ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ) Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
- Τι ανέφερε για τον άξονα Δράμα – Αμφίπολη, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, αλλά και την υπογεννητικότητα στους Δήμους Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου που φθίνουν πληθυσμιακά
- «Η Δράμα έχει πολλές δυνατότητες, αρκεί να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν και να υλοποιήσουμε τα έργα που τόσα χρόνια κακώς και αδίκως έχει στερηθεί»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Περιοδεία στο Νομό Δράμας πραγματοποίησε, την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους φορείς της Δράμας, να συζητήσει μαζί τους να καταγράψει τα τοπικά προβλήματα και να τους ενημερώσει για πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο κ. Καράογλου, έχοντας ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών, επισκέφτηκε κατά σειρά τους Δήμους Κ. Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου, Δοξάτου και Δράμας, όπου συναντήθηκε αντίστοιχα με τους Δημάρχους κ. Γιάννη Κυριακίδη, κ. Θόδωρο Αθανασιάδη, κ. Αναστάσιο Καγιάογλου, κ. Θέμη Ζεκερίδη και κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και άλλα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής, καθώς και το Επιμελητήριο Δράμας, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο κ. Στέφανο Γεωργιάδη. Τον κ. Καράογλου συνόδευε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Δράμας της Ν.Δ. (πρώην ΝΟ.Δ.Ε.) κ. Αλέξανδρος Γεωργιάδης.
Η επίσκεψη στο Δήμο Δράμας
Στην πόλη της Δράμας, ο Υφυπουργός κ. Καράογλου επισκέφτηκε αρχικά τον Δήμο Δράμας, όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Δράμας κ. Αλέξανδρος Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Καράογλου επεσήμανε πως «ο Δήμαρχος έχει ένα αναπτυξιακό όραμα και στόχους, οι οποίοι είναι πραγματικά πολύ σημαντικοί για την ανάπτυξη όχι μόνο αυτής καθαυτής της πόλης της Δράμας, αλλά γενικότερα της όλης περιοχής». Μιλώντας για το θέμα του οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) σημείωσε πως «είναι κάτι που η Δράμα το δικαιούται και είναι η μοναδική πόλη μαζί με την Έδεσσα, που δυστυχώς δεν έχουν συνδεθεί με την Εγνατία οδό. Θυμίζω, άλλωστε, ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Σεπτέμβριο του 2019, είχε αναφερθεί ονομαστικά στα 2 έργα αυτά ότι θα γίνουν κατά τη διάρκεια τετραετίας διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».
Όσον αφορά τη νέα Σιδηροδρομική Εγνατία, ο κ. Καράογλου ανέφερε πως «θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε ένας κλάδος που θα έρχεται στη Δράμα, γιατί είναι η Δράμα μια πόλη που ιστορικά είχε πάντοτε το σιδηρόδρομο». Όπως είπε, «ο σιδηρόδρομος είναι ένα εργαλείο που σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι το πρώτο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς και είναι απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη μιας περιοχής».
Ο κ. Καράογλου ακόμη δήλωσε: «Υποσχέθηκα ότι αυτά και τα δύο έργα, τα οποία είναι πολύ μεγάλα και πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη της περιοχής, είναι έργα τα οποία δεν είναι της αμέσου αρμοδιότητάς μου, όμως εγώ θα είμαι σύμμαχος και συμπαραστάτης στην προσπάθεια να γίνουν πράξη και τα δύο, να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν», γιατί, όπως πρόσθεσε «η Δράμα έχει πολλές δυνατότητες, αρκεί να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν και να υλοποιήσουμε τα έργα που τόσα χρόνια κακώς και αδίκως έχει στερηθεί».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος στάθηκε στη διαχρονικά άψογη συνεργασία με τον κ. Καράογλου και επεσήμανε: «Είναι πολύ σημαντικό σήμερα για την ανάπτυξη της Δράμας, η σύνδεσή μας με την Εγνατία οδό. Ένα θέμα, το οποίο απασχολεί πολλά χρόνια την περιοχή μας, το Δήμο μας, το Νομό μας, και επιτέλους πρέπει να γίνουν πράξη όλες αυτές οι δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων». Όσον αφορά τη χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, ο κ. Μαμσάκος έκανε λόγο για ένα «επίκαιρο θέμα» και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί με τίποτε η Δράμα να είναι έξω από τις εξελίξεις. Αυτό που συζητήσαμε, μιλήσαμε και συμφωνήσαμε με τον Υπουργό είναι να είναι συμπαραστάτης και βοηθός αυτής της προσπάθειας, γιατί πιστεύω ότι η χάραξη της Εγνατίας οδού και η υλοποίησή της, καθώς και η χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής, πρέπει να έχουν μέσα στο σχεδιασμό τους και τη Δράμα».
Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός κ. Καράογλου αναφέρθηκε στις επισκέψεις που είχαν προηγηθεί στους άλλους 4 Δήμους του Νομού (Κ. Νευροκόπι, Προσοτσάνη, Παρανέστι, Δοξάτο), επισημαίνοντας πως «τα χαρακτηριστικά δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές και σε όλους τους Δήμους. Για παράδειγμα στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου και στο Δήμο Παρανεστίου υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με την αρνητική δημογραφική εξέλιξη, με την υπογεννητικότητα, με τη μείωση του αριθμού των κατοίκων, με τα προβλήματα γενικά που αντιμετωπίζουν οι περιοχές που φθίνουν πληθυσμιακά». Όπως επεσήμανε ο κ. Καράογλου, «στους Δήμους Δοξάτου, Δράμας και Προσοτσάνης είναι εντελώς διαφορετικά τα χαρακτηριστικά. Είναι τρεις Δήμοι, οι οποίοι αναπτύσσονται. Έχουν βέβαια τα προβλήματά τους, αλλά προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με τους άλλους δύο Δήμους, οι οποίοι είναι σε μια πολύ δύσκολη θέση. Θεωρώ ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι γενικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο, γιατί δυστυχώς το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το δημογραφικό, η αρνητική δημογραφική εξέλιξη. Αλλά γενικότερα στις περιοχές αυτές θα πρέπει να υπάρχουν γενναία κίνητρα, στα οποία αναφέρθηκαν οι Δήμαρχοι Παρανεστίου και Κ. Νευροκοπίου, για να παραμείνουν οι ήρωες κάτοικοι στις περιοχές αυτές και για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα». Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης ανέφερε πως άκουσε και κατέγραψε διάφορα ζητήματα, τονίζοντας πως «η συνεργασία με τους Δημάρχους είναι διαρκής και θα συνεχιστεί». Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν «2,4 δισεκατομμύρια ευρώ με ημερομηνία λήξης της χρηματοδότησης 31/12/2023». Όπως επεσήμανε, το πρόγραμμα αυτό «δίνει τη δυνατότητα στους Δημάρχους να κάνουν ένα πολύ σημαντικό έργο μέσα στα επόμενα τρεισήμισι χρόνια».
Ο κ. Καράογλου ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας πως θεωρεί ότι «οι τόποι μας, θεωρώ ότι τα χωριά μας, οι πόλεις μας, μπορούν πραγματικά να βελτιωθούν κατά πολύ και να αντιμετωπίσουν βασικά προβλήματα που έχουν μέσα από το πρόγραμμα αυτό» και πρόσθεσε: «Σε όλα αυτά θα είμαστε μαζί, θα είμαστε συνεργάτες, συμπαραστάτες για να γίνει το καλύτερο δυνατό».
Η επίσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Δράμας
Στη συνέχεια ο κ. Καράογλου επισκέφτηκε το Διοικητήριο, όπου τον καλωσόρισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη από την Περιφερειακή Αρχή ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ενώ παρόντες ήταν και οι Δήμαρχοι Δράμας και Παρανεστίου κ.κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και Αναστάσιος Καγιάογλου αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Δράμας της Ν.Δ. κ. Αλέξανδρος Γεωργιάδης.
Θέτοντας προβλήματα της περιοχής, ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε στο κλείσιμο των συνόρων λόγω Covid-19. «Δεν υπάρχει δίοδος πλην του Προμαχώνα μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ο οποίος πρόσθεσε πως «βιώνουμε καθημερινά την πίεση των επιχειρηματιών», καθώς «οι μήνες που είναι μπροστά είναι πολύ σημαντικοί για την τοπική οικονομία». Για τον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας ανέφερε πως «θα ακούσουμε τον Πρωθυπουργό μας στη ΔΕΘ, σε δυο μήνες από τώρα, ότι αυτό το έργο έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά. Είναι στην τελική του ευθεία, όχι όμως με λόγια, αλλά με πράξεις». Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε τη βοήθεια του κ. Καράογλου στην ανάδειξη ενός «θρησκευτικού – ιστορικού σημείου», όπως το χαρακτήρισε, δηλαδή τους Ιερού Ναού, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Αγ. Αθανασίου και Κεφαλαρίου, καθώς, όπως σημείωσε «φέρει τη σφραγίδα της τότε εποχής του Απ. Παύλου και είναι το πρώτο βαπτιστήριο της πρώτης Χριστιανής γυναίκας, της Λυδίας». Μάλιστα, στάθηκε και στη συνεννόηση που υπάρχει για το θέμα με τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο. Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε το ζήτημα της χρηματοδότησης μεταφοράς προς τα σχολεία της πόλης των παιδιών των προσφύγων που φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας, ζητώντας να καλυφθεί το ποσό των 50.000 ευρώ από την κεντρική διοίκηση και όχι από την Περιφέρεια. Στο ίδιο πλαίσιο έθεσε και την καθυστέρηση γενικότερα της προκήρυξης της μεταφοράς των μαθητών από την έδρα τους στα σχολεία τους.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου έθεσε στον Υφυπουργό κ. Θεόδωρο Καράογλου δύο αιτήματα που απασχολούν το σύνολο της Περιφέρειας, της Π.Ε. Δράμας συμπεριλαμβανομένης, και σχετίζονται με το προσωπικό. Συγκεκριμένα ζήτησε για τις μετατάξεις των υπαλλήλων, το 65% των θέσεων που πρέπει να υπάρχει σε ένα κλάδο για να μπορεί να πάρει κάποιος μετάταξη, να υπολογίζεται ανά Περιφερειακή Ενότητα και όχι επί του συνόλου των θέσεων και των πέντε Π.Ε., καθώς υπάρχει πρόβλημα σε όλες τις Π.Ε. με την χειρότερη εικόνα να καταγράφεται στη Ροδόπη. Ακόμη ο κ. Παπαθεοδώρου ζήτησε να δοθεί «με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα να πληρώνουμε εποχιακό προσωπικό» από τους ίδιους πόρους των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Τέλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζιμπίδης ζήτησε να υπάρξει παράταση στο θέμα των εργατών γης, έτσι ώστε να συνεχίσει να ισχύει το καθεστώς απασχόλησης με εργόσημο του ΟΓΑ και να μην απαιτούνται διαδικασίες μέσω ΕΦΚΑ και ΙΚΑ. Όπως είπε το ζήτημα αφορά τους παραγωγούς πατάτας στο Κ. Νευροκόπι, οι απασχολούν προσωπικό από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ακόμη, ο Ζιμπίδης στάθηκε στο νόμο για τις αναθέσεις μελετών, στη διατήρηση του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών, στην επέκταση της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας και στα προβλήματα που υπάρχουν με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις αποφάσεις που παίρνονται από την Περιφέρεια.
Ο κ. Καράογλου, λαμβάνοντας το λόγο, επεσήμανε πως τον προσεχή Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα έρθει από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο για ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Όπως είπε, θα ρυθμίζει τις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με την πλειοψηφία των αρμοδιοτήτων να μεταφέρονται είτε στις Περιφέρειες είτε στους Δήμους. Μάλιστα, το νομοσχέδιο θα αφορά και το εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ, έτσι ώστε, «να μπορεί ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης, με 40-42%, σε συνεννόηση με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ, έτσι ώστε να μπορεί ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης να κυβερνήσει και να μην είναι όμηρος διάφορων εκβιασμών και καταστάσεων». Ακόμη ο κ. Καράογλου ανέφερε πως θα μεταφέρει όλα τα θέματα που του τέθηκαν στους αρμόδιους Υπουργούς, ενώ ειδικά για το δρόμο Δράμα – Αμφίπολη υπογράμμισε πως «έπρεπε να έχει γίνει» και πως «θα έχουμε σύντομα ευχάριστες εξελίξεις». Για τη Σιδηροδρομική Εγνατία, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) έκανε λόγο για «ανοιχτό ζήτημα», τονίζοντας πως «θα φροντίσουμε ώστε να μην υπάρχει αγνόηση της Δράμας στο κομμάτι αυτό».
Όσον αφορά το θέμα του τουρισμού και του κλεισίματος συνοριακών σταθμών, ο κ. Καράογλου ανέφερε αρχικά πως «θέλω, αν είναι δυνατόν ακόμη και αύριο να ανοίξουν και οι 13 συνοριακοί σταθμοί που έχουμε από τους Κήπους μέχρι την Κρυσταλλοπηγή», όμως, όπως επεσήμανε «προέχει πάνω από όλα η δημόσια υγεία», στεκόμενος στο πρόβλημα που υπάρχει, με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του κορωνοϊού στις γειτονικές χώρες.
Ο κ. Καράογλου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων που έχω με χαρά θα συνεργαστώ με όλους, με χαρά θα βοηθήσω όπου και όσο μπορώ. Και όπου δεν είναι δική μου πολιτική και όπου δεν υπάρχουν τα κατάλληλα χρήματα, θα είμαστε μαζί σας στην προσπάθεια να βοηθήσουμε, έτσι ώστε να βρεθούν τα χρήματα». Όπως ανέφερε, «αν υπάρχει καλή διάθεση, λογική από όλες τις πλευρές -δεν ζητάμε μαξιμαλιστικά πράγματα, τα οποία δεν γίνονται- και διεκδίκηση με επιχειρήματα και με πειθώ, νομίζω ότι όλα μπορούν να ικανοποιηθούν και να λυθούν».
