Εκπροσώπους των Ποντίων, Ασσυρίων, Αρμενίων και Μικρασιατών προσκάλεσε και φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατόπιν συνεννόησης με τον Στέφανο Τανιμανίδη, συντονιστή των φορέων (Αρμενίων, Ασσυρίων, Μικρασιατών, Ποντίων και Κύπριων) που συμμετέχουν στην προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1914-1923 από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές.

Συνάντηση με τον Μάνφρεντ Βέμπερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για πρώτη φορά, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, και να του θέσουν το διαχρονικό ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Πρόεδρος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος γνωρίζει καλά το ζήτημα λόγω σειράς επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον κ. Μεϊμαράκη, τόνισε ότι το θέμα αυτό αφορά ιδιαίτερα το ΕΛΚ, το οποίο είναι ένα χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που υπερασπίζεται τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, ανέφερε ότι είναι μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί και δήλωσε την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη του ΕΛΚ στον αγώνα τους λέγοντας τη φράση «Ποτέ Ξανά».

Συνάντηση με Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές

Η κ. Γιώτα Αμμανατίδου, εκ μέρους των φορέων, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, ενώ ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και Ευρωβουλευτής κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Βέμπερ για όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει για την προώθηση του δίκαιου αυτού αιτήματος και διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους ότι πρόκειται, όχι μόνο για εθνικό, αλλά και για ευρωπαϊκό θέμα. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την προσπάθεια, ώστε με τον απαιτούμενο συντονισμό να υπάρξει συνολική αναγνώριση της γενοκτονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη

Στη συνέχεια τα μέλη της αποστολής, παρουσία και των δημοσιογράφων που την συνόδευαν, είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις με Ευρωβουλευτές της Σουηδίας, της Γερμανίας και τη Γενική Γραμματέα του κόμματος των Πράσινων της Γερμανίας κ. Βούλα Τσέτση. Για δυο ώρες επίσης, πραγματοποίησαν δημιουργική σύσκεψη με Έλληνες Ευρωβουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του Κ.Κ.Ε. και τους συνεργάτες τους, καθώς και με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων. Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την προσπάθεια προώθησης σχετικού με τα θέματα που συζητήθηκαν, μέσω ψηφίσματος στο Ε.Κ.

Με τον Ασσυριακής καταγωγής Ευρωβουλευτή από τη Σουηδία Ιλάν Ντε Πάσσο

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον ποντιακής καταγωγής Δήμαρχο Ιξελλών κ. Χρήστο Δουλκερίδη, από τον οποίο ζήτησαν να προωθήσει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας στους 19 όμορους Δήμους των Βρυξελλών. Ο κ. Δήμαρχος θεώρησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση και ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν υπόψη του εμπεριστατωμένο σχετικό φάκελο.

Με τη Γ.Γ. των Πρασίνων της Γερμανίας Βούλα Τσέτη

Το βράδυ ο Έλληνας Πρέσβης κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, μέσα σε κλίμα αβρότητας και φιλίας, πλαισιωμένος από τον επικεφαλής του Προξενικού Γραφείου, Πρόξενο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες κ. Βασίλειο Ζαρμπάλη, τον Εμπορικό Ακόλουθο κ. Τζανέτο Καραντζή, Γενικό Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, καθώς και από αλλά στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της αποστολής στην οποία μεταξύ των άλλων, συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των ελληνικών εθνικοτοπικών φορέων των Βρυξελλών. Τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσώπησε η Διευθύντρια επικοινωνίας του Γραφείου του, δημοσιογράφος, κ Πηνελόπη Γαβρά.

Με τον Δήμαρχο Ιξελλών Χρήστο Δουλγερίδη

Η επίσκεψη στέφτηκε από επιτυχία, στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκίνησε από το 1992 από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και από την «ΕΥΞΕΙΝΟ ΛΕΣΧΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ», με συντονιστή τον επίτιμο Πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ. κ Στέφανο Τανιμανίδη, για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1914-1923 και την ανάδειξη της σημερινής πολίτικης της Τουρκίας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες για τις μειονότητες που ζουν στην επικράτειά της.

