Για το άνοιγμα των σχολείων παρά την πανδημία του κορονοϊού μίλησε ο Αγγελος Συρίγος

Για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος. Μιλώντας στο MEGA, για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι βασικό βήμα για την επιστροφή σε μια κανονικότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. «Η Σουηδία ακολούθησε ένα περίεργο μοντέλο και ουδέποτε έκλεισε τα σχολεία της. Έγινε μελέτη πόσα παιδιά νόσησαν και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό ήταν λιγότερο από ένα παιδί ανά 100.000 παιδιά. Το παράδειγμα της Σουηδίας αποδεικνύει ότι είναι ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων για τα παιδιά. Οι δάσκαλοι από την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο από τους άλλους επαγγελματίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Παιδείας.

Τι είπε για τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Αναφορικά με τα τεστ που ζητούν παιδιά και δάσκαλοι πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα στα σχολεία, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι «υπάρχει ένα ολόκληρο πρόγραμμα που καλό είναι να προχωρήσουμε και να αγκαλιάσουμε όσο πιο γρήγορα, που προβλέπει δωρεάν τεστ για όλους όσοι προσέρχονται. Θέλουμε να υπάρχει αρκετός κόσμος που θα το παρακολουθεί. Λειτουργεί ήδη το πρόγραμμα». «Τα σχολεία έκλεισαν λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε με τους γονείς. Γι’ αυτό τώρα θα λειτουργήσουν με ωράριο που θα επιτρέπει οι μαθητές να βγαίνουν κατά ομάδες, ώστε να μην παρατηρείται αυτό το φαινόμενο», εξήγησε.

Σχετικά με το πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε: «Ολα θα εξαρτηθούν από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Δεν είναι σωστό εμείς να προτρέξουμε. Υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα ιδίως με τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, αλλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αντιλαμβάνομαι ότι προτεραιότητα της επιτροπής είναι να δει πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και εξετάζει συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι μια διαρκής διαδικασία». «Έχουμε ένα φυσικό φαινόμενο που διαρκώς εξελίσσεται και πρέπει να προσαρμόζεις την άμυνά σου ανάλογα με αυτό που βλέπεις», σημείωσε ο κ. Συρίγος.

Πηγή: ethnos.gr