Αυτοψία στο Φαράγγι της Πετρούσας
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υφυπουργού κ. Καράογλου στο Δήμο Προσοτσάνης, όπου τον υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος κ. Αθανασιάδης, Αντιδήμαρχοι και ειδικούς συνεργάτες του Δήμου, υπήρξε ενημέρωση για τις ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής, καθώς και για τις δυνατότητες ανάπτυξης στους κλάδους της κτηνοτροφίας, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού.
Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Αθανασιάδη στη σπουδαιότητα του Σπηλαίου Πηγών Αγγίτη καθώς και στα προβλήματα που υπάρχουν στο Πέτρινο Θέατρο στο Φαράγγι της Πετρούσας, με τον Δήμαρχο Προσοτσάνης να ζητά από τον Υφυπουργό να μεσολαβήσει για την επίλυσή τους, ώστε σύντομα όλοι οι κάτοικοι του Νομού Δράμας να έχουν ξανά πρόσβαση στον αγαπημένο καλοκαιρινό χώρο πολιτισμού και διασκέδασης.
Μάλιστα, με προτροπή και συνοδεία του Δήμαρχου, ο κ. Καράογλου επισκέφτηκε το Φαράγγι Πετρούσας, ώστε να αντιληφθεί με ακρίβεια την κατάσταση και τη σπουδαιότητα του Πέτρινου Θεάτρου για την ευρύτερη περιοχή της Δράμας. Ο κ. Καράογλου δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει κάποιες συναντήσεις με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και με το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να παραχωρηθεί στο Δήμο Προσοτσάνης ο απαιτούμενος χώρος από το Δασαρχείο, γεγονός που θα συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του Πέτρινου Θεάτρου.
Λίγο πριν την αναχώρηση του κ. Καράογλου από το Δήμο Προσοτσάνης επισκέφτηκαν μαζί με τον κ. Αθανασιάδη την εταιρία Wonderplant, όπου και συζητήθηκε η αναγκαιότητα στήριξης των μεγάλων επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Η επίσκεψη στο Επιμελητήριο Δράμας
Ο Υφυπουργός κ. Καράογλου ολοκλήρωσε το πρόγραμμα επαφών του με τους τοπικούς φορείς, επισκεπτόμενος το Επιμελητήριο Δράμας, όπου τον υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Πρόεδρος κ. Στέφανος Γεωργιάδης
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκτός της γενικότερης αναφοράς στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην οικονομία λόγω του Covid-19, παρουσιάστηκαν τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το τρέχον ζήτημα της αύξησης κρουσμάτων στα Βαλκάνια και τις κλειστές πύλες εισόδου της Περιφέρειας μας, από την Βουλγαρία.
Ο Πρόεδρος επέδωσε στον Υφυπουργό υπόμνημα που περιείχε θέματα για τις υποδομές και την επιτάχυνση των διαδικασιών των έργων, όπως την κατασκευή του δικτύου φυσικού αέριου στον αστικό ιστό της Δράμας, τη δημοπράτηση του τμήματος του οδικού άξονα σύνδεσης με την Εγνατία Οδό στην Αμφίπολη και τη συζήτηση που άνοιξε για την χάραξη της σιδηροδρομική Εγνατία, όπου και υπάρχει δηλωμένη η αντίθεση του Επιμελητηρίου σε αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας. Συμπεριλαμβάνονται επίσης στο υπόμνημα ενότητες που αφορούν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και τις επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις, τις επενδύσεις στην περιοχή, ζητήματα του κλάδου του οίνου, του λατομικού νόμου, το καθεστώς της ΕΤΒΑ στις ΒΙΠΕ, τον ρόλο των Τραπεζών που υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών των επιχειρήσεων στο θέμα της κρίσης λόγω Covid-19, προτάσεις για την εξωστρέφεια, τον ρόλο του Επιμελητηρίου Δράμας στην καινοτομία με τις υπό κατασκευή θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων στον χώρο του, καθώς και τεχνικά ζητήματα και αστοχίες που πρέπει να διορθωθούν σε αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων. Ακόμη, ζητήθηκε η υποστήριξη του κ. Καράογλου και τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος του Υπουργείου σε επιχειρηματικά σχέδια που υποβλήθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο και αναμένουν τις εγκρίσεις να υλοποιηθούν.
Τέλος διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά από τον Υφυπουργό κ. Καράογλου και τον Πρόεδρο κ. Γεωργιάδη, η άριστη μέχρι τώρα συνεργασία Υπουργείου και Επιμελητηρίου, για όλα τα θέματα αρμοδιότητας, καθώς επίσης και η κοινή βούληση για περαιτέρω ενέργειες τόσο στην επίλυση ζητημάτων της επιχειρηματικότητας, όσο και από κοινού υλοποίηση δράσεων υποστήριξης.