«Η Κυβέρνηση δημιουργεί παράλληλο ιδιωτικό κτηματολόγιο»

 

«Λόγω της μέρας και ως Ποντιακής καταγωγής εκ Δράμας όπου οι πλείστοι είναι πρόσφυγες, θα ήθελα να κάνω μνεία αυτής της σημαντικής μέρας για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αυτής της συντριβής που υπέστη το ανθρώπινο γένος», τόνισε στη Βουλή, ξεκινώντας την ομιλία του, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεαρχης Δικαιοσύνης Θ. Ξανθόπουλος. «Γιατί δεν είναι μόνο οι Πόντιοι που υπέστησαν τη σφαγή, είναι ο Άνθρωπος και για αυτό αποκτά παγκόσμια διάσταση. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι υπεύθυνος για την εκτεταμένη σφαγή είναι ο τουρκικός εθνικισμός και όσα κακά εκπορεύονται από τη λογική του παντοδύναμου αμιγούς έθνους. Τα ίδια υπέστησαν άλλωστε και άλλες εθνοτικές ομάδες στη Τουρκία, όπως οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση ν/σ. χαρακτήρισε κατ’ αρχάς θετική την πρωτοβουλία για ενοποίηση των διαφορετικών κτηματολογικών κανόνων στα Δωδεκάνησα με το Εθνικό Κτηματολόγιο. «Υπάρχει όμως πολιτικό θέμα με τη δημιουργία παράλληλης δομής του κτηματολογίου. Δημιουργείται παράλληλο ιδιωτικό κτηματολόγιο για την μετάπτωση του κτηματολογίου Κω και Λέρου. Έχετε διακηρύξει συμφωνία πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης σε περιφερειακές δομές του κτηματολογίου με ένα πρόγραμμα 30 εκ. ευρώ. Η βασική επιλογή σας είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία να μην αφήσει κανέναν τομέα δημοσίου ενδιαφέροντος αλώβητο», τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθόπουλος διατύπωσε συγκεκριμένα ερωτήματα και ενστάσεις επί του ν/σ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

-Γιατί δεν θέτετε καταληκτική ημερομηνία για την μετάπτωση ώστε να μην διαρκέσει χρόνια.

-Τι θα γίνει με την απόλυτη ευχέρεια του διευθυντή να επιλέγει του τομέαρχες υποστήριξης χωρίς κανένα τυπικό προσόν, γεγονός που αποτελεί παράγοντα ρουσφετολογίας.

-Γιατί δεν απαιτείται η προηγούμενη γνώμη του τεχνικού συμβουλίου για υποθέσεις αξίας έως 500.00 ευρώ.

-Είναι παράλογο να ζητάμε από τον πολίτη να κρατά αποδείξεις δεκαετίας για να αποδείξει ότι κατέβαλε τα σχετικά παράβολα.

-Τι θα κάνετε για την προφανή νομοθετική αστοχία να παραμείνουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο οι υπάλληλοι που μετατάσσονται στο Υπ. Δικαιοσύνης χωρίς να υπάρχει κρίση υπηρεσιακού συμβουλίου, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις;