«ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»

 

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Χρήστο Μέτιο, σχετικά με τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, απέστειλαν τα μέλη της περιφερειακής παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση».

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Αγαπητέ Περιφερειάρχη,

Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και ύστερα από πρόταση Βουλευτών της Θράκης συγκροτήθηκε ειδική διακομματική επιτροπή που θα εξετάσει τα προβλήματα της Θράκης και θα προτείνει τρόπους για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου γεωγραφικού διαμερίσματος της πατρίδας μας.

Παρά τους ευγενείς στόχους της πρωτοβουλίας, αυτή θα μείνει λειψή και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθόσον διαιρεί την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα προβλήματα είναι κοινά και οι λύσεις τους δεν γίνεται να απομονωθούν γεωγραφικά, θα είναι δε ανεφάρμοστες και αλυσιτελείς όποιες προσπάθειες διαχωρίζουν τις περιοχές και τους κατοίκους αντί να ενώνουν διαμορφώνοντας κοινή περιφερειακή συνείδηση.

Θεωρούμε πως δεν υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης που να μη χαρακτηρίζουν εξίσου ή να μην επηρεάζουν άμεσα και την Ανατολική Μακεδονία (ενδεικτικά: συνοριακότητα, δημογραφική γήρανση, αποβιομηχάνιση, απόσταση από αγορές). Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η Ανατολική Μακεδονία επιβαρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από το προσφυγικό/μεταναστευτικό και από τον Covid-19, συνεπώς οι ισορροπίες που είχαν επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια με μεγάλο κόπο έχουν ήδη ανατραπεί.

Από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειάς μας πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε το έργο της Διακομματικής Επιτροπής να αφορά όλη την Περιφέρεια και όχι μονάχα ένα γεωγραφικό της διαμέρισμα που έχει βέβαια τη δική του ιστορία, δεν αποτελεί όμως ξεχωριστή διοικητική, νομική και οικονομική οντότητα.

Ως παράταξη θα αποστείλουμε επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο στον Πρόεδρο της Βουλής και στα πολιτικά κόμματα, καθώς και στους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Σιμιτσής, επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση», Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης

Γεώργιος Ζιμπίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος Δράμας, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Αρχέλαος Γρανάς, Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας, Πρόεδρος της «Εργοανάπτυξη ΑΜΘ ΑΕ»

Δημήτριος Δόντσος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης

Ιωάννης Ζαμπουνίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου