ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ, ΠΑΓΕΤΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 στην «Αίθουσα Αυτοδιοίκησης» του Διοικητηρίου, συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2019-2020, με θέμα την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού. Στόχος της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η επικαιροποίηση των μνημονίων και η ανανέωση των σχεδίων των αρμόδιων φορέων, ώστε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Νομού Δράμας να λειτουργήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης, οι Δήμαρχοι Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου και Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Πολιτικής Προστασίας, Συντήρησης Υποδομών Δήμου Προσοτσάνης κ. Νίκος Γρηγοριάδης, η Αναπληρώτρια Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Κρυσταλλένια Γεωργιάδου, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Α.Μ.Θ. κ. Μάριος Αποστολίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Γιάννης Αραμπατζής, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Αντώνιος Καπελάκης, εκπρόσωπος του Ανώτατου Διοικητή Φρουράς Δράμας, η Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δράμας κ. Ιορδάνα Σαμαρά, εκπρόσωποι των Τ.Ο.Ε.Β. Ν. Δράμας, καθώς και εκπρόσωποι υπηρεσιών, φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η κάθε υπηρεσία και ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας εκφράστηκαν όσον αφορά την ετοιμότητά τους, ενώ έγινε και απολογισμός της περσινής περιόδου, έτσι ώστε, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία για φέτος και να αντιμετωπίσουν και φαινόμενα που δεν είχαν προβλεφθεί κατά την περσινή περίοδο.

Στη σύσκεψη έγινε μία ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για τις δράσεις και το συντονισμό των υπηρεσιών και φορέων αναφορικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης στο Νομό Δράμας σχετικά με τα φαινόμενα που προέρχονται από χιονοπτώσεις, παγετό και πλημμύρες για την χειμερινή περίοδο 2019-2020, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης του κοινού και της συμμετοχής των εθελοντικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα, το όργανο προχώρησε σε μία κατανομή των ρόλων και των δράσεων κάθε εμπλεκόμενου φορέα και υπηρεσίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και του τομέα ευθύνης του καθενός, ενώ έγινε καταγραφή των μέσων και του προσωπικού, που διαθέτει η κάθε υπηρεσία, καθώς και των ελλείψεων σε αυτά.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος «η κατάσταση είναι σε καλά επίπεδα και είμαστε προετοιμασμένοι για ό,τι μπορεί να συμβεί». Μάλιστα, στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, υπογράμμισε πως «είμαστε όλοι επί ποδός», προσθέτοντας ότι ο κάθε εμπλεκόμενος θα λάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και «θα είμαστε έτοιμοι 24 ώρες το 24ωρο». Ειδικότερα, σχετικά με την Π.Ε. Δράμας και την επάρκεια μηχανημάτων για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Μέσα από αυτά τα έχουμε που τρέχουμε όλο αυτό τον καιρό, που είμαι στην Οικονομική Επιτροπή και στην Περιφέρεια γενικότερα, έχουμε ήδη προχωρήσει στη δεύτερη φάση και να περάσουμε τα πρακτικά των αναδόχων της εργολαβίας των 140.000 ευρώ. Να έχουμε δηλαδή και έναν εξωτερικό συνεργάτη με μηχανολογικό εξοπλισμό, με μηχανήματα έργου, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και μάλιστα αυτά που συμβαίνουν στις ακριτικές περιοχές μας, όχι στο κέντρο του Νομού. Έχουμε προβλέψει δηλαδή και αυτό το γεγονός και είμαστε έτοιμοι και σε αυτό το κομμάτι, όσον αφορά τον εξωτερικό συνεργάτη – ανάδοχο». Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας υπογράμμισε πως «από τις Διευθύνσεις στις οποίες προΐσταμαι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» και πρόσθεσε πως υπάρχει ετοιμότητα και στην προμήθεια και στη μεταφορά αλατιού, καθώς το θέμα έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή και υπάρχουν ήδη ανάδοχοι. «Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε πόσο έτοιμο είναι και το σύνολο των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και να περιμένουμε τα καλύτερα και όχι τα χειρότερα», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ, κατόπιν και σχετικής εισήγησης του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδη, έγινε στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και του ζωικού κεφαλαίου κατά τη διάρκεια επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, δεδομένης της σημασίας που έχει ο πρωτογενής τομέας για την τοπική οικονομία.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας τόνισε: «Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας είναι από τα σημαντικότερα του Νομού σε επίπεδο εμπλεκόμενων φορέων. Πρώτη μας ενέργεια ήταν ένας απολογισμός για την περυσινή περίοδο, έτσι ώστε να καταγράψουμε και να επιλύσουμε προβλήματα, εκκρεμότητες και ελλείψεις. Απώτερος στόχος μας η αγαστή συνεργασία, ο συντονισμός και η καλή διαχείριση, ώστε να επιτύχουμε την πρόληψη από δυσμενή γεγονότα σε περίπτωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κατά τους χειμερινούς μήνες. Το προλαμβάνειν είναι προτιμότερο του θεραπεύειν».