ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μείωση της αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών αυτών. Σαν συνέπειες αυτής της τακτικής αναφέρονται τα τελευταία ατυχήματα της Boeing και την απόπειρα δολοφονία εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Δηλαδή πως οι υπηρεσίες ασφαλείας επέτρεψαν να βρεθεί ο ελεύθερος σκοπευτής εκεί που βρέθηκε. Επιπλέον η εικόνα μια ευτραφούς φρουρού του Τραμπ η οποία δυσκολευόταν να κρατήσει το όπλο που έκανε τον γύρο στα δίκτυα και συγκέντρωσε ανάλογα σχόλια.

Αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια από το ’80 και μετά όπου αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων και υποβαθμίζεται το μέσο επίπεδο των αποφοίτων, έχει αποκτήσει μια γενίκευση στον πλούσιο δυτικό κόσμο στα πλαίσια του εξισωτισμού και τις συμπεριληπτικότητας.

Ένα σύμπτωμα ακόμη σε αυτήν την παρακμή που μας μαστίζει είναι η έλλειψη πολιτισμικής δημιουργίας και η επανάληψη παλαιών εμπνεύσεων, που οι περισσότερες παρουσιάζονται παραποιημένες και εκχυδαϊσμένες. Οι τέχνες υποχωρούν, οι έδρες κλασσικών επιστημών μειώνονται, οι επιχορηγήσεις σε ωδεία και χορωδίες περιορίζονται, οι πωλήσεις βιβλίων πέφτουν συνεχώς… Και βρισκόμαστε πολιτισμικά στην κατάσταση όπως φανερώθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, όπου η χυδαιότητα και η πρόκληση με αρρωστημένες καταστάσεις, όπως ο σατανισμός και η πορνογραφία, πλημμύρισαν ως από βυτίο λυμάτων τις συσκευές τηλεοράσεων των Ευρωπαίων πολιτών… Η υποβάθμιση της αποτελεσματικότητας και τα σημάδια παρακμής γίνονται κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο κραυγαλέα.

 

Μνημείο εθελοδουλίας

 

Τα συμπτώματα παρακμής είναι επίσης η αρτηριοσκλήρωση των θεσμών.

Η Δημοκρατία πάσχει λόγω της ελλείψεως συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών ηγετών και της καταργήσεως ενός διαλόγου με επιχειρήματα. Αντίθετα κυριαρχούν οι παράλληλοι μονόλογοι και η εξελιγμένη προπαγάνδα. Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος επισημαίνει πως η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ στο επίπεδο της διακυβέρνησης, αφού ξεκίνησε αποτελούμενη από έθνη μικρά, ευέλικτα και δημοκρατικά, αλλά, συν τω χρόνω, κατέληξε στο να μειωθεί η ισχύς τους και αυτή όλη να περάσει στην υπερεξουσία των Βρυξελλών.

Μνημείο εθελοδουλίας και δυτικοευρωπαϊκού συμπλέγματος το άρθρο σας. Πέρα από το ότι απαξιώνεται σχεδόν τα 2/3 των Ελλήνων θεωρώντας τον εαυτό σας πολύ έξυπνο και ανώτερο, κάνετε μια σειρά συνειρμών που καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν.

Από που προκύπτει ο κίνδυνος νεοοθωμανοποιησης της Ελλάδας; Ποια είναι η ιστορική συνάφεια με τα κράτη της Δ. Ευρώπης; Εμείς ήμασταν και είμαστε στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αυτοί στη Δυτική.

Η στέψη του Καρλομάγνου σαν απαρχή της σημερινής Δύσης τι σχέση έχει με εμάς; Η σημερινή Ελλάδα προσπαθεί ασθμαίνοντας εδώ και πλέον των 40 ετών να επιτύχει κάποια σύγκλιση με την Ευρώπη, χωρίς επιτυχία.

Χώρες που εισήλθαν πολύ μετά από εμάς, «πηγαίνουν σφαίρα» όπως θα λέγαμε στην αργκό. Ξέρετε γιατί; Γιατί ανήκουν είτε στον πυρήνα είτε στις ιστορικές βάσεις της Δ Ευρώπης.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ταυτότητά μας. Είτε σας αρέσει είτε όχι θα παραμείνουμε εκεί που ανήκουμε, στην καθ’ ημάς ανατολή. Η όλη προσπάθεια των μενουμεευρωπαίων θα αποτύχει. Η αποτυχία είναι μπροστά και είμαι σίγουρος ότι την βλέπετε. Αυτός είναι και ο λόγος που γράψατε το άρθρο.

Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα απέχει πολιτισμικά από μέσο όρο των δυτικών χωρών απέχει περισσότερο από τα νότια βαλκάνια και την Τουρκία. Πριν 200 χρόνια δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Μια βόλτα στην Κωνσταντινούπολη όπου όλοι πετάνε τα σκουπίδια στον δρόμο και οι οδηγοί, μόλις βλέπουν πεζό σε διάβαση πατάνε γκάζι αντί για φρένο, θα σας πείσει για τις ρίζες των κακών μας συνηθειών.

Έχουν γίνει σοβαρά βήματα εκδυτικισμού της χώρας από το 1821 και μετά και τα περισσότερα έχουν γίνει στη μεταπολίτευση. Δίπλα σε μια Τουρκία 90 εκατ. με βλέψεις περιφερειακής δύναμης μόνο ένας «τυφλός» ή ένας τουρκολάγνος όπως αυτοί που προτιμούσαν το σαρίκι αντί της τιάρας δεν βλέπει τον κίνδυνο μιας νέας οθωμανοκρατίας.

Η πορεία σήμερα της Δύσης μοιάζει με αυτή της Ρώμης. Πλέον τίποτε δεν μπορεί να νικήσει τη Ρώμη, αλλά και τίποτε δεν μπορεί να την σώσει, γράφει την άποψη του Τσέστερτον και προσθέτει: «Αν δεν μπορούμε να πάμε να ζήσουμε στον Άρη, μπορούμε πάντα να κοιτάμε προς τον ουρανό. Η πτώση της Ρώμης οδήγησε στον θρίαμβο του Χριστιανισμού. Η επιστροφή στο υπερβατικό είναι ο μόνος τρόπος να εξέλθει η Δύση από την παρακμή» καταλήγει ο αμερικανός δημοσιογράφος.

Κλείνοντας σας παραθέτω κάποια λόγια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου σε μια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Ιάσιου της Ρουμανίας.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος το 2004 είχε προβλέψει και επισημάνει αυτή την παρακμή της Ευρώπης και γενικότερα της Δύσης. Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου της Ρουμανίας είχε τονίσει:

«Χωρίς αυτοέλεγχο ο πνευματικός βίος που αποτελεί αναπόσπαστη προίκα για κάθε άνθρωπο, θα πάψει να έχει προορισμό και θα ταυτισθεί με τη διασκέδαση, με την απόλαυση και ξεκούραση… Σε ποια κατάσταση θα χρειασθεί να έρθουμε για να δούμε ότι αυτό που θα έπρεπε να είναι η μεγάλη προσφορά και αγαλλίαση πνεύματος, έχει ξεπέσει σε ευχαρίστηση; Πού θα χρειασθεί να καταντήσουμε για να το δούμε πια ότι χωρίς την αφοσίωση και την ιερότητα η ηδονή είναι οδύνη και η απόλαυση είναι μάχαιρα;».