ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου, σχετικά με το ζήτημα του κορωνοϊού και τα αναγκαία μέτρα προστασίας που οφείλουν να ληφθούν από τους πολίτες, παραχώρησαν εκπρόσωποι φορέων, την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, στο Διοικητήριο, μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου. Όπως επισημάνθηκε δεν χρειάζεται πανικός, πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες των επίσημων φορέων και να μην δίνεται βάση σε φήμες και ψευδείς ειδήσεις. Χαρακτηριστικά, ως κατακλείδα σε όσα ειπώθηκαν από αρμόδια χείλη, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε: «Όχι στον πανικό. Ο πανικός είναι ένας σύμμαχος του κορωνοϊού. Θέλουμε όλοι, μα όλοι, να τηρούνε τα μέτρα» και πρόσθεσε: «Σύμμαχός μας είναι η σωστή ενημέρωση και όχι ο πανικός».

Δηλώσεις, εκτός από τον κ. Παπαδόπουλο, έγιναν από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργο Γεωργιάδη, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Δράμας κ. Αλεξάνδρα Μπουραζάνη, την Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Κατερίνα Μπουρουτζόγλου και τον κ. Κυριάκο Χατζηκοσμίδη, εκ μέρους της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Ζιμπίδης και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, στη συνέντευξη τύπου κλήθηκε και η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, η οποία όμως δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων εκτός Δράμας.

Μιλώντας εισαγωγικά ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους φορέων για την παρουσία τους και σημείωσε πως «το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει ένας πανικός». Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «μέχρι σήμερα και έτοιμοι είμαστε, αλλά και ό,τι ακούστηκε σε επίπεδο Π.Ε. Δράμας έχει να κάνει με φήμες» και πρόσθεσε πως «είμαστε σε απόλυτη ταύτιση όλοι οι φορείς στα μέτρα που οφείλουμε να πάρουμε και είμαστε έτοιμοι ώστε αν προκύψει κάτι να το αντιμετωπίσουμε».

 

«Ο κόσμος πρέπει να ακούει τους φορείς που λένε την αλήθεια»

 

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε τη φιλοτιμία των συμπολιτών μας και επεσήμανε πως «για την ιατρική ο κορωνοϊός είναι ένας ιός όπως και ο ιός της γρίπης» με τη μόνη διαφορά ότι για τον ιό της γρίπης υπάρχει εμβόλιο, ενώ για τον κορωνοϊό όχι. «Έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής, από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και συμβάντα σε όλη τη γη, ότι τα μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών, κολλάνε μεν, αλλά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά. Άρα, θεωρώ σωστή την απόφαση του Υπουργού Υγείας που έκλεισε τα σχολεία, γιατί αυτά τα παιδιά είναι οι μεσάζοντες, μπορεί να κολλήσουν και χωρίς να νοσήσουν, μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στις ευπαθείς ομάδες, που είναι άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ασχέτως ηλικίας, καρκινοπαθείς, με το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, τα νεφρά και οι πολύ παχύσαρκοι» επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ είναι αναγκαία. Η καλή αντισηψία στα χέρια, να μην υπάρχει ο συνωστισμός, είναι πρωτεύοντα σημεία».

Σε σχέση με το Νοσοκομείο Δράμας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε πως μαζί με την Γενική Γραμματέα του Συλλόγου κ. Όλγα Βασιλείου επισκέφτηκε το Νοσοκομείο και αυτό που διαπίστωσε είναι πως «το Νοσοκομείο είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό που θα προκύψει». Μάλιστα, επεσήμανε πως «όταν πηγαίνετε στο Νοσοκομείο, ο φύλακας θα σας ρωτάει πέντε – δέκα πράγματα και ανάλογα θα ακολουθείτε τις εντολές που θα σας δίνονται». Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός και κάλεσε όλους τους πολίτες να λάβουν τα μέτρα που πρέπει και να προστατέψουν τους ηλικιωμένους ανθρώπους και τις ευπαθείς ομάδες.

Σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδράσει κάποιος που υποψιάζεται πως νοσεί από κορωνοϊό, μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως «αυτός ο οποίος υποψιάζεται ότι έχει την ασθένεια, το πρώτο που έχει να κάνει, είναι να κάτσει στο σπίτι του. Από εκεί και πέρα ή θα πάρει στο 1135 ή θα τηλεφωνήσει στον προσωπικό του ιατρό». «Από εκεί και πέρα ξεκινάει όλη η διαδικασία. Θα τον ενημερώσουν και θα του πουν θα πας εκεί ή θα έρθουν να σε πάρουν, ανάλογα με τη συμπτωματολογία» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Σχετικά με την αιμοδοσία, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Σε ορισμένα πράγματα θα πρέπει να σεβόμαστε και τον συνάνθρωπό μας. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών. Το θέμα της αιμοδοσίας αφορά τους ανθρώπους από τα 18 έως και τα 50 το πολύ χρόνια. Οι συνάδελφοι που ξέρουν ότι είναι υγιείς, να πηγαίνουν να προσφέρουν το αίμα τους, γιατί αυτές τις ώρες το έχουμε πολύ περισσότερο ανάγκη από ο,τιδήποτε άλλο».

Τέλος, στο ζήτημα των φημών που διασπείρονται, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «ο κόσμος πρέπει να ακούει τους φορείς που λένε την αλήθεια» και ζήτησε από τους πολίτες να μην πέφτουν θύματα όσων διαδίδονται στο διαδίκτυο.

