Από αριστερά: Γ. Γούναρης, Πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Στ. Ανδριοπούλου, στέλεχος του Γραφείου Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Π.Ε. Δράμας, Γρ. Παπαεμμανουήλ, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Λ. Θεοδωρίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Εμπορίου της Π.Ε. Δράμας

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ EUROPE DIRECT ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

 

Επιστημονική ημερίδα με θέμα την αξιοποίηση των υποπροϊόντων του αγροτοβιομηχανικού τομέα και τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων των επιχειρήσεων του κλάδου διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας και το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 στις 10.00 στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Δράμας.

Σχετική συνέντευξη τύπου, για την επιστημονική ημερίδα, παραχώρησαν την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, κ. Γιάννης Γούναρης και το στέλεχος του Γραφείου Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Π.Ε. Δράμας κα Στέλλα Ανδριοπούλου. Στη συνέντευξη τύπου ήταν παρούσα και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Εμπορίου της Π.Ε. Δράμας κα Λίζα Θεοδωρίδου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε ότι η ημερίδα ήταν μια ιδέα του Καθηγητή κ. Γούναρη, «που από καιρό είχε μοιραστεί μαζί μας και σε μια ομάδα εργασίας που έχουμε συστήσει για τη Δραμοινογνωσία και ήδη είναι σε εξέλιξη η διοργάνωσή της, για την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα σε επόμενο χρόνο, είχε πέσει στο τραπέζι αυτή η ιδέα του Καθηγητή κ. Γούναρη για τη χρήση της βιοτεχνολογίας και για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της και πως μπορούν να αναπτυχθούν κάποιες επιχειρήσεις γύρω από αυτόν τον τομέα». Όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «εμείς, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Εμπορίου, προωθήσαμε αυτή την ιδέα και διοργανώνουμε αυτή την επιστημονική ημερίδα».

Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας απεύθυνε κάλεσμα στην επιχειρηματική κοινότητα της Δράμας να παρακολουθήσει αυτή την ημερίδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν προοπτικές στον τομέα αυτό, που πραγματικά δεν τις γνωρίζουμε και μπορούν να δώσουν έναν αναπτυξιακό αέρα και στην περιοχή μας, αλλά και στην οικονομία μας. Για αυτό το λόγο νομίζω θα πρέπει να δώσει δυναμικό παρών ο επιχειρηματικός κόσμος της Δράμας σε αυτήν την ημερίδα. Εμείς έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε τέτοιου είδους ιδέες και εμπράκτως να είμαστε κοντά στο επιχειρείν του τόπου μας».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Γούναρης εξέφρασε την ικανοποίησή του, «γιατί ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ δέχτηκε με ανοιχτό μυαλό την ιδέα αυτή». Όπως είπε ο Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, «είμαι πολύ καινούργιος στο Τμήμα. Μετά από 40 χρόνια ακαδημαϊκής εμπειρίας ήρθα στον τόπο μου και πριν ένα χρόνο ανέλαβα την προεδρία του Τμήματος, το οποίο είναι πολύ νέο, δύο ετών, και είναι τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας. Η Οινολογία βέβαια είναι μέρος της Βιοτεχνολογίας».

Ακόμη, ο κ. Γούναρης σημείωσε: «Η οικονομία αλλάζει διεθνώς. Πρέπει να προσαρμοστούμε, και ο τόπος μας, στις νέες απαιτήσεις. Η διαχείριση προϊόντων που θεωρούνται απόβλητα και άχρηστα είναι ο τομέας με την κύρια έμφαση σήμερα διεθνώς και τα απόβλητα εδώ στην περιοχή μας είναι από ελαιοτριβεία, από τυροκομεία, από οινοποιεία. Όλα αυτά περιέχουν ουσίες χρήσιμες, σαν φάρμακα, σαν τρόφιμα, σαν πρώτες ύλες βιομηχανίας, με επεξεργασία με μεθόδους βιοτεχνολογίας μπορούμε να παράγουμε όλα αυτά τα χρήσιμα μικρομόρια.

