ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΨΙΑ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΓΟΡΑΣ – ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΩΝΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

  • Κ. Παπαζώτου, Αντιδήμαρχος Δήμου Δοξάτου: «Ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Παπαδόπουλο για το πραγματικό ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση σε κάθε κάλεσμά μας»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Επίσκεψη στην Περιστεριά του Δήμου Δοξάτου πραγματοποίησε, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από στελέχη του Δήμου, τον Δήμαρχο κ. Θέμη Ζεκερίδη και τους Αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών, Διαφάνειας και Προγραμματισμού κ. Κυριακή Παπαζώτου, Οικονομικών κ. Δημήτρη Καραμπακάλη, Καθαριότητας & Πρασίνου δημοτικής ενότητας Δοξάτου κ. Ιπποκράτη Χατζηπροδρόμου, μετέβησαν στον οικισμό της Περιστεριάς όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγοράς κ. Αναστάσιος Τοπαλίδης, καθώς και πολίτες – κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ήταν εκεί προκειμένου να συζητήσουν και να βρουν λύση για την άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου (από τα Κύργια μέχρι και την Περιστεριά) καθώς και για την κατακρήμνιση βράχων που γίνεται συνεχώς σε ορισμένα σημεία, εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ωστόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να έχει πλησιάσει την περιοχή για να βρει λύση στο υφιστάμενο και σοβαρό πρόβλημα. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σχετική αυτοψία στο συγκεκριμένο δρόμο, ο οποίος βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη στον Δήμο Δοξάτου μέσα στο 2021, καθώς την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ο κ. Παπαδόπουλος είχε επισκεφτεί τον Δήμο Δοξάτου, όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή μελών της Διοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων, σχετικά με τον προγραμματισμό έργων για την τρέχουσα χρονιά, η οποία ξεκίνησε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλου και του κλιμακίου του Δήμου Δοξάτου στην Περιστεριά, στην αίθουσα του σχολείου, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε μία εκτενής συζήτηση όπου εξετάστηκαν διεξοδικά και με κάθε λεπτομέρεια η διευθέτηση του συνολικού αυτού προβλήματος και κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις από τους παριστάμενους.

Όσον αφορά το πρόβλημα με τις κατολισθήσεις, θα εξεταστεί κάθε δυνατότητα για την επίλυση του προβλήματος, αν και από τις πρώτες απόψεις που κατατέθηκαν φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολο έως αδύνατο να επιλυθεί. Σχετικά με τη βελτίωση του δρόμου, με στόχο την ασφάλεια των πολιτών και την άνετη πρόσβαση στον ορεινό οικισμό της Περιστεριάς, ειπώθηκε πως θα διορθωθεί και υπήρξε δέσμευση ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Βέβαια, φαίνεται πως η Περιστεριά είναι ένα χωριό με πολλά προβλήματα, τα οποία η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν έλυσε, αλλά ούτε καν προσπάθησε να ασχοληθεί. Άλλωστε, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρώην Δήμαρχος Δοξάτου και στελέχη της πρώην Δημοτικής Αρχής δεν επισκέφτηκαν τον οικισμό, ούτε καν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, πάντως, ευχαρίστησε τόσο τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλο όσο και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής για το ενδιαφέρον τους.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος σε συνεργασία πάντα με την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου επισκέφθηκαν σημεία του κάμπου του Δήμου Δοξάτου, ξεκινώντας από το αγρόκτημα του Καλαμώνα, όπου και είδαν από κοντά το αποτύπωμα που άφησε η πλημμύρα της τελευταίας εβδομάδας.

Υπήρξε συνάντηση με καλλιεργητές και κτηνοτρόφους της περιοχής καθώς και με τον Πρόεδρο της Κοινότητας του Καλαμώνα και διαπιστώθηκε η ανάγκη πως πρέπει άμεσα και ταχύτατα να υπάρξουν εκ νέου παρεμβάσεις σχετικά με την όδευση των υδάτων και την εκτόνωσή τους από τα σημεία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια πλημμυρικών φαινομένων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε πως άμεσα θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε κανάλια και αποστραγγιστικές τάφρους και τόνισε μάλιστα πως έχουν δεσμευτεί κονδύλια και άμεσα θα πραγματοποιηθούν αυτές οι εκ νέου παρεμβάσεις με νέα δεδομένα και επανασχεδιασμό για το σύνολο της περιοχής.

Τονίστηκε επίσης πως θα συνεχιστεί ο καθαρισμός των ήδη υπαρχόντων αρδευτικών καναλιών προς αποφυγή ζημιών τόσο στις καλλιέργειες όσο και στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Κ. Παπαζώτου: «Όλοι μαζί, συνεχίζουμε»

 

Σε ανάρτησή της, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου αναφέρθηκε τόσο στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Παπαδόπουλου σε Περιστεριά και Καλαμώνα όσο και για αυτήν στο Δημαρχείο, στεκόμενη στη συνεχή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Περιφέρεια Α.Μ.Θ./Π.Ε. Δράμας. Παράλληλα, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου στάθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος, παραθέτοντας τον σχεδιασμό που υπάρχει για την επίλυσή τους.

