ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Σε ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Πληροφορηθήκαμε με λύπη, αλλά χωρίς καμιά έκπληξη, ότι ο Δήμος Δράμας αποφάσισε την κοπή τριάντα δύο (32) πλατάνων στην οδό Πατριάρχου Διονυσίου (περιοχή Αρχαιολογικού Μουσείου και δημοτικού πάρκινγκ, δίπλα στον Δημοτικό κήπο).

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι, στη Δράμα, όπου υπάρχουν χιλιόμετρα «προβληματικών» πεζοδρομίων και πεζοδρόμων (με ανισοσταθμίες, διαφορετικές επιστρώσεις, άτακτη σήμανση, με τραπεζοκαθίσματα και με άλλα εμπόδια) τα οποία μπορεί και πρέπει ο Δήμος να διευθετήσει, αυτός αποφάσισε να «νοικοκυρέψει» το συγκεκριμένο σημείο.

Ερευνώντας την υπόθεση, μάθαμε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση (2/2016) της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δράμας, στην οποία το θέμα της κοπής των δέντρων θεωρήθηκε «κατεπείγον». Μάθαμε επίσης ότι ζητήθηκε σχετική άδεια από την Πολεοδομία, η οποία όμως δόθηκε χωρίς η υπηρεσία να ασχοληθεί με την ουσία του θέματος, απλώς επειδή υπήρξε αίτημα.

Φαίνεται πως τα συγκεκριμένα δέντρα κάποιους ενοχλούν. Και επιλέχτηκε η συνήθης εύκολη λύση. Εμείς το λέμε άλλη μια φορά, μήπως και γίνει κατανοητό: «Στον πολιτισμένο κόσμο, ΔΕΝ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΔΕΝΤΡΑ, εκτός αν είναι άρρωστα ή/και επικίνδυνα και δεν υπάρχει σωτηρία γι’ αυτά».

Στην πόλη μας, αντί να φυτεύουμε δέντρα, να αυξάνουμε το πράσινο, να αλλάζουμε προς το θετικό τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, να έχουμε δεντροφυτεμένους δρόμους, εμείς καταστρέφουμε. Πώς θα χαρακτηριστούμε;

Καλούμε, λοιπόν, τους αρμόδιους φορείς (Δασαρχείο, ΤΕΙ Δασοπονίας) να γνωματεύσουν αν υφίσταται σοβαρός λόγος να κοπούν τα πλατάνια και, εφ’ όσον ισχύει κάτι τέτοιο, να προτείνουν είδη και τρόπο άμεσης αντικατάστασής τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, οφείλει ο Δήμος να αναζητήσει τρόπους ώστε και να διατηρηθούν τα πλατάνια και να βελτιωθεί τεχνικά το πεζοδρόμιο, όσο καλύτερα γίνεται. Με την ενέργειά του αυτή, θα δώσει ένα παράδειγμα καλής πρακτικής και πολιτισμού.

 

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος

Ανδρέας X. Μπακιρτζής