Υπάρχουν βέβαια διάφορα είδη επιστημόνων, υπάρχει και μία κατηγορία στην οποία κι εγώ πιστεύω ότι ανήκουμε, ότι δεν βλέπουμε την επιστήμη αφηρημένα. Θέλουμε να έχει εφαρμογή στη δημιουργία πλούτου για όλους. Για όλους τους συμμετέχοντες και για το κοινό. Επομένως είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να δώσουμε μερικές ιδέες και στους νέους επιχειρηματίες, αλλά και στους παλαιότερους επιχειρηματίες, να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε κάθε τι που θα δουν ότι είναι πολύ χρήσιμο».

Ο κ. Γούναρης, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας: «Ευτυχώς έχουμε στην ημερίδα αυτή και εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων. Εμείς μπορούμε να δώσουμε την τεχνογνωσία. Το θέμα της επιχειρηματικότητας ανήκει στους επιχειρηματίες και τα θέματα των χρηματοδοτήσεων ανήκουν στους εκπροσώπους της Ε.Ε. Νομίζω ότι με λίγη προσοχή θα πάμε πολύ καλά. Εγώ πάντως είμαι αποφασισμένος για τα τελευταία ακαδημαϊκά μου χρόνια, που θα είμαι στο Πανεπιστήμιο, να προσφέρω ό,τι μπορώ καλύτερο».

Τέλος, η κα Ανδριοπούλου, στο πλαίσιο της συνέντευξη τύπου, ανέφερε: «Με χαρά, όταν μας προτάθηκε να συμμετέχουμε και να συνεργαστούμε για αυτή την επιστημονική ημερίδα, αποδεχτήκαμε την πρόταση, γιατί ως Europe Direct Α.Μ.Θ. και ως γραφείο ενημέρωσης και πληροφόρησης της Ε.Ε., θέλουμε να υποστηρίξουμε την τεχνολογία, την εξέλιξη και την ανάπτυξη, με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε.

Η Δράμα πρώτη φορά έχει γραφείο πληροφόρησης και ενημέρωσης της Ε.Ε. και εγώ ως στέλεχος θέλω να δώσω μια υπόσχεση ότι θα εκμεταλλευτούμε όλα τα εφόδια και τα εργαλεία που μου δίνει αυτή η δυνατότητα αυτού του γραφείου.

Φυσικά ο κ. Γούναρης, ο κ. Παπαεμμανουήλ και η κα Θεοδωρίδου ήταν πολύ ωραία η ιδέα τους, γιατί για πρώτη φορά θα δώσει σε ένα τμήμα τεχνολογία, εξέλιξη, ανάπτυξη, αγροτική ανάπτυξη στη Δράμα. Εμείς θα συμμετέχουμε. Αποδέχτηκε ο κ. Γεώργιος Μαθιουδάκης, ο οποίος είναι Συντονιστής Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης στην αντίστοιχη Διεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να συμμετέχει με μία ενδιαφέρουσα εισήγηση, στην οποία θα προτείνει, θα παρουσιάσει, τις δυνατότητες χρηματοδότησης σε ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

Το Γραφείο είναι ανοιχτό σε όλους τους Δραμινές και τις Δραμινές. Ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν λίγο καιρό και θα αποδεχτούμε όλες τις ενδιαφέρουσες προτάσεις σε τέτοιους τομείς ανάπτυξης και εξέλιξης για τη Δράμα. Βρίσκεται στο Διοικητήριο, στον 4ο όροφο, στο 418 γραφείο, στην Π.Ε. Δράμας».

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

10.15- 10.30 Προσέλευση – εγγραφές

10.30-11.00 Χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γ. Παπαεμμανουήλ

Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων

11.00-11.30 «Η χρήση της Βιοτεχνολογίας για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της Αγροτο – Βιομηχανίας», Ιωάννης Γούναρης, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

11.30-12.00 «Δυνατότητες Χρηματοδότησης Ιδιωτικών Επενδύσεων κατά τις προγραμματικές περιόδους 2014-2023 και 2024-2027 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)», Γεώργιος Μαθιουδάκης, Συντονιστής Πολιτικής Αγροτικής Ανάπτυξης, Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Ε.)

11.45-12.00 Ερωτήσεις – Συμπεράσματα