«Δημιουργία λίστας θεματικών τουριστικών διαδρομών ειδικού τουρισμού – Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και ανάπτυξη παντός είδους τουρισμού για προσέλευση τουριστών παντός τύπου στην Περιφέρεια»

 

Ευρεία σύσκεψη για την τουριστική ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, στο Διοικητήριο Δράμας, με τη συμμετοχή του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παναγιώτη Αρχοντή, καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μιχάλη Μουρβετίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης και Δοξάτου κ. Γιώργος Βογιατζής, Αντιδήμαρχοι από τους Δήμους Δράμας, Παρανεστίου και Δοξάτου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Κύρτσης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συζήτηση ο κ. Αρχοντής παρουσίασε τον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής για μία οργανωμένη προσπάθεια, με διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την τουριστική ανάπτυξη κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Αναλυτικότερα, δια μέσω της καταγραφής και της ενίσχυσης πυλώνων θεματικού τουρισμού, στόχος είναι να αναδειχτούν οι ομορφιές κάθε γωνιάς της Περιφέρειας. Ιδιαίτερα, σε περιοχές που δεν εφαρμόζεται ο κλασικός τουρισμός (ήλιος-θάλασσα), αποτελεί κατεύθυνση να αναδειχθεί ο θεματικός τουρισμός, όπως ορεινός τουρισμός, χιονοδρομικός, αθλητικός, οινοτουρισμός, θρησκευτικός κ.α. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει, μετά από μία διαδικασία κατάθεσης και καταγραφής των προτάσεων όλων των φορέων, να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονος, λειτουργικός και εύχρηστος ιστότοπος με όλες τις δράσεις, διαδρομές, εκδηλώσεις και υποδομές τουριστικού ενδιαφέροντος της Περιφέρειας.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν με τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους όλοι οι συμμετέχοντες φορείς και συμφωνήθηκε μετά από τη διαδικασία καταγραφής και αποστολής των προτάσεων, η διοίκηση να επανέλθει με νέα σύσκεψη των φορέων.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Αρχοντής, οι συγκεκριμένες συναντήσεις γίνονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και αφορούν την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας. Ακόμη, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού επεσήμανε: «Ο στόχος της διοίκησης Τοψίδη από την αρχή είναι να αναπτύξουμε ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν και έχουμε αναγνωρίσει ως στόχο από την αρχή και επιβραβευτήκαμε για αυτή μας την στοχοποίηση και από την κ. Κεφαλογιάννη και από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος το δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξη στο ΣΕΤΕ, για μια δημιουργία λίστας θεματικών τουριστικών διαδρομών ειδικού τουρισμού, οι οποίες θα δημιουργήσουν τους αντίστοιχους πυλώνες σε όλη την Περιφέρεια, σε όλες τις ομορφιές του τόπου μας, δίπλα από το κλασικό μοντέλο ήλιος – θάλασσα για να μπορέσουμε να έχουμε ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα μας βοηθήσει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη παντός είδους τουρισμού για προσέλευση τουριστών παντός τύπου στην Περιφέρεια. Οι προσπάθειες είναι συνεχείς. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε ότι ο τουρισμός έχει εποχές. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι ο τουρισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος μας δίνει ευκαιρίες και οφείλουμε να είμαστε εκεί να τις αρπάξουμε. Για όλες τις Περιφερειακές Ενότητας και για καθεμία ξεχωριστά για αυτό που προσφέρει».

