ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Β. ΣΤΕΧΕΛ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, στο ξενοδοχείο «HYDRAMA», συνάντηση εργασίας (workshop) της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επόμενης Συνέλευσης, τον προσεχή Νοέμβριο στη Μυτιλήνη.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Δράμας και Υπεύθυνος Συντονιστής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Βάλτερ Στέχελ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, κ. Άγγελος Καλλίας, στελέχη και μέλη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση εργασίας ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας της γερμανικής Κυβέρνησης και εντεταλμένος της Καγκελαρίου κ. Άνγκελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, ο οποίος έφτασε στη Δράμα, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ελλάδα, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, όμως αναχώρησε εσπευσμένα το πρωί της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου, λόγω των διεργασιών για τον σχηματισμό Κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, αφού καλωσόρισε τον Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας και τα μέλη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, σημείωσε ότι είναι ιδιαιτέρως τιμητικό τόσο για τον ίδιο, όσο και για την πόλη της Δράμας, να φιλοξενούνται τέτοιου είδους εργασίες, ενώ τόνισε ότι σε αυτά τα 2,5 χρόνια που είναι ο συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης εκ μέρους της ΚΕΔΕ, η σχέση μεταξύ των δυο χωρών είναι σχέση αμοιβαίας εκτίμησης, αλλά συγχρόνως και αποτελέσματος για τις τοπικές κοινωνίες και των δυο κρατών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη θέληση και άλλων δήμων να ενταχθούν, ώστε να ανταλλάξουν καλές πρακτικές με θετικό αντίκτυπο στο μέλλον. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας για τη Δράμα και συγκεκριμένα στη δημιουργία γραφείου που εξυπηρετεί και πληροφορεί για ασφαλιστικά θέματα Δραμινούς συνταξιούχους από τη Γερμανία, στη συνεργασία των German Doctors με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και στην αδελφοποίηση του δήμου Δράμας με τον δήμο του Lauf της Γερμανίας στο πλαίσιο της οποίας έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής μαθητών που σπουδάζουν μουσική. Κλείνοντας, επισήμανε ότι σημαντικό γεγονός για τον δήμο Δράμας είναι να αναδειχθούν τουριστικά οι ομορφιές της περιοχής, η οποία διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που μπορεί να εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη.

Αναλυτικά, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Σας καλωσορίζω στην όμορφη πόλη μας. Ειλικρινά, είναι πολύ τιμητικό και για την πόλη μου, και για το πρόσωπό μου, να έχουμε στη Δράμα -και όχι στην Αθήνα, όπως συνηθίζεται-, αυτό το workshop της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Ειλικρινά, σε αυτά το 2,5 χρόνια που είμαι ο συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης από την πλευρά της ΚΕΔΕ, έχω τονίσει προς κάθε κατεύθυνση πως αυτή η σχέση των δύο χωρών, είναι σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και συγχρόνως αποτελέσματος για τις τοπικές μας κοινωνίες. Όλο αυτό το διάστημα, έχουν προχωρήσει συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Περιφερειών, με πολύ καλά αποτελέσματα και για τις τοπικές μας κοινωνίες. Το ευχάριστο σε αυτήν τη συνεργασία είναι πως όλο και περισσότεροι Δήμαρχοι θέλουν να γνωριστούν με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Γερμανίας, έτσι ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές για να έχουμε αποτέλεσμα ορατά στο μέλλον. Εξάλλου, η μεγάλη συμμετοχή που υπάρχει στα συνέδρια που γίνονται, τη μια χρονιά στη Γερμανία και την άλλη χρονιά στην Ελλάδα, δείχνουν έμπρακτα αυτό το ενδιαφέρον από πλευράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ακράδαντα πως αυτή η σχέση θα συνεχιστεί, με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Έχω να πω μόνο τα καλύτερα για όλους τους ανθρώπους, όλα τα στελέχη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και η συνεργασία μας είναι άριστη στο πλαίσιο αυτής της κοινής προσπάθειας. Η συνεργασία αυτή έχει αποφέρει καρπούς και για την πόλη μας, όπως η δημιουργία και λειτουργία γραφείου στην Αντιπεριφέρεια, σε συνεργασία και με τον κ. Πατακάκη, για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων Ελλήνων στη Γερμανία. Επίσης, θέλουμε να αναδείξουμε τις σημαντικές και ομορφιές της Δράμας, που μπορούν να ενθουσιάσουν τον κάθε επισκέπτη, και να προωθήσουμε τα θέματα του τουρισμού. Επίσης, η Δράμα είναι και μια σημαντική περιοχή για το κρασί και μπορεί να αναπτυχθεί και ο οινικός τουρισμός. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλές εργασίες στη συνάντηση».

Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης επεσήμανε:

«Με μεγάλη χαρά μας σας υποδεχόμαστε στη Δράμα. Μέσα από αυτή τη συνεργασία βγαίνουν πολύ σημαντικά και εποικοδομητικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τον επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος κάνει μια σημαντική προσπάθεια για να ξαναβρεί τον βηματισμό του, αλλά και με την πολύ σημαντική συνεργασία που έχει η Αντιπεριφέρεια Δράμας, με το Δήμο Δράμας, για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, οι οποίοι είναι πλέον συνταξιούχοι, από τα χρόνια τα οποία εργάστηκαν στη Γερμανία.

Το γραφείο για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων έχει σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία. Μεγάλος αριθμός συμπολιτών ενημερώνονται και εξυπηρετούνται μια φορά την εβδομάδα, πάνω σε ασφαλιστικά θέματα, καθώς δεν γνώριζαν τί δικαιώματα είχαν και πώς να τα διεκδικήσουν. Παράλληλα έχουμε έντονο επαγγελματικό ενδιαφέρον για θέματα ενέργειας από γερμανικές εταιρείες και πρόσφατα μια μεγάλη εταιρεία από την Γερμανία έχει ενδιαφερθεί να κάνει μια μεγάλη επένδυση και εμείς διευκολύνουμε όλες τις διεργασίες. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντική όλη αυτή η προσπάθεια, γιατί υπάρχει ένα πολύ καλό επιχειρηματικό κλίμα και παράλληλα κλίμα συνεργασίας, το οποίο υποστηρίζουμε γιατί θα έχουμε πολλαπλά οφέλη και για την ανάπτυξη αλλά και τη μείωση της ανεργίας. Θέλω να ευχηθώ να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διεργασίες για τον σχηματισμό Κυβέρνησης στη Γερμανία γιατί το περιμένει όλη η Ευρώπη, γιατί η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της οικονομίας σε όλη την Ευρώπη και θα έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα να γίνει η Κυβέρνηση στη Γερμανία. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες αλλά και στη συνεργασία που θα έχουμε και δηλώνω πως είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις σας».

Τέλος, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Βάλτερ Στέχελ αφού ευχαρίστησε για τη συνεργασία το Δήμαρχο κ. Μαμσάκο και εξήρε την πόλη της Δράμας, σημείωσε:

«Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στη Δράμα. Τα θεμέλια της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πολλά, όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Γερμανικό Σχολείο αλλά η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι πολύ ιδιαίτερη, γιατί εκπροσωπεί μια συνεργασία μεταξύ Δήμων και Κοινοτήτων. Είναι ιδιαίτερη επίσης και στη διαφορετικότητα των θεμάτων που επεξεργάζεται: Από τη διαχείριση των απορριμμάτων ως την κάλυψη από απώλειες νερού. Είναι ιδιαίτερη επίσης και στη σύνθεση του προσωπικού της, και από Ελλάδα και από Γερμανία. Αυτό θα ευχόμασταν και στο πλαίσιο μιας Ενωμένης Ευρώπης, για κάθε χώρα, μια τέτοια οργάνωση σαν την Ελληνογερμανική Συνέλευση να υπήρχε μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης, για να βρούμε και να θεμελιώσουμε μια κοινή ταυτότητα σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι έχουμε την τύχη να είμαστε κομμάτι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσας διαδικασίας, ενός πειράματος αν θέλετε. Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή που πιστεύουμε ότι αφορά όλους τους ανθρώπους των Δήμων και Κοινοτήτων που θα έχουν όφελος από αυτό».