ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ

Η ετήσια απονομή του Μακεδονικού Βραβείου από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, στις 19.00.

Τιμώμενη προσωπικότητα για το έτος 2021, για το ήθος και την ανεκτίμητη προσφορά του στο επισημονικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα και στην παγκόσμια κοινότητα, είναι ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, κάτοχος της έδρας Brian – Abel Smith, Καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London (Department of Cancer and Surgery) και συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Κήρυξη τελετής έναρξης

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος – Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο

Αναφορά στο βιογραφικό της τιμώμενης προσωπικότητας από την Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος κα Δήμητρα Πατρωνίδου

Χαιρετισμός και ομιλία από το τιμώμενο πρόσωπο κ. Ηλία Μόσιαλο

Βράβευση και απονομή αναμνηστικού διπλώματος

Μουσικό πρόγραμμα υπό τον σχεδιασμό και συντονισμό του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Δράμας Καμπάνη Σαμαρά

Λήξη τελετής

Θα τηρηθεί αυστηρό πρωτόκολλο προσέλευσης. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά του Covid-19 και πρέπει να επιδεικνύονται όλα τα απαραίτητα προβλεπόμενα έγγραφα.

Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι του Ιδρύματος «Ίδρυμα Μακεδονικοί Βραβείου Δράμας» στο Youtube.

 

Ηλίας Μόσιαλος

 

Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, κάτοχος της έδρας Brian-Abel Smith, και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics. Είναι επίσης Καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London ((Department of Cancer and Surgery) και συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παράλληλα, ο Ηλίας Μόσιαλος είναι Fellow του Faculty of Public Health, Fellow των Royal Colleges of Physicians του Λονδίνου και του Εδιμβούργου, καθώς και Honorary Consultant της Δημόσιας Υγείας στο NHS στην Αγγλία. Είναι Επισκέπτης Καθηγητής στo Harris School of Public Policy του University of Chicago και στο Imperial College Business School, Επίτιμος Καθηγητής στο University of Copenhagen στη Δανία, και στην l’Ecole des Hautes Etudes en Sante Publique (EHESP) στη Γαλλία.

Το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση Σχολών Δημόσιας Υγείας (Association of Schools of Public Health in the European Region) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (European Public Health Association) του απένειμαν το Μετάλλιο Andrija Stampar για τη συμβολή του στη Δημόσια Υγεία. Επίσης, βραβεύτηκε με το Baxter Award της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διοίκησης Υγείας (European Health Management Association) για την καλύτερη δημοσίευση στα πεδία της πολιτικής και της διοίκησης της υγείας το 2002 και το 2007. Το 2009 το LSE Health, το ερευνητικό κέντρο που διευθύνει ο Ηλίας Μόσιαλος, βραβεύτηκε με το Βραβείο της Βασίλισσας Ελισάβετ II για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Έχει περισσότερες από 400 πρωτότυπες δημοσιεύσεις στα πεδία της της πολιτικής υγείας, των οικονομικών και της πολιτικής επιστήμης. Tα αποτελέσματα της έρευνάς του έχουν αναφερθεί σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης (όπως π.χ. CNN, AFP, Time Magazine, Forbes, Frankfurter Allgemeine, Telegraph, Times, El Pais, Guardian).

Στα πλαίσια της 80ης επετείου από την ίδρυση του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, το φημισμένο επιστημονικό περιοδικό Lancet ανέθεσε στον Ηλία Μόσιαλο το συντονισμό ειδικής επιτροπής για το Μέλλον του Συστήματος Υγείας (LSE-Lancet Commission: The Future of the NHS), στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί. Το 2017, το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) έκανε αφιέρωμα στο ακαδημαϊκό προφίλ και το επιστημονικό του έργο, ενώ το 2018 το περιοδικό The Lancet, προέβηκε σε αντίστοιχο αφιέρωμα αναφέροντας ότι το έργο του Ηλία Μόσιαλου «σπάει τα σύνορα μεταξύ πολιτικής και επιστημών υγείας».

Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου

 

Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου (ΦΕΚ 250/τ.Β’/28-02-2002), το οποίο υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Πολιτισμού, εδρεύει στην πόλη της Δράμας και λειτουργεί ως κοινωφελές ίδρυμα. Δημιουργήθηκε ως θεσμός από συμπολίτη μας, που αποδεδειγμένα αγάπησε την Ελλάδα και τη Γνώση και ανέθεσε στο Δ.Σ. την επιλογή και βράβευση ενός Έλληνα πολίτη, που έχει διακριθεί για τις εξαιρετικές του επιδόσεις στις επιστήμες, στη λογοτεχνία ή στις τέχνες.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος είναι:

Χριστόδουλος Μαμσάκος (Πρόεδρος, Δήμαρχος Δράμας)

Δήμητρα Πατρωνίδου (Αντιπρόεδρος, Εκπαιδευτικός)

Ελευθέριος Καλλινικίδης (Γραμματέας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Δράμας)

Ελλισάβετ Θεοδωρίδου (Ταμίας, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας)

Μιχάλης Μλεκάνης (Μέλος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας).