Συνάντηση με την Βουλευτή Χανίων κα Ντόρα Μπακογιάννη είχαν την Πέμπτη 24 Μαΐου στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΕΙΕΤ κ. Αντώνης Μουντάκης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Σουρλόπουλος.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Περιφερειακός Τύπος καθώς και τα επικείμενα μέτρα στήριξης που σχεδιάζει η Κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΕΤ κατέθεσαν υπόμνημα με όλα τα θέματα που απασχολούν τον εβδομαδιαίο Περιφερειακό Τύπο, με κυριότερα:

1.Τα ασφαλιστικά ζητήματα, που αφορούν κυρίως χρόνιες εκκρεμότητες που δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα για τις εφημερίδες – επιχειρήσεις μας (εισφορά 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, επιστροφή ή συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την περίοδο 2017-2020 στον ΕΦΚΑ, πλήρης κάλυψη από τον ΕΔΟΕΑΠ όσων ιδιοκτητών καταβάλλουν εισφορές στον Οργανισμό, ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων και του είδους της εκδοτικής επιχείρησης περιφερειακού Τύπου κ.α.)

  1. Μέτρα στήριξης: Θεσμοθέτηση διαχρονικών και ουσιαστικών μέτρων στήριξης στον Περιφερειακό Τύπο, με βάση τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στον αρμόδιο Υπουργό κ. Οικονόμου.
  2. Εξόφληση Τιμολογίων για την καμπάνια Εμβολιασμού. Καθώς δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από μέλη της Ένωσής μας για την μη εξόφληση των Τιμολογίων που αφορούν την καμπάνια του Εμβολιασμού η οποία υλοποιήθηκε πριν από 10-12 μήνες, ζητάμε την άμεση εξόφληση των Τιμολογίων που αφορούν τις εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες και τις αντίστοιχες ιστοσελίδες.
  3. «Διανομή» εφημερίδων από τα ΕΛΤΑ Παρ’ ότι τα ΕΛΤΑ χρηματοδοτούνται γενναία κάθε χρόνο από το Κράτος για τη διακίνηση του Περιφερειακού Τύπου, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο η εξυπηρέτησή τους είναι από υποτυπώδης έως ανύπαρκτη. Εφημερίδες που διακινούνται ακόμη και στον ίδιο Νομό, φτάνουν στον συνδρομητή μας μετά από 7-10 μέρες (…), ενώ κάποιες φορές δεν φτάνουν ποτέ! Για τους εκτός Νομού συνδρομητές, ούτε λόγος! Έχει παγιωθεί πλέον η «πρακτική» να παραλαμβάνουν οι συνδρομητές μας και τα 4 φύλλα του μήνα την ίδια μέρα!
  4. Μηδενικός Φ.Π.Α. στις πωλήσεις φύλλων και τις συνδρομές: Επαναφέρουμε ένα χρόνιο αίτημά μας που θα δώσει έστω μια μικρή ανάσα στις εφημερίδες μας, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί παρά τις διαχρονικές διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει. Σήμερα ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 6% για τις πωλήσεις φύλλων και για τις συνδρομές.

Η κα Μπακογιάννη από την πλευρά της, αφού επισήμανε ότι ο Περιφερειακός Τύπος επιτελεί πολύ σοβαρό λειτούργημα και συμβάλλει σημαντικά στην σωστή ενημέρωση των πολιτών στην ελληνική επικράτεια, τόνισε ότι είναι επιτακτική και αναγκαία η στήριξή του μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει.

Επίσης, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ε.Ι.Ε.Τ. ότι θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες της Ένωσης για την επίλυση των προβλημάτων που της ετέθησαν, ενώ ζήτησε να έχει συνεχή ενημέρωση για την εξέλιξη των θεμάτων που αφορούν τον Περιφερειακό Τύπο.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. της ΕΙΕΤ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