Συγκεκριμένα η κ. Παπαζώτου ανέφερε τα εξής:

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ: Επισκεφτήκαμε την Περιστεριά για να βρούμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα αυτό των κατολισθήσεων και της άσχημης κατάστασης του οδικού δικτύου από την Αγορά μέχρι και την Περιστεριά που έχει σαν αποτέλεσμα να διατρέχει μεγάλο κίνδυνο κάθε διερχόμενος.

Οι κάτοικοι της Περιστεριάς εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις υποσχέσεις προηγούμενων διοικήσεων και την ανασφάλεια που νιώθουν με το υφιστάμενο πρόβλημα.

Με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Παπαδόπουλο οργανώσαμε τα πρώτα βήματα που είναι προϋπόθεση για τη διεκδίκηση λύσης και χρηματοδότησης. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά δεσμευόμαστε για την εντατική προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών και η άνετη πρόσβαση προς τον ορεινό αυτόν οικισμό.

 

ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Εντοπισμός σε από κοινού εξορμήσεις σημείων με συχνές πλημμύρες που έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνονται σοδειές, να κινδυνεύουν ιδιοκτησίες εδώ και πολλά χρόνια. Κατά την περιοδεία μας με τον Αντιπεριφερειάρχη για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε η ανάγκη επέμβασής του ίδιου καθώς και του Δήμου και η συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα, τον ΤΟΕΒ, ώστε να δοθεί μία λύση που θα έχει τις ελάχιστες επιπτώσεις και ταυτόχρονα θα είναι αντικειμενική.

Πληγέντες διαμαρτυρήθηκαν ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον με την πρόφαση ότι είναι θέμα αποκλειστικά και μόνο του ΤΟΕΒ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε πως άμεσα θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε κανάλια και αποστραγγιστικές τάφρους και τόνισε πως έχουν δεσμευτεί κονδύλια και άμεσα θα πραγματοποιηθούν αυτές οι εκ νέου παρεμβάσεις με νέα δεδομένα και επανασχεδιασμό για το σύνολο της περιοχής. Τονίστηκε επίσης πως θα συνεχιστεί ο καθαρισμός (καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έργο προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ) των ήδη υπαρχόντων αρδευτικών καναλιών προς αποφυγή ζημιών τόσο στις καλλιέργειες όσο και στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΔΟΞΑΤΟ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΡΙ: Έργο αρχικού προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ. Τα τμήματα και οι παρεμβάσεις υποδείχτηκαν από την Τεχνική μας Υπηρεσία με κριτήρια την αναγκαιότητα και την επικινδυνότητα την περασμένη άνοιξη, ακολούθησε η εκπόνηση της μελέτης από υπαλλήλους της Περιφέρειας (τους οποίους ευχαριστούμε πολύ) και τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης από τον ανάδοχο όπως μας ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης στη συνάντηση που είχαμε.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΑ ΔΟΞΑΤΟΥ ΕΩΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟ: διασφαλίστηκε το ποσό των 1.000.000,00 ευρώ και σύντομα θα ξεκινήσει μία δράση πολύ σημαντική για το Δήμο μας καθώς εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, τη θωράκιση του οικισμού του Δοξάτου, θα έχει και αναπτυξιακή διάσταση.

Σημαντική εξάλλου ήταν και η παρέμβαση της Περιφέρειας με το καθαρισμό τμημάτων αυτής της διαδρομής προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ.

ΝΗΣΙΔΑ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια για την εκπόνηση της μελέτης για την ανάπλαση της νησίδας κυκλοφορίας η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα για να προχωρήσει η Περιφέρεια στην χρηματοδότηση του έργου μέσω ΠΔΕ

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε και έργα της Περιφέρειας που σχεδιάστηκαν την προηγούμενη περίοδο, τα οποία ωστόσο ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και αφορούν ασφαλτοστρώσεις (Σφαγεία, Μικροχώρι-Φτελιά, Κούρος – Σκαρή) μέρος των οποίων αφορούσε τον Δήμο μας.

Τέλος, είναι πολύτιμη η βοήθεια που μας προσφέρει η Περιφέρεια με την παροχή φορτηγού που είναι απαραίτητο για την μεταφορά χαλικιών σε κτηνοτροφικές μονάδες με ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει και υλοποιείται σε συνεργασία και με τον Πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Ιωάννη Κιτσουκάκη.

Ευχαριστούμε πολύ τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο για την συμβολή του στην επίτευξη στόχων που παρέχει στον Δήμο μας τη δυνατότητα να υλοποιεί μεγάλα έργα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Παπαδόπουλο για το πραγματικό ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση σε κάθε κάλεσμά μας.

Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί δελτίο τύπου με τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, έργα που έχουν ξεκινήσει και αυτά που δρομολογήθηκαν τον πρώτο χρόνο της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής σε κάθε χωριό του Δήμου μας!

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Περιφέρεια θα είναι δίπλα μας…

Όλοι μαζί, συνεχίζουμε…!