ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

 

 

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης πραγματοποίησε θεσμική συνάντηση με τον κυβερνητικό Βουλευτή Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, προκειμένου για την ανάδειξη και επίλυση των τοπικών αστυνομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας, που υπηρετούν στις διάφορες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας.

Η Αντιπροσωπεία της ΕΑ.ΑΜΘ απαρτίζονταν από τον Πρόεδρο της Ένωσης Α/Υ ΔΡΑΓΟΥΔΑΚΗ Αναστάσιο, το Γενικό Γραμματέα Α/Β’ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ Άγγελο, τον Ταμία Ανθ/μο ΝΤΕΛΗΓΙΑΝΝΗ Πέτρο, τον Αντιπρόσωπο στην Ομοσπονδία (ΠΟΑΞΙΑ) Α/Υ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ιωάννη, τον Εκπρόσωπο στα Συμβούλια Μεταθέσεων Δ.Α Δράμας Α/Α’ ΤΖΑΤΖΟΥ Αστέριο και το μέλος της Γραμματείας Ανθυπαστυνόμων ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Αναστάσιο.

Η Ένωσή μας αρχικά ευχήθηκε στον κ. Βουλευτή καλή επιτυχία στο κοινοβουλευτικό έργο του. Στη συνέχεια αναπτύχτηκαν ζητήματα αναφορικά με την επικείμενη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με Σχέδιο Νόμου στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, προς άρση των προβλημάτων-δυσκολιών κατά τη πρακτική εφαρμογή τους από τους αστυνομικούς της χώρας, που δημιουργήθηκαν από το τελευταίο νομοθέτημα λίγο πριν την αλλαγή της κυβερνητικής σκυτάλης. Στο πλαίσιο της συζήτησης αναπτύχθηκαν τα θέματα που αντιμετωπίζει το Προαναχωριασιακό Κέντρο Κράτησης Δράμας στο Παρανέστι (κλειστή δομή αλλοδαπών), καθώς και τα ζητήματα (από αστυνομικής πλευράς) που προέκυψαν από την λειτουργία της ανοιχτής δομής αλλοδαπών προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας. Περαιτέρω εκ μέρους της Ένωσης τονίστηκε η αναγκαιότητα στελέχωσης προσωπικού, τόσο για τις αυξημένες ανάγκες του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Δράμας, όσο και λόγω της επικείμενης λειτουργίας των Φυλακών στο Νικηφόρο Δράμας, γεγονός που θα σηματοδοτήσει νέες υπηρεσιακές υποχρεώσεις για το αστυνομικό προσωπικό της Δ.Α Δράμας.

Τέλος, αναφερθήκαμε στα ειδικότερα ζητήματα του Διαβατηριακού Ελέγχου Τελωνείου Εξοχής, και στις υφιστάμενες ελλείψεις σε υπηρεσιακά οχήματα λόγω παλαιότητας ή φθοράς, στον καταπονημένο και ανασφαλή κατά περίπτωση υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αλεξίσφαιρα με ημερομηνία λήξης κλπ) και στην ανάγκη χορήγησης – ανανέωσης ατομικών ειδών εφοδίων για κάθε μάχιμο αστυνομικό της Δ.Α Δράμας.

Ο κ. Βουλευτής μάς ευχαρίστησε αρχικά για τη θεσμική παρουσία της Ένωσής μας προκειμένου να συζητηθούν τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους αστυνομικούς. Στο πλαίσιο αυτό μας ενημέρωσε ότι τα αστυνομικής φύσεως προβλήματα αποτελούν πρώτης προτεραιότητας για τον ίδιο και ήδη έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με την πολιτική και φυσική ηγεσία του σώματος, από τις οποίες έχει ειδική ενημέρωση. Καταρχάς ότι πέραν των έξι (6) αστυνομικών που αποσπάστηκαν μόλις προσφάτως από 31/10/2019 στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. και από άλλες υπηρεσίες της χώρας θα ακολουθήσει λίαν συντόμως (με βάση τις κεντρικές δεσμεύσεις που είχε) νέα ενίσχυση, αρκετά μεγαλύτερη σε αριθμό αστυνομικών. Κατά δεύτερο έχει κάνει συναντήσεις με τη πολιτική ηγεσία για τη δημιουργία Αυτοτελούς Γραφείου Ασύλου στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Δράμας, πράγμα που αποτελεί διαχρονικό αίτημα όλων των συνδικαλιστικών Ενώσεων, έχοντας λάβει τη θετική συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσίας.

Για το ζήτημα των τροποποιήσεων του Π.Κ και Κ.Π.Δ, καταθέσαμε την Επιστολή προτάσεων της Ομοσπονδίας μας (εστάλη μέσω e-mail σε όλους τους Βουλευτές). Σε σχέση με το ζήτημα των Φυλακών Νικηφόρου, μας γνώρισε ότι σύμφωνα με τη ενημέρωσή του όντως εντός του 2020 αναμένεται η λειτουργία τους ενώ η θέση του κ. Βουλευτή είναι η λειτουργία Αστυνομικού Τμήματος Μεταγωγών στο Νικηφόρο για τις ειδικές ανάγκες, ενώ τέλος για τα υπηρεσιακά οχήματα μάς γνώρισε ότι ήδη το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ επεξεργάζεται σχέδιο προμήθειας καινούργιων λειτουργικών οχημάτων μέσω leazing.

Κοινός στόχος μας συμφωνήσαμε ότι αποτελεί αφενός η διασφάλιση του αστυνομικού προσωπικού, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνουν εκτεθειμένοι οι Διοικούντες της υπηρεσίες από ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες που δεν τους αναλογούν, αφετέρου η παροχή όλων των βοηθημάτων εξοπλισμού και μέσων για την καλύτερη εκπλήρωση της αποστολής τους.

Η συνάντηση έκλεισε με την απονομή στον κ. Βουλευτή, από τον Πρόεδρο της Ε.Α .Α.Μ.Θ., Αστυν. Υποδ/ντη ΔΡΑΓΟΥΔΑΚΗ Αναστάσιο (Β’ Υποδ/ντη Δ.Α. Δράμας), αναμνηστικής πλακέτας με το έμβλημα της Ένωσης.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Αναστάσιος Δραγουδάκης

Αστυν. Υποδιευθυντής

Ο Γεν. Γραμματέας

Άγγελος Παπαθεμελής

Αστυνόμος Β’