Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΔΡΑΜΑΣ

 

Σε ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δράμας, συνεχίζοντας τις εξωστρεφείς δράσεις της, συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με παραγωγικούς φορείς του νομού (Πέμπτη 7/5) για να συζητήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά και να ακούσει τους προβληματισμούς και τις θέσεις των φορέων.

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος από τους επαγγελματικούς φορείς οι κ.κ. Στέφανος Γεωργιάδης (Επιμελητήριο Δράμας), Αντώνης Σκουλίδης (Εμπορικός Σύλλογος), Όθωνας Μουρμούρης (Επαγγελματοβιοτέχνες), Άγγελος Καλλίας (Ξενοδόχοι), Ηλίας Ηλιάδης (Εστίαση), Πάρης Παπαδόπουλος (Αρτοποιοί), Μιχάλης Δρουγούτης (Συνεργεία), Μπάμπης Αλμπανόπουλος (Μάρμαρα). Δεν μπόρεσε να συμμετάσχει αλλά κατέθεσε γραπτά τις προτάσεις της η κ. Σοφία Κελετζή (Κομμωτές). Από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ παρόντες ήταν οι Νίκος Παππάς (Βουλευτής, πρ. Υπουργός), Νίκος Σκορίνης (μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Χατζησωκράτης  μέλος της ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία) και οι συνεργάτες τους. Από το ΣΥΡΙΖΑ Δράμας οι Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Βουλευτής Δράμας), Χρήστος Καραγιαννίδης (μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, πρ. Βουλευτής Δράμας) και Καρβούνης Δημήτρης (Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας).

Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επερχόμενη οικονομική κρίση αλλά και τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων τους. Το τοπίο χαρακτηρίστηκε κινούμενη άμμος. Τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν αρκούν για να δοθεί ανάσα αλλά ταυτόχρονα και ελπίδα για την επόμενη μέρα. Οι υποχρεώσεις τους στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα δημοτικά τέλη, στις δανειακές οφειλές γίνονται βρόγχος για όλους τη στιγμή μάλιστα που για δύο περίπου μήνες υπάρχουν μηδενικά έσοδα. Υπάρχει ανασφάλεια και προβληματισμός στην αγορά.

Οι προτάσεις που κατέθεσαν, σε μεγάλο βαθμό τέμνονται με τις θέσεις που ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» πριν μερικές εβδομάδες. Κοινή συνισταμένη αποτέλεσε πως η σημερινή οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να απαντηθεί παρά μόνο με εμπροσθοβαρή και γενναία, εκτός τραπεζικής λογικής, οικονομική ενίσχυση. Να στηριχτούν πολύτροπα οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Ο Νίκος Παππάς δήλωσε πως θα είμαστε απ’ ότι φαίνεται η χώρα με την μεγαλύτερη ύφεση σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν. Άρα οι ενισχύσεις πρέπει να είναι μη επιστρεπτέες και η πολιτεία να καταλάβει ότι τα λεφτά αυτά θα γυρίσουν στο κράτος. Η Κυβέρνηση ακολουθεί τακτική βλέποντας και κάνοντας, κάτι που ήδη παράγει αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία, ενώ φαίνεται ότι επιθυμεί την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου με τρόπο τέτοιο που θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα παράξει μεγάλη ανεργία. Δεν αξιοποιεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» που παρέδωσε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή το αξιοποιεί με το σταγονόμετρο, πολύ επιλεκτικά και αδιαφανώς. Ο κ. Παππάς τόνισε ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση δεν είναι τόσο συνόλου χρημάτων αλλά χρονικότητας των μέτρων και ποιότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεση στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασίας.

Συμφωνήθηκε απ’ όλους τους παριστάμενους να υπάρξει σταθερή επαφή κι ενημέρωση που θα αλληλοτροφοδοτεί και θα στηρίζει την προσπάθεια όλων των παραγωγικών τμημάτων της χώρας να βγούνε όρθιοι από την κρίση. Το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα αξιολογήσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν εκ μέρους των φορέων, ενώ όλοι δεσμεύτηκαν για νέα συνάντηση σε ένα περίπου μήνα.