Στο Δημαρχείο των Ιξελλών με τον Δήμαρχο Χρήστο Δουλγερίδη

Γενική εντύπωση όσων συμμετείχαν και σε αυτήν την ενδιαφέρουσα και δημιουργική προσπάθεια είναι ότι θα πρέπει άμεσα η ελληνική Κυβέρνηση και οι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ελλάδα υιοθετώντας τις παραπάνω θέσεις, να τα εντάξουν στα προγράμματά τους, να συμφωνήσουν να συγκροτήσουν άμεσα μια μόνιμη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τον σχεδιασμό και την προώθηση του θέματος σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών να τα εντάξει στην διπλωματική και διεκδικητική ατζέντα του Υπουργείου.

Με τον Πρέσβη της Ελλάδος Διονύσιο Καλαμβρέζο

Στην αποστολή στις Βρυξέλλες, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας της Ν.Δ. κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις 21 και 22 Μαρτίου 2023, συμμετείχαν:

Εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, η εκπρόσωπος των σωματείων του Καναδά κ. Παναγιώτα Αμμανατίδου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασσυρίων Ελλάδος κ. Κυριάκος Μπατσάρας, καθώς και συνεργάτες του Προέδρου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης Κασπάρ Καραμπετιάν.

Δείπνο προς τιμήν της αποστολής από τη Διπλωματική Ηγεσία της Ελλάδος στις Βρυξέλλες

Την αποστολή συνόδευαν δημοσιογράφοι και εκδότες από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι συνέδραμαν στην προσπάθεια των οργανώσεων, και έγιναν κοινωνοί της προσπάθειας των οργανώσεων στην Ελλάδα, ορισμένοι δε εξ αυτών για δεύτερη αλλά και τρίτη φορά.

Συμμετείχαν συγκεκριμένα στην αποστολή, ο εκδότης της εφημερίδας «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» Αντώνης Πουγαρίδης, ο εκδότης της εφημερίδας «ΛΑΟΣ Ημαθίας» Ζήσης Πατσίκας, ο εκδότης της εφημερίδας «Εργασία… συν» της Δράμας, και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σπύρος Λάτσας, η εκδότρια της εφημερίδας «ΛΑΟΣ της Μαγνησίας» και μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Βιβή Τσιντσίνη, ο δημοσιογράφος του «ΕΘΝΟΥΣ» και του «PONTOSNEWS» Ρωμανός Κοντογιαννίδης, και ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Παναγιώτης Οπλοποιός.

Η αποστολή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ξεπερνώντας και διαχειρίζοντας με υποδειγματικό τρόπο την απουσία από την αποστολή του Υπεύθυνου Συντονισμού των Φορέων Ε.Λ.Ε.Π. και ΠΑ.Σ.Π.Ε. καθώς και Επιτίμου Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Στέφανου Τανιμανίδη, ο οποίος λιγότερο από μια ώρα πριν την αναχώρηση στις Βρυξέλλες υπέστη ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και κρίθηκε σκόπιμο από τους θεράποντες γιατρούς να μην ταξιδέψει.

Οι ευχές όλων των συμμετεχόντων στην αποστολή, καθώς του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βαγγέλη Μειμαράκη και των συνεργατών του, των άλλων Ευρωβουλευτών, Ελλήνων, Κυπρίων, Σουηδών και Γερμανών από όλες τις πολιτικές ομάδες, των στελεχών της Ελληνικής Διπλωματίας με επικεφαλής τον Έλληνα Πρέσβη κ. Διονύσιο Καλαμβρέζο, του Μητροπολίτη Βελγίου, Υπέρτιμου και Έξαρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα, του Δημάρχου των Ιξελλών κ. Χρήστου Δουλγερίδη, της Γενικής Γραμματέως του κόμματος των Πρασίνων κ. Βούλας Τσέτη, καθώς και των εκπροσώπων των Ποντίων, Ασσυρίων, Αρμενίων και Μικρασιατών, με επικεφαλής τον κ. Κυριάκο Μπατσάρα (Πρόεδρο των Ασσυρίων Ελλάδος), ήταν να έχει ο κ. Στέφανος Τανιμάνίδης ταχεία ανάρρωση και δύναμη για τη συνέχιση του δίκαιου αυτού αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και δεν είναι άλλος από την αναγνώριση των Γενοκτονιών των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.