από το χαλί τα προβλήματα και έπρεπε να παρέμβει ο Περιφερειάρχης και να ανέβει στην περιοχή ο κ. Χρυσοχοΐδης και ότι απουσιάζει η στοιχειώδης ενημέρωση και σχεδιασμός. Επιτρέψτε μου να πω ότι το μόνο που δεν απουσιάζει είναι η τακτική ενημέρωση, ο σχεδιασμός και η άμεση ανταπόκριση στα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν.

Γνωρίζετε πολύ καλά –το είπα, δεν διαφωνεί κανείς- ότι δέχτηκε το Νοσοκομείο της Δράμας, όπως και άλλα μικρά νοσοκομεία στην Περιφέρεια της Βορείου Ελλάδος, πίεση δυσανάλογη των δυνατοτήτων τους. Κι ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε αυτά τα νοσοκομεία, να προστατεύσουμε τον πληθυσμό, να ενημερώσουμε τον πληθυσμό ότι πρέπει να τηρήσει τα μέτρα, προκειμένου να μην έχουμε τις νοσηλείες τις οποίες έχουμε, να προστατευτεί και το υγειονομικό προσωπικό, να κρατήσουμε χαμηλά τα κρούσματα ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται και ευτυχώς, σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν. Στο υγειονομικό προσωπικό, σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες, ναι μεν έχουμε απώλειες σε ό,τι αφορά τη νόσηση από κορωνοϊό ή την καραντίνα, αλλά ευτυχώς ακόμα είναι χαμηλά τα νούμερα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Δεν έχει λείψει κανένα μέτρο ατομικής προστασίας και παρεμβαίνουμε άμεσα, προκειμένου να λύσουμε τα προβλήματα αυτά.

Σας είπα: Υπήρχαν ελλείψεις, υπήρχαν στρεβλώσεις. Καλύψαμε σημαντικά κενά. Είμαστε εκεί συνέχεια, όχι μόνο στη Δράμα, αλλά και στις γύρω περιοχές.

Καλύπτουμε διαρκώς τις αυξανόμενες ανάγκες, προσπαθούμε να ενισχύσουμε το νοσοκομείο και με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό και με εθελοντές γιατρούς, με ιδιώτες γιατρούς, που έρχονται να βοηθήσουν, προκειμένου να ενισχύσουμε το νοσοκομείο και να μπορέσουμε με επιτυχία να αντεπεξέλθουμε σ’ αυτή την κρίσιμη κατάσταση.

Ευχαριστώ πολύ.