ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΣ ΣΕ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

 

Με την Δραμινή αθλήτρια της σκοποβολής Άννα Κορακάκη να γράφει ιστορία, ως πρώτη γυναίκα λαμπαδηδρόμος μετά την τελετή αφής, ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας για το Τόκιο, όπου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020.

Η τελετή αφής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στην τελευταία παρουσία του σε δημόσια εκδήλωση ως κατόχου του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος, του Προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου, εκπροσώπων των διοργανωτών του Τόκιο 2020 και μελών της Κυβέρνησης, αλλά χωρίς θεατές λόγω κορωνοϊού. Συνολικά 100 επίσημοι -πολύ λιγότεροι από προηγούμενες φορές- παραβρέθηκαν στην τελετή αφής, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι καρέκλες στις οποίες κάθονταν οι επίσημοι ήταν σε απόσταση η μία από την άλλη, για λόγους προφύλαξης με δεδομένη την έξαρση του κορωνοϊού.

Η ολυμπιακή φλόγα άναψε, με φυσικό τρόπο μέσω του κοίλου κατόπτρου από τις αχτίδες του ήλιου, στα χέρια της Πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου και στη συνέχεια η ίδια μεταλαμπάδευσε τη φλόγα στην Ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη που έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα λαμπαδηδρόμος. Η Άννα Κορακάκη στο μνημείο του Πιερ Ντε Κουμπερντέν παρέδωσε τη δάδα στη χρυσή Ολυμπιονίκη στο Μαραθώνιο το 2004 στην Αθήνα Μιζούκι Νογκούτσι. Στη συνέχεια ως τρίτος λαμπαδηδρόμος έτρεξε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και τέταρτη η Επίτροπος Μαρία Γκάμπριελ.

Την τελετή, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ, παρακολούθησαν ακόμη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τα μέλη της ΔΟΕ John Coates, Morinari Watanabe και Yasuhiro Yamashita, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβος Φιλιππούσης, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Yasuhiro Shimizu, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και άλλοι επίσημοι.

 

Διακοπή της λαμπαδηδρομίας

 

Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 τη διακοπή της λαμπαδηδρομίας. Κι αυτό λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου στη Σπάρτη, παρά τις συστάσεις να μην συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι μαζί λόγω κορωνοϊού. Έτσι, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε της διακοπή της λαμπαδηδρομίας προσθέτοντας ότι «η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή “Τόκυο 2020” θα γίνει κανονικά την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, χωρίς την παρουσία κοινού».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΟΕ έχει ως εξής:

«H EOE διακόπτει την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για την προάσπιση της δημόσιας υγείας!

H Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μετά από την απρόσμενα μεγάλη προσέλευση πλήθους στην Τελετή του Ολυμπιακού φωτός στη Σπάρτη και παρά τις επανειλημμένες συστάσεις προς το κοινό να μην συγκεντρώνεται στις Τελετές, στις πόλεις διέλευσης της Φλόγας πήρε τη δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση να ματαιώσει το υπόλοιπο πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους. Η απόφαση λήφθηκε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με βαθιά αίσθηση ευθύνης, καθώς η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και αυτές τις δύσκολες ώρες επιβάλλεται η λογική στάση από όλες τις πλευρές. Η παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή “Τόκυο 2020” θα γίνει κανονικά την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, χωρίς την παρουσία κοινού».