Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Δ. Μπλούχος είχε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υπουργό κ. Γιώργο Γεωργαντά, με τον οποίο συζήτησαν διεξοδικά όλα τα φλέγοντα αγροτικά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Δράμας.

Ο Υπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά, έπειτα από 6 χρόνια ο αγροτικός κόσμος θα τύχει του ευεργετήματος το οποίο δικαιούται, που είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τη χρήση του πετρελαίου κίνησης. Πρόκειται για μια κρατική δαπάνη, ύψους 70 εκατομμυρίων €, δια της οποίας στηρίζεται η πρωτογενής μας παραγωγή και ενισχύεται το εισόδημα των αγροτών μας.

Ο κ. Μπλούχος έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων, αναφορικά με την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που είναι υποχρεωτική μετά από αναγκαστικές σφαγές λόγω ζωονόσων. Ο κ. Μπλούχος αναφέρθηκε εκτενώς και στο ότι πρέπει να υπάρξει κάποια σχετική πρόνοια λόγω των έκτακτων συνθηκών που ζουν οι κτηνοτρόφοι μας, ώστε οι αποζημιώσεις αυτές να είναι ακατάσχετες και αφορολόγητες. Μόνον έτσι θα αποτελούν αποτελεσματική συνεισφορά στον κόπο του παραγωγού.

Ο Βουλευτής Δράμας επίσης αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση και στα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν σε νέους αγρότες που ασχολούνται με τις βιολογικές καλλιέργειες.

Εκφράστηκε επίσης η προσωπική του ικανοποίηση, για τις πρώτες αποτυπώσεις που αφορούσαν στις ζημιές από τις καλοκαιρινές χαλαζοπτώσεις στην περιοχή μας, ενώ δεν παρέλειψε ο κ. Μπλούχος να αναφέρει τους προβληματισμούς του για τις αντικειμενικές δυνατότητες πλέον του προσωπικού του ΕΛΓΑ. Κάνοντας αναφορά  στο υφιστάμενο και πεπερασμένο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, τόνισε ότι με δεδομένες τις αντικειμενικές συνθήκες και τις υψηλής αξίας καλλιέργειες της περιοχής μας είναι μεγάλη η αναγκαιότητα της επέκτασης του σχεδιασμού της νέας ενεργητικής αντιχαλαζικής προστασίας.

Στο πέρας της συνάντησης, ο κ. Μπλούχος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η συνεργασία που είχα και σ’ ετούτη τη συνάντηση με τον Υπουργό κ. Γεωργαντά, ήταν σημαντική. Πρόκειται για ένα άγγιγμα πολύ ιδιαίτερων θεμάτων της πρωτογενούς παραγωγής που αφορούν στον Νομό μας. Τον ευχαριστώ πολύ για την ευαισθησία και την ενάργειά του. Έτι περαιτέρω, τον ίδιο και όλη την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την ένταξη με το ποσό των 1.281.200 € στην “Δράση: 4.3.4 Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις”, των Δήμων Δράμας (500.000 €) και Προσοτσάνης (781.200 €). Είναι υποδειγματικός ο τρόπος με τον οποίο αυτή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακουμπά και επιλύει τα θέματα της πρωτογενούς οικονομίας μας».