Συναυλία με έργα του L.V. Beethoven για βιολοντσέλο και πιάνο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 19.00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, με τους Δημήτρη Πάτρα (στέλο) και Μαριλένα Λιακοπούλου (πιάνο).
Πρόγραμμα συναυλίας
12 Παραλλαγές σ’ ένα θέμα από τον «Ιούδα Μακαβαίο» του G. Haendel, σε σολ μείζονα, WoO 45
1η Σονάτα, έργο 5, αρ. 1, σε φα μείζονα
-Adagio sostenuto – Allegro
-Allegro vivace
12 Παραλλαγές στο θέμα «Ein Mädchen oder Weibchen» από τον «Μαγεμένο Αυλό» του W. A. Mozart, έργο 66
2η Σονάτα έργο 5, αρ. 2 σε σολ ελάσσονα
-Adagio sostenuto ed espressivo – Allegro molto più tosto presto
-Rondo Allegro
Δημήτρης Πάτρας
Ο Δημήτρης Πάτρας, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους έλληνες ερμηνευτές της γενιάς του. Αφού ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές κοντά σε δια-
κεκριμένους σολίστ και παιδαγωγούς όπως ο F.J. Sellheim (Ανόβερο, Γερμανία) και André Navarra (Βιέννη, Αυστρία), ξεκίνησε την καριέρα του, με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλίων της Ελλάδος και της υπόλοιπης Ευρώπης.
Το ρεπερτόριο του καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικών δημιουργιών, από το μπαρόκ μέχρι τα τελευταία έργα των σημαντικότερων συνθετών της εποχής μας, μερικά από τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά για τον ίδιο. Εκτός από τις πολυάριθμες εμφανίσεις του σε συναυλίες ατομικές, μουσικής δωματίου αλλά και ως σολίστ με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες, ο Δημήτρης Πἀτρας έχει επίσης συμμετάσχει ως σολίστ βιολοντσέλου σε παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου, σύγχρονου χορού και multimedia performances. Διετέλεσε επί δεκαπενταετία Α´ κορυφαίος σόλο βιολοντσελίστας στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα με τις εμφανίσεις, η αγάπη για την Τέχνη του τον οδήγησε στη διδασκαλία. Δίδαξε σε πολυάριθμα διεθνή master classes σε όλον τον κόσμο, είναι Υπεύθυνoς του Τμήματος Βιολοντσέλου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, και είναι τακτικός καθηγητής βιολοντσέλου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδρύσει το σύνολο βιολοντσέλου “Violoncellissimo” το οποίο αποτελείται από 30 και πλέον τσελίστες, -όλοι τους απόφοιτοι της τάξης του -, θέλοντας να αναδείξει τις ανεξάντλητες ηχητικές δυνατότητες έκφρασης του οργάνου, και για το οποίο σύνολο ήδη έχουν γραφτεί έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών που παρουσιάζονται με μεγάλη επιτυχία.
Μαριλένα Λιακοπούλου
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε πιάνο (τάξεις Νόρας Λουκίδου και Τζένης Σημηριώτη) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτηση της, συνέχισε τις σπουδές της δίπλα στον διεθνούς φήμης πιανίστα Bernard Ringeissen (Παρίσι), και στράφηκε ιδιαίτερα στην ερμηνεία της γαλλικής μουσικής.
Εμφανίζεται συχνά σε σόλο ρεσιτάλ και ως σολίστ με ορχήστρες στις ελληνικές και ευρωπαϊκές σκηνές και ακολουθεί μια πλούσια καριέρα στο χώρο της μουσικής δωματίου, συμπράττοντας με εξέχοντες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Το ρεπερτόριο της καλύπτει μια ευρεία γκάμα έργων για σόλο πιάνο, κονσέρτων και έργων μουσικής δωματίου.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Τρίο Θεσσαλονίκης. Από το 1991 κατέχει τη θέση της Α’ κορυφαίας στο πιάνο στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα με τη μουσική σταδιοδρομία της, η Μ.Λιακοπούλου ακολούθησε νομικές σπουδές, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δίκαιο της Τέχνης.