ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

 

 

  • Γρ. Παπαεμμανουήλ, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Με το παράδειγμά του όλα αυτά τα χρόνια μας έχει δείξει πραγματικά το πώς μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Εκδήλωση με θέμα «Ίσες ευκαιρίες για όλους» και κεντρικό ομιλητή τον Ευρωβουλευτή και ψυχίατρο κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, στις 18.00, στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου. Η θεσμοθετημένη ετήσια εκδήλωση «Σχέδιο Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε θέματα Κοινωνικής Μέριμνας στην Π.Ε. Δράμας», φέτος εμπνέεται από το λόγο του κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου και φέρει ως θεματικό τίτλο το «Ίσες ευκαιρίες για όλους».

Σχετικά με την πραγματοποίηση της εκδήλωση παραχώρησε συνέντευξη τύπου, την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ.

Ο κ. Παπαεμμανουήλ, αφού αναφέρθηκε στις χρηστικές πληροφορίες της εκδήλωσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόσωπο του κ. Κυμπουρόπουλου, για τον οποίον ανέφερε τα εξής: «Με το παράδειγμά του όλα αυτά τα χρόνια μας έχει δείξει πραγματικά το πώς μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο, το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προκύπτουν στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας. Γνωρίζουμε όλοι τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο από όταν ακόμη είχε κρατήσει την ελληνική σημαία στο αναπηρικό αμαξίδιό του, ως μαθητής του Λυκείου, πριν από 25 περίπου χρόνια. Τώρα ως Ευρωβουλευτής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παλεύει για όλους τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, προβλήματα με νοητική στέρηση, με άλλου είδους δυσκολίες, να έχουν τα ίσα δικαιώματα και με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και στην πατρίδα μας και σε άλλες χώρες, αλλά και με βάση τους απλούς κανόνες ζωής που πρέπει να έχουν όλοι».

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «πολιτισμός για εμάς είναι και αυτό το πράγμα», προσθέτοντας: «Είναι δηλαδή η προσβασιμότητα που πρέπει να έχουν οι δρόμοι μας, τα μαγαζιά της εστίασης, οι χώροι ψυχαγωγίας, οι χώροι που μπορούμε να έχουμε δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην ενημέρωση. Πραγματικά σε αυτό το κομμάτι νομίζω γενικότερα οι κοινωνίες και ειδικότερα και η δική μας κοινωνία πάσχουν. Πρέπει να βελτιώσουμε όλες αυτές τις υποδομές για τους συνανθρώπους μας που έχουν κάποια κινητικά προβλήματα, κάποια θέματα με την όραση και την ακοή τους. Νομίζω ότι αυτή η εκδήλωση είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο κ. Παπαεμμανουήλ ευχαρίστησε όλους «τους υπηρεσιακούς παράγοντες που αυτό το διάστημα έχουμε μια άριστη συνεργασία για να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση», ενώ επίσης ευχαρίστησε «το Μουσικό Σχολείο Δράμας και συγκεκριμένα τη Διευθύντρια κ. Ξένια Συμεωνίδου, αλλά και τον εκλεκτό φίλο και συνάδελφο κ. Νίκο Γιαμαλή, που προθυμοποιήθηκαν και θα πλαισιώσουν την εκδήλωση, μετά το τέλος της βιωματικής ομιλίας του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, με ένα πολύ ωραίο μουσικό πρόγραμμα, ένα μουσικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις ευρωπαϊκές πόλεις, μιας και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι Ευρωβουλευτής και στέλνει το μήνυμα κυρίως στην Ευρώπη μέσα από τη δική του παρουσία». Ακόμη, ο κ. Παπαεμμανουήλ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, ο οποίος «από την αρχή στήριξε αυτή την ιδέα μας και την υλοποίησή της».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Παπαεμμανουήλ απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Δραμινούς και όλες τις Δραμινές «να στηρίξουν αυτή την εκδήλωση, που θα μας βοηθήσει και θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι».

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εκδήλωσης, με θέμα «Ίσες ευκαιρίες για όλους» και ομιλητή τον κ. Κυμπουρόπουλο έχει ως εξής:

Ώρα 18:00 Προσέλευση κοινού.

Ώρα 18:30 Τελετή έναρξης της εκδήλωσης.

Χαιρετισμοί εκπροσώπων θεσμικών φορέων.

Ώρα 18:45 Ομιλία από τον ψυχίατρο και ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, με θέμα: «Ίσες Ευκαιρίες για Όλους».

Τελετή απονομής τιμητικού ενθυμήματος στον επιστήμονα κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, για την άοκνη προσφορά του στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ώρα 19:30 Ευγενική συμμετοχή της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Δράμας, σε ένα ταξίδι στην παγκόσμια μουσική σκηνή, υπό τη διεύθυνση-ενορχήστρωση του κ. Νικόλαου Γιαμαλή.

 

Βιογραφικό σημείωμα του Στ. Κυμπουρόπουλου

 

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1985 στην περιοχή του Βύρωνα στην Αθήνα. Σε ηλικία δεκατεσσάρων μηνών διαγνώστηκε με νωτιαία μυϊκή ατροφία, μια εξελικτική ασθένεια η οποία του προκάλεσε σοβαρή κινητική αναπηρία.

Μεγάλωσε στο Λαγονήσι και φοίτησε στα σχολεία του Κορωπίου. Ως αριστούχος μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, απασχόλησε τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας λόγω του ότι έγινε ο πρώτος σημαιοφόρος με κινητική αναπηρία σε περίοδο που η νομοθεσία δεν το επέτρεπε.

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (2003-2010). Ακολούθησε την ειδίκευση της Ψυχιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απέκτησε Μεταπτυχιακό στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει ενεργή εμπλοκή στο κίνημα ανεξάρτητης διαβίωσης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Νέων Ιατρών. Εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, κατέχοντας το υψηλότερο ποσοστό ψήφων στις Ευρωεκλογές του 2019.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αποτελεί σύμβολο για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμβληματική φιγούρα, για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και της κοινωνικής προσφοράς.

 

Λίγα λόγια για το ιστορικό της ημέρας

 

Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας των Κοινωνικών Δικαιωμάτων έχει ως στόχο να ενισχύσει το κοινωνικό κεκτημένο και να εξασφαλίσει πιο ουσιαστικά δικαιώματα στους πολίτες, στηρίζοντας την κοινωνική πρόοδο, τη δίκαιη και ομαλή λειτουργία των αγορών εργασίας, καθώς και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης, σέβεται τη διαφορετικότητα των πολιτισμών και των παραδόσεων των λαών της Ευρώπης και την οργάνωση των δημόσιων αρχών τους σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στον κοινωνικό διάλογο και την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς κατά τις τελευταίες δεκαετίες συνοδεύτηκε από την ανάπτυξη ενός ισχυρού κοινωνικού κεκτημένου, χάρη στο οποίο έχει επιτευχθεί πρόοδος ως προς την ελεύθερη κυκλοφορία, τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την κοινωνική προστασία, την εκπαίδευση και κατάρτιση. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες όσον αφορά την απασχόληση, την κοινωνική προστασία, την εκπαίδευση, και την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες που διατίθενται στο κοινό.

Σήμερα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχοντας ως πλαίσιο αναφοράς, ένα πλέγμα δημόσιων πολιτικών για την προάσπιση βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, έχει θέσει ως προτεραιότητα, τη δημιουργία και υλοποίηση αξόνων δράσης, μέσω οργανωμένων θεσμικών, επιχειρησιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων πρόληψης και καταπολέμησης της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων. Υπό το πρίσμα της ως άνω στρατηγικής, επιδιώκεται η προαγωγή και η ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στην κοινωνική και οικονομική ζωή, επιβάλλοντας το σχεδιασμό πολιτικών που ενθαρρύνουν και προάγουν την κοινωνικοποίηση των πλέον ευάλωτων ατόμων, ενισχύοντας τις ευκαιρίες ανάπτυξης εργασιακών δεξιοτήτων και καλλιέργειας κοινωνικών επαφών / διαπροσωπικών σχέσεων.