Συμφορά, καταστροφή, απόγνωση… Οι λέξεις μοιάζουν πολύ φτωχές για να περιγράψουν το τι άφησε πίσω της η καταστροφική φωτιά που ξέσπασε στην Βαρυμπόμπη και κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά πολλές περιοχές της βόρειας Αττικής.

Το Denws βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς, καταγράφοντας μαρτυρίες, εικόνες αλλά και βιντεοσκοπημένο υλικό από τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι φλόγες.

Ιδιαίτερη αξία έχουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν στην Βαρυμπόμπη και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή

Ένας από τους πιο άτυχους είναι ο ιδιοκτήτης ταβέρνας που είδε το μαγαζί του να καίγεται ολοσχερώς: «Κοίτα, μόνο τα μπετά έμειναν», λέει κομπιάζοντας στην κάμερα του Dnewws και στη συνέχεια με απόλυτη ψυχραιμία, παρά το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη, δεν μασάει τα λόγια του: «Τα άφησαν όλα στο έλεος του Θεού. Πήγαν όλες οι δυνάμεις στη ΒΙΑΝΕΞ. Δεν υπήρχε πυροσβεστική εδώ. Λες και ήθελαν να τα κάψουν όλα.»

Κάτοικοι της περιοχής που ζουν εκεί περισσότερα από 40 χρόνια θυμήθηκαν τον πύρινο εφιάλτη του ’81: «Η φωτιά πήρε την ίδια πορεία που είχε πάρει και το ’81. Ακριβώς την ίδια. Ήταν μια μικρή φωτιά. Δεν μπορώ να καταλάβω πως πήρες τέτοιες διαστάσεις», λέει στην κάμερα του Dnews ένας από τους κατοίκους. Αλλος διαψεύδει τα όσα ακούστηκαν από αρμόδια χείλη για μεγάλη ταχύτητα του αέρα: «Δεν υπήρχαν επτά μποφόρ. Ο αέρας ήταν το πολύ τρία με τέσσερα μποφόρ. Πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Δεν έκαναν ενέργειες ώστε να σταματήσει η φωτιά εν τη γεννέσει της.»

Φύλακας οικοπέδου μιλά στο Dnews για τα νεκρά ζώα, δείχνοντας τους χώρους όπου υπήρχαν κατσίκες, κουνέλια και άλλα τετράποδα: «Η ζημιά είναι μεγάλη. Δεν έμεινε τόποτα. Καταστράφηκαν όλα. Με κουβάδες προσπαθούσαμε να σβήσουμε τις φωτιές. Κάηκαν όλα…»

Πηγή: dikaiologitika.gr