Ασταθείς επιδημιολογικά χαρακτήρισε ο Νίκος Σύψας τους δύο μήνες που ακολουθούν, προειδοποιώντας πως “μπορούν τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων αναφέρθηκε στο ζήτημα των σχολείων, σημειώνοντας ότι και σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις “κόκκινες” περιοχές θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και όχι τα Λύκεια. Από τη στιγμή που η Αττική μπήκε στο “κόκκινο” ίσχυσε εκείνη η απόφαση, ανέφερε για να προσθέσει: “Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία, που μας έδωσαν οι επιδημιολόγοι. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη, με την έννοια ότι στη Θεσσαλονίκη όταν έγινε ό,τι έγινε υπήρχε ανοικτή εστίαση και ήταν ανοικτά τα Πανεπιστήμια. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς”.

Ο κ. Σύψας διαμήνυσε ότι “αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα… Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια, εάν χρειαστεί θα το κάνουμε”. Όπως ανέφερε, “παρακολουθούμε τα στοιχεία με μεγάλη προσοχή, έχουμε πλήρη γνώση της κατάστασης κάθε ημέρα και την επόμενη εβδομάδα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, και νωρίτερα αν χρειαστεί…” για να εξηγήσει ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι ασταθείς επιδημιολογικά, “ο κίνδυνος ελλοχεύει για επιδημική έκρηξη, και ιδίως στην Αττική, επομένως υπάρχει τεράστια επαγρύπνηση. Μπορούν τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα”.

Ξεκαθάρισε σε αυτό το σημείο ότι “εγώ θα επιθυμούσα να υπάρχει ένα καθολικό lockdown τουλάχιστον για δυο βδομάδες, μέχρι να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία… Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή, τη χρυσή ισορροπία”.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών για να καταλήξει λέγοντας: “Η επιτροπή ακολουθεί τον ιό. Ο ιός βαράει τα νταούλια και εμείς χορεύουμε, αυτό ακριβώς γίνεται”.

Πηγή: enikos.gr