ΑΡΘΡΟ

Του Θεόφιλου Ξανθόπουλου

Βουλευτή Ν. Δράμας

Τομεάρχη Δικαιοσύνης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν το Συνέδριο. Ένα Συνέδριο που άργησε να γίνει και που είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνει, ειδικά με τις συνθήκες που ενέσκηψαν στην χώρα το τελευταίο διάστημα. Η υγειονομική κρίση, η κρίση ακρίβειας και ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας συνιστούν μια εκρηκτική κυριολεκτικά συνθήκη, όπου συναιρούνται η υγεία των Πολιτών, η οικονομία της χώρας και τα γεωπολιτικά ζητήματα. Τα Συνέδρια για τα Κόμματα της Αριστεράς είναι εξ ορισμού σημαντικά γεγονότα, ειδικά όμως το επόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αποκτά κομβικό χαρακτήρα γιατί είναι το πρώτο συνέδριο του Κόμματος που γίνεται μετά την ήττα του 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλα αυτά, να βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχοντας ψηφισθεί από το 32% των Πολιτών, ήτοι έχοντας το υψηλότερο ποσοστό αριστερού κόμματος στην Ευρώπη και όντας, εκ των πραγμάτων, η βασική δύναμη ανατροπής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης.

Η προσυνεδριακή συζήτηση που διεξάγεται χαρακτηρίσθηκε από αξιόλογη συμμετοχή των μελών του και από έναν έντονο πολλές φορές αλλά γόνιμο διάλογο. Οι θέσεις του Συνεδρίου προσπαθούν να εκφράσουν την Αριστερά του αύριο στις συνθήκες του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, έχοντας μάλιστα την πρωτοφανή εμπειρία διακυβέρνησης της χώρας, που συμμετέχει σε υπερεθνικούς οργανισμούς (Ε.Ε & ΝΑΤΟ) και δη στον σκληρό τους πυρήνα. Φιλοδοξούμε να εμπνεύσουμε αρχικά και στην συνέχεια να συμπαρασύρουμε τον κόσμο σε μία συζήτηση, που δεν θα αφορά στενά μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους του αλλά ευρύτερα τμήματα της Ελληνικής Κοινωνίας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να διευρύνουμε το πολιτικό και εκλογικό μας ακροατήριο. Να οικοδομήσουμε μια πλατιά συμμαχία των θιγομένων από την πολιτική της κυβέρνησης, των υποτελών τάξεων, όπως λέγαμε παλιότερα, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην Κοινωνία. Γνωρίζουμε ότι κατά την κυβερνητική μας θητεία στηρίξαμε τους πολλούς και τους από κάτω γιατί αυτό επέβαλαν οι δεσμεύσεις μας, οι αξίες μας. Αλλά και γιατί αυτό απαιτούσαν οι συνθήκες μετά από μια 5ετία σκληρών και ανεπιτυχών μνημονιακών πολιτικών. Γνωρίζουμε όμως ότι σήμερα, που η Χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων και αυτό είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., χρειάζονται άλλου είδους κοινωνικές συμμαχίες, ώστε να συμπεριλάβουμε και ευρύτερα τμήματα της μεσαίας τάξης και να δώσουμε ένα ανάλογο όραμα και περιεχόμενο στην πολιτική μας. Ένα όραμα κι ένα πολιτικό σχέδιο, στο οποίο και μεσαία στρώματα θα αναγνωρίζουν το είδωλό τους και θα αντιλαμβάνονται ότι τα αφορά και τα εμπεριέχει.

Κομβικό σημείο των θέσεων αποτελούν οι προτάσεις του Προέδρου για την απευθείας εκλογή Προέδρου και Κ.Ε. από το σύνολο των μελών του Κόμματος, η περιφερειακή οργάνωση του Κόμματος, η ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα, η πρόβλεψη για θητείες στα όργανα και τις θέσεις αιρετών. Πρέπει δε να επισημανθεί ότι τόσο η εκλογή του Προέδρου όσο και της Κ.Ε. θα γίνεται μετά το συνέδριο, και φυσικά θα ψηφίζουν ΜΟΝΟ μέλη του Κόμματος και όχι όποιος είχε τη διάθεση έναντι αντιτίμου να εκφράσει την προτίμησή του.

Βεβαίως οι απόψεις αυτές, ειδικά της απευθείας εκλογής του Προέδρου και της Κ.Ε. προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση εντός και εκτός Κόμματος. Προκάλεσαν όμως και τον ενθουσιασμό και την στράτευση πάρα πολλών μελών, νέων και παλιών, οι οποίοι βλέπουν να αποκτούν κυρίαρχο ρόλο στα κορυφαία ζητήματα λειτουργίας του Κόμματος, στηρίζουν τις προτάσεις αυτές με την ελπίδα της ανανέωσης αλλά και της σύζευξης του Κόμματος με την Κοινωνία. Η αίσθηση ότι οικοδομούμε ένα Νέο Κόμμα, που ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες είναι κυρίαρχη και μας δίνει την αίσθηση ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο. Ανταμώνουμε 14 με 17 Απριλίου, όπου ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει.

*Το άρθρο του κ. Ξανθόπουλου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022