ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Συνάντηση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου με Προέδρους Δημοτικών Συμβουλίων Δήμων του Νομού Δράμας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου 2022, στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου, μετά από πρωτοβουλία του κ. Παπαθεοδώρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, Προσοτσάνης κ. Μάρκος Σταυρίδης και Παρανεστίου κ. Τάσος Στυλιανίδης, ενώ απουσίαζαν για λόγους υγείας οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Δοξάτου κ. Γιάννης Χαριτωνίδης και Κ. Νευροκοπίου κ. Θοδωρής Ιφόγλου.

Ο κ. Παπαθεοδώρου, στις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τους Προέδρους για την ανταπόκριση στην πρόσκληση και ανέφερε: «Είναι η πρώτη φορά, αν δεν απατώμαι, που γίνεται μία τέτοιου είδους συνάντηση μεταξύ των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων και εμού. Έχω κάνει από την αρχή της θητείας ακόμη μια περιοδεία, έναν κύκλο, μια παράσταση στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων σας για να υπάρχει η επαφή και η συνεργασία. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία περιοδείας συνάντησης με τα Τοπικά Συμβούλια των Κοινοτήτων για να αφουγκραζόμαστε περισσότερο τα προβλήματα, αλλά θεώρησα ότι είναι σωστό και καλό να γίνει μια συνάντηση μεταξύ μας, προκειμένου να συζητήσουμε τις εμπειρίες μας, τις ανησυχίες μας και γενικότερα όλους τους προβληματισμούς μας, ιδίως ενόψει της αυτής της χρονικής συγκυρίας, όπου αναμένεται η αλλαγή στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών οργάνων εκ μέρους του Υπουργείου. Τουλάχιστον αυτό γνωρίζουμε μέσω της Ένωσης Περιφερειών. Είναι στα σκαριά, επίσης από το Υπουργείο, και ένα γενικότερο νομοσχέδιο περί της καταστατικής θέσης των αιρετών. Συνεπώς, θεωρώ, ότι όλοι μας από την εμπειρία μας έχουμε να εισφέρουμε πράγματα σε αυτή τη διαδικασία.

Να σας ενημερώσω ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, έχει συσταθεί εκ μέρους των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας μια τριμελής επιτροπή, η οποία διαβουλεύεται με το Υπουργείο για τις εξελίξεις και συμβάλλει μέσω της κατάθεσης προτάσεων στην Ένωση Περιφερειών για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων. Τυχαίνει να είμαι μέλος σε αυτή την επιτροπή, οπότε μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι έχουμε καταθέσει αρκετές φορές τις προτάσεις μας για να γίνουν οι κανονισμοί λειτουργίας πιο αποδοτικοί, τα Συμβούλια να γίνουν πιο λειτουργικά και τέλος πάντων να ξεπεραστούν και οι πολλές φορές νομοθετικές αντιφάσεις που έχουν προκύψει, διότι από τον “Καλλικράτη”, τον νόμο 3852 του 2010 μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει αλλαγές και από τον “Κλεισθένη” το 2018, ο οποίος μας οδήγησε στην απλή αναλογική, άρα στην έλλειψη πλειοψηφιών, και από τις τροπολογίες του Θεοδωρικάκου, τον νόμο 4623 του 2019, ο οποίος ήρθε να ενισχύσει την κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών, αλλά πολλές φορές αυτές οι διορθωτικές κινήσεις, επειδή δεν κάλυπταν όλα τα ζητήματα, δημιουργούσαν και κενά νόμου, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε.

Θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω. Να πω ότι θα ήταν καλό να μπορέσουμε να επαναλάβουμε στο μέλλον τη συνάντησή μας αυτή και με την παρουσία και των δύο συναδέλφων, του Δοξάτου και του Κ. Νευροκοπίου, που για λόγους υγείας αμφότεροι απουσιάζουν, και να καθιερώσουμε τις συναντήσεις μας, γιατί πιστεύω ότι σίγουρα ο ένας έχει να εισφέρει πολλά στον τρόπο λειτουργίας του άλλου».

Ο κ. Καραμπατζάκης ευχαρίστησε τον κ. Παπαθεοδώρου για την πρόσκληση και σημείωσε: «Θεωρώ κι εγώ προσωπικά, αν και είμαι νέος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και πλέον αντιμετωπίζω κι εγώ μια νέα πραγματικότητα από την προηγούμενη εμπειρία μου που είχα στην προηγούμενη θητεία ως Αντιδήμαρχος και μέλος Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Δράμας. Παρόλα αυτά όμως θεωρώ ότι είναι σημαντικό να βρισκόμαστε -το θεωρώ μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία- και για να γνωριζόμαστε μεταξύ μας, αλλά και πολλές φορές έχουμε θέματα οι γραμματείες των Προέδρων που μπορούν να τα λύνουν με μια απλή επικοινωνία και να ανταλλάσσουν εμπειρίες. Φυσικά από την στιγμή που τίθεται και συζήτηση για την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου της λειτουργίας των οργάνων των Δήμων, είναι αυτό σημαντικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τις εμπειρίες στο κεντρικό κράτος και να επιτύχουμε καλύτερα νομοθετήματα. Σας ευχαριστούμε και πάλι και ελπίζουμε να επαναληφθεί αυτή η συνάντηση».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Σταυρίδης ευχαρίστησε κι αυτός τον κ. Παπαθεοδώρου για την πρόσκληση και επεσήμανε: «Χαιρετίζω αυτή την πρωτοβουλία. Είναι κάτι το πρωτοφανές το οποίο έχει γίνει. Θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση θα είναι μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, η οποία αφορά τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζουμε στις τοπικές μας κοινωνίες και κοινότητες και για αυτό το λόγο βρίσκομαι εδώ. Πιστεύω ότι κάθε πρόσκληση του κ. Παπαθεοδώρου αποτελεί ένα έναυσμα, ένα εφαλτήριο, για μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, αλλά και ενημέρωσης ως προς το μέλλον των τοπικών κοινοτήτων».

Τέλος, στις δηλώσεις του, ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε κι αυτός με τη σειρά του τον κ. Παπαθεοδώρου για τη συνάντηση και πρόσθεσε: «Θα είναι μια χρήσιμη συνάντηση. Θα ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις γύρω από τη λειτουργία των Συμβουλίων μας και ελπίζω να επαναληφθεί αυτό στο μέλλον για καλύτερη λειτουργία των Συμβουλίων».