Επίσης, ο κ. Αρχοντής σημείωσε: «Σε αυτές τις διαβουλεύσεις που κάνουμε σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, το βήμα δίνεται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες για να μιλήσουν και να μας πουν τι ακριβώς θέλουν και τι ακριβώς αναγνωρίζουν ως προτεραιότητα για να αναπτύξουμε στην περιοχή ευθύνης. Είναι τεράστιο το βήμα και ο νεοτερισμός που φέρνουμε. Δεν αποφασίζουμε εμείς για κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Αποφασίζει η Περιφερειακή Ενότητα για τον ειδικό τουρισμό που θέλουμε να αναπτύξουμε στην περιοχή. Εμείς θα έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και με την Περιφέρεια και με το Υφυπουργείο Τουρισμού που είναι η κ. Ράπτη και έχει τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία να μπορέσουμε να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτά τα προϊόντα που θα μας δοθούν από κάθε Περιφερειακή Ενότητα για να τα αναπτύξουμε το καθένα ξεχωριστά. Οφείλω να πω ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα ξεκινήσουμε και θα τα κάνουμε όλα από την αρχή. Οφείλω να πω ότι θα δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων η οποία δεν υπάρχει αυτή την στιγμή και είναι αναγνωρισμένο αυτό από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, χωρίς να θέλουμε να θίξουμε κανέναν, αλλά είναι αυτό που μας λένε οι άνθρωποι που πάμε να συναντήσουμε. Για αυτό τον λόγο βάλαμε και τη Σαμοθράκη μέσα ξεχωριστά. Γιατί τα δυο μας νησιά, άσχετα με το αν η Θάσος είναι η ναυαρχίδα και παρόλο που είμαι Θάσιος, οφείλουμε να το πούμε, είναι εντελώς ξεχωριστά. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη φύση και τον χαρακτήρα τους και θέλουμε να τα κρατήσουμε όπως είναι, να τα συντηρήσουμε και να τα μεγαλώσουμε».

Τέλος, ο κ. Αρχοντής δήλωσε: «Η Θάσος την περίοδο που διανύουμε οφείλουμε να το πούμε είναι το κλασικό μοντέλο ήλιος – θάλασσα. Είναι αυτό που αντιπροσωπεύει την Περιφέρειά μας και για αυτό τον λόγο είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού τόσα χρόνια. Αυτή την περίοδο που περνάμε δεν μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε τόσο μεγάλη διέλευση τουριστών παντού σε όλη την Περιφέρεια. Όμως η Αλεξανδρούπολη είναι γεμάτη, οι παραλίες μας είναι γεμάτες. Είναι αντίστοιχης ομορφιάς. Το νησί είναι νησί, δεν το συζητάμε, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε κάτι το οποίο θα στηρίζεται σε άλλου είδους τουρισμό, δηλαδή προσκυνηματικό, ιστορικό, στρατιωτικό, ιατρικό, ορειβατικό. Αυτά τα εργαλεία και τα προϊόντα τα οποία όλοι μας τα συζητάμε, όλοι μας τα λέμε μεταξύ μας, αλλά δεν κάθισε κάποιος με πραγματικό τεχνικό εργαλείο, αλλά και πολιτική βούληση, την οποία ο Χριστόδουλος Τοψίδης την έδωσε από την αρχή, να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο. Για αυτό τον λόγο διοργανώνουμε το DMO, το οποίο ήταν απλά σαν θεωρία όλα αυτά τα χρόνια και περνάει από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι τεχνοκράτες οι οποίοι θα μας βοηθήσουν τόσο για την προώθηση όσο και για το μάρκετινγκ του κάθε προορισμού».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Καλωσορίζουμε στην Αντιπεριφέρειά μας τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Παναγιώτη Αρχοντή, στο πλαίσιο συναντήσεων εργασίας που κάνουμε για την τουριστική ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Είναι η δεύτερη φορά που έρχεται ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης στον Νομό μας». Όπως επεσήμανε ο κ. Μουρβετίδης, στη σύσκεψη κλήθηκαν όλοι οι φορείς, όπως και οι Δήμαρχοι, καθώς «ο Νομός μας έχει πέντε Δήμους που ο καθένας έχει τα δικά του σημεία που πρέπει να τα αναδείξουμε για το καλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον όλης της Περιφέρειας». Ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας τόνισε πως ο κ. Αρχοντής, μετά την επίσκεψή του, «θα έχει καλύτερη εικόνα για να βάλουμε κάποιες προτεραιότητες και να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά όπως πρέπει».

Όσον αφορά το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, ο κ. Μουρβετίδης το χαρακτήρισε ως «ένα από τα σημαντικά θέματα» και πρόσθεσε: «Και ο κ. Τοψίδης και ο κ. Πατακάκης και εμείς όλοι, ασχολούμαστε με αυτό το θέμα και κυνηγάμε τον χρόνο, αν θα μπορέσουμε να το ανοίξουμε στις προβλεπόμενες ημερομηνίες».