Η ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΓΡ. ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ Μ. ΜΠΟΤΕΛΛΗ, ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΧΟΡΟ «ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Καθήλωσε το κοινό η συναυλία «Πάσχα το Ελληνικόν» με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Δράμας, του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας. Βασικοί συντελεστές αυτής της υπέροχης μουσικής βραδιάς, πέρα από τον κ. Παπαεμμανουήλ, ήταν η ηθοποιός κ. Μελίνα Μποτέλλη και ο Ελληνικός Βυζαντινός Χορός «Οι Δομέστικοι», ενώ συμμετείχε η Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, καθώς και πλήθος κόσμου.

Η αξιόλογη συναυλία ήταν ουσιαστικά ένα οδοιπορικό στην μυσταγωγία της Μεγάλης Εβδομάδος με τροπάρια, Εγκώμια, αποσπάσματα Ευαγγελίων, των Ακολουθιών από την Κυριακή των Βαΐων έως και την Κυριακή του Πάσχα. Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μέσα από συγκλονιστικές ερμηνείες την ποιητικότητα κειμένων, όπως τα τροπάρια «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», «Τον Νυμφώνα Σου βλέπω», το Τροπάριο της Κασσιανής, τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής κ.α.. Χάρη στη μεστότητα των ερμηνειών οι παρευρισκόμενοι στο Δημοτικό Ωδείο βίωσαν τα συναισθήματα που πηγάζουν από το Θείο Πάθος του Χριστού, την πορεία προς την Σταύρωση, την Ταφή και την Ανάσταση. Το μεγαλείο των ημερών του Πάσχα βιώθηκε με έναν ξεχωριστό τρόπο χάρη στην κατάλληλη σύνδεση μουσικής και λόγου που επιτεύχθηκε από τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης. Δικαιολογημένα οι θεατές χάρισαν το ολόθερμο χειροκρότημά τους, στο τέλος της συναυλίας, στον κ. Παπαεμμανουήλ, στην κ. Μποτέλλη, στα μέλη του Ελληνικού Βυζαντινού Χορού «Οι Δομέστικοι» και στα μέλη της Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας.

Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει η παρουσία της κ. Μποτέλλη, η οποία με όχημα την ξεχωριστή φωνή της απήγγειλε με συγκλονιστικό τρόπο κείμενα, με κορυφώσεις τις αποδόσεις του Τροπαρίου της Κασσιανής σε απόδοση Κωστή Παλαμά και του μοιρολογιού της Παναγίας, καθηλώνοντας το κοινό στο Δημοτικό Ωδείο.

Όσον αφορά τα μέλη του Ελληνικού Βυζαντινού Χορού «Οι Δομέστικοι» και τα μέλη της Παραδοσιακής Χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας, καθοδηγούμενα από τον κ. Παπαεμμανουήλ, ερμήνευσαν με μελωδικότητα τα ποιητικά κείμενα της Εκκλησίας.

Μετά το παραδοσιακό τραγούδι «Χριστός Ανέστη μάτια μου», με το οποίο ολοκληρώθηκε η συναυλία, τόσο ο κ. Τερζής όσο και η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας κ. Άννα Ντινάκη – Κονδυλάκη ευχαρίστησαν όλους τους συμμετέχοντες για τις στιγμές που προσέφεραν, δίδοντας από μια ανθοδέσμη στην κ. Μποτέλλη και στον κ. Παπαεμμανουήλ, με τον τελευταίο να ευχαριστεί το κοινό για τη διαχρονική στήριξη προς το πρόσωπό του.