 

«Ζητάμε όλοι οι πολίτες να συνδράμουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα»

 

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Δράμας κ. Μπουραζάνη, στις δηλώσεις της, εξήγησε πως ο κορωνοϊός ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα και αυτό σημαίνει πως «όταν φεύγει το έγγραφο από έκαστη υγειονομική μονάδα είτε από ιδιώτες γιατρούς πηγαίνει στον ΕΟΔΥ. Αυτομάτως ενημερώνονται οι δικές μας υπηρεσίες όλων των Π.Ε. με τηλεμήνυμα (φαξ) και μας βάζει στη διαδικασία να ελέγξουμε τις επαφές, να κάνουμε αυτό που λέγεται επιδημιολογική διερεύνηση, οπότε εξειδικευμένοι υπάλληλοι, λαμβάνοντας υπόψη το νόσημα, τον τρόπο μετάδοσης και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να πάρει για το κάθε νόσημα, μπαίνουν σε μια διαδικασία διεργασιών». Η κ. Μπουραζάνη σημείωσε πως «υπάρχει σχέδιο από τον ΕΟΔΥ, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στις Γενικές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και κατ’ επέκταση στις αντίστοιχες των Π.Ε., που εκεί προβλέπονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα με τα οποία θα δράσουμε». Όπως είπε «ο σημαντικότερος ρόλος είναι η λήψη μέτρων. Ακούγεται πολύ η ατομική ευθύνη, γιατί όντως υπάρχει ευθύνη» και πρόσθεσε: «Όσα μέτρα κι αν εξαγγείλει η εκάστοτε Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, όσα κι αν πουν οι αρμόδιοι φορείς, εάν εμείς δεν αποκωδικοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες και τις κάνουμε κτήμα μας, αυτά τα μέτρα δεν θα αποδώσουν. Για αυτό ζητάμε όλοι οι πολίτες να συνδράμουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα».

Ακόμη, η κ. Μπουραζάνη τόνισε ότι «για να αντέξει το σύστημα Υγείας, στη φάση αυτή που είμαστε, γιατί έχουμε περάσει στη 2η φάση, δεν θα πρέπει απευθείας οι πολίτες με οποιοδήποτε σύμπτωμα, να κατευθύνονται στις μονάδες υγείας. Ακόμη, ούτε καν στους ιδιώτες ιατρούς. Πρώτα τηλεφωνική επικοινωνία».

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Π.Ε. Δράμας, η κ. Μπουραζάνη ανέφερε πως «έχουν ληφθεί τα μέτρα που πρέπει για να προστατευτεί τόσο το προσωπικό όσο και οι πολίτες που προσέρχονται». Όπως είπε, αυτό έχει γίνει και με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς έχουν αναρτηθεί παντού αφίσες, έχουν ληφθεί μέτρα με αντισηπτικά και αν χρειαστεί υπάρχουν γάντια ή μάσκες.

Παράλληλα, η κ. Μπουραζάνη ανέφερε τα τηλέφωνα της υπηρεσίας της, στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες σχετικά με τον κορωνοϊό. Όπως είπε αυτά είναι «το 2521351-319 (διεύθυνση), 2521351-320 το τηλ. του υπηρετούντος ιατρού, τα 2521351-317 και 2521351-318 οι επόπτες δημόσιες υγείας, όλοι αυτοί γνωρίζουν και το σχέδιο δράσης και πώς πρέπει να λειτουργήσουν, αλλά και τι μέτρα και να συμβουλεύουν κατά περίπτωση και να απαντήσουν στα ερωτήματα του κάθε πολίτη».

Σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών, η κ. Μπουραζάνη επεσήμανε πως «όντως υπάρχει μια παραφιλολογία, με αποτέλεσμα, ως ντόμινο, να δημιουργεί πολλά προβλήματα» και πρότεινε στους πολίτες να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, όπου αναρτώνται οδηγίες της ειδικής επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, ενώ καθημερινά αυτή η ειδική επιστημονική ομάδα βγάζει ανακοίνωση και για τα νέα κρούσματα και για πιθανούς θανάτους και για νοσηλείες σε ΜΕΘ.

 

«Δεν χρειάζεται πανικός ως προς την επάρκεια φαρμάκων»

 

Η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μπουρουτζόγλου σημείωσε πως ο πανικός είναι επιβαρυντικός για τους φαρμακοποιούς και πρόσθεσε πως υπάρχουν οδηγίες προς τα φαρμακεία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για πώς θα λειτουργούν. Όποτε, ζήτησε να μην υπάρχει πανικός όταν βλέπει ο κόσμος μέτρα ασφαλείας, όπως π.χ. είναι μια κορδέλα που κρατάει σε απόσταση από τον πάγκο τον πελάτη, μάσκες ή γάντια. Επίσης, η κ. Μπουρουτζόγλου εξήγησε πως «δεν χρειάζεται πανικός ως προς την επάρκεια φαρμάκων» και δεν χρειάζεται να σπεύδουν οι πολίτες για να προμηθευτούν φάρμακα, «γιατί δημιουργείται ανεπάρκεια, αλλά και ανασφάλεια τους ίδιους». «Η Ελλάδα είναι πολύ έτοιμη, περισσότερο από άλλες χώρες της Ευρώπης», πρόσθεσε η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

 

«Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε. Ασπίδα μας είναι η γνώση»

 

Τέλος, ο κ. Χατζηκοσμίδης. εκ μέρους της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., στάθηκε στα μηνύματα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί και είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα civilprotection.gr. Επίσης έκανε γνωστό πως είναι «διαθέσιμο στο κοινό το τετραψήφιο 1135, στο οποίο οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά για να πάρουν οδηγίες για τον κορωνοϊό», ενώ επανέλαβε και το μήνυμα της μήνυμα Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: «Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε. Ασπίδα μας είναι η